Ко је сакрио амандмане?

Десето ванредно заседање Скупштине Србије о Косову и Метохији (2)

(А. Мартиновић, В. Ратковић, Б. Стефановић, Љ. Краговић, К. Арсеновић, Д. Марковић – неауторизовани стенограм)

 

Ко је сакрио амандмане?

 

  • Наши амандмани - за разлику од Владе Србије која еуфемистички каже "део међународне заједнице" - јасно указују да су  Резолуцију 1244. прекршили НАТО пакт и већина држава чланица ЕУ

 

               АЛЕКСАНДАР МАРТИНОВИЋ, шеф Посланичке групе СРС:

                   Даме и господо народни посланици, посланичка група СРС поднела је укупно пет амандмана на Предлог декларације Владе Србије који се односи на актуелну ситуацију на Косову и Метохији. Из извештаја Законодавног одбора се види да су на седници одбора разматрани само амандмани Драгана Тодоровића, Александра Мартиновића и Бориса Алексића, али из овог извештаја не видимо да су узети у разматрање амандмани генерала Божидара Делића и Дејана Мировића.

                   То су врло важни амандмани који суштински поправљају текст предлога Декларације јер - за разлику од Владе Србије која еуфемистички каже "део међународне заједнице" - ми јасно указујемо који је део међународне заједнице прекршио Резолуцију 1244.

                   Указујемо да је то НАТО пакт и да је то већина држава чланица ЕУ, па, госпођо председнице, молим Вас или председника Законодавног одбора да нам - у складу са чланом 163. Пословника Народне скупштине - образложи зашто амандмани Божидара Делића и Дејана Мировића нису разматрани на седници Законодавног одбора.

 

 

Амандмани нису одбачени

 

               Председник  Законодавног одбора ВЛАТКО РАТКОВИЋ

 

                  Законодавни одбор је на данашњој седници разматрао предлог Декларације као и поднете амандмане.

                   Подсетићу уваженог колегу да се води јединствен претрес на данашњој седници , с обзиром да се ради о предлогу акта који није закон него декларација. На седници Одбора разматрани су амандмани, достављено је мишљење Народној скупштини.

                   Ова два амандмана, о којима говори колега Мартиновић нису одбачена. О њима није изнет став, нису у извештају, али о њима се, дакле, расправљало и може се расправљати на данашњој седници.

                   Према томе, уколико представник предлагача нађе да су ти амандмани целисходни - може да их прихвати. Матични одбор такође. Наравно, и народни посланици у пленуму.

 

                 

Зашто штитите НАТО и ЕУ?

 

                   АЛЕКСАНДАР МАРТИНОВИЋ:Немам жељу да усијавам атмосферу на овој седници, али дозволите, члан 163. став 2. Пословника: "Надлежни одбор ће непотпуне и амандмане са увредљивом садржином одбацити, о чему ће Народној скупштини поднети извештај".

                   Ако председник Законодавног одбора  сматра да је увредљиво помињати НАТО пакт и већину држава чланица ЕУ као агресоре на српски народ на Косову и Метохији - о томе је морао да поднесе извештај, а не да нам даје овакво прилично непотпуно и нетачно тумачење.

 

 

Амандмани нису одбачени

 

                    СЛАВИЦА ЂУКИЋ-ДЕЈАНОВИЋ: Мислим да је јасно да амандмани нису одбачени, већ да се о њима није расправљало.

                  

 

 

 

ИСТУПАЊЕ ШЕФА ПРЕГОВАРАЧКОГ ТИМА БОРИСЛАВА СТЕФАНОВИЋА

 

Дијалог, све остало је катастрофа!

 

  • Ако данас још једном да констатујемо да је небо плаво, а да је јединство име за новина које Срби на КиМ  читају и ништа више од тога - онда је најбоље да  се сад одмах  сви поздравимо са Косовом и Метохијом.

 

                   БИЋУ врло кратак. Ситуација је заиста драматична. Поприма размере и елемената ванредног стања и малтене ратног сукоба. Тако да, у том смислу, морам - осим тога о чему смо преговарали с генералом Билером - да кажем и о томе какво је тренутно стање. Сад док ми причамо да ли је овај члан или онај члан прекршен. Да чујете шта се овог момента дешава на КиМ. На барикадама где људи чекају неки сигнал из ове Скупштине.

                   Ми смо - као што сте чули од министра Богдановића - одмах отишли на КиМ те ноћи кад је почела криза. Затекли смо народ који је потпуно узнемирен, избезумљен, без било каквог одговора, без било какве директиве, без дирекције у каквом правцу ће се кретати, осим да блокирају пут.

                   Прелаз Брњак је заузет одмах. Прелаз Јариње није заузет само зато што су грађани Лепосавића довољно брзо реаговали. Било је на ивици ескалације оружаног сукоба.

 

СУСРЕТ СА ГЕНЕРАЛОМ БИЛЕРОМ

 

                   Чим смо стигли пред грађане, одмах смо им се обратили и затражили да остану мирни. Одмах сам ступио – а и министар Богдановић - директно у разговор с генералом Билером, који је на наш позив дошао на лице места. У том тренутку заповедник КФОР - не желећи ту улогу - улази у улогу преговарача са нашом страном.

                   Ми улазимо у преговоре са неким ко може да разговара. Командант РОСУ полиције, ни на моје инсистирање, није био спреман да о било чему прича, сем евентуално о тому да се ми померимо, што ми нисмо могли да прихватимо.

____________________________________________

                   „Акутни је проблем - на чему и овог момента раде цео државни врх и председник Републике - да покушамо да спречимо, даме и господо, да пробију блокаду“

____________________________________________

                  

                   Разговор, као и сваки други с генералом Билером, тицао се следећих тачака. Прво: да се одстрани, апсолутно и у потпуности, РОСУ полиција са севера Косова и Метохије. Друго: да се одблокирају путни правци. Треће: да се договоримо око статуса и функционисања два административна прелаза, барем у привременом смислу.

                   Прва тачка је у потпуности решена кроз наш договор. И друга тачка је била у потпуности решена нашим договором. Трећа тачка није решена због тога што КФОР, на жалост, није могао дати гаранције да више неће превозити тзв. царинике Косова на административне прелазе. То су ствари о којима смо разговарали.

 

ДЕСИЛА СЕ ВЕЛИКА КРИЗА

 

                   У међувремену се јуче десила велика криза. Када је велики конвој КФОР дошао до блокаде где је био велики број наших грађана који су мирно протествовали и седели на путу. Ми смо тада поново ушли у разговор са генералом Билером и после троипочасовног разговора. При том су грађани све време седели на сунцу, на путу, заједно са свештеницима СПЦ и запосленим у институцијама. Успели смо да се договоримо да се сачувају мир и људски животи, и да се КФОР за сада врати у своју базу. То је, дакле, само за сада.

                   Акутни је проблем - на чему и овог момента раде цео државни врх и председник Републике - да покушамо да спречимо, даме и господо, да пробију блокаду. Ако дође до насилног пробоја блокаде, што смо јуче тешком муком спречили, увек је могућа даља ескалација и улазак у неки сукоб који нико не жели.

_____________________________________________

                   „Ниједна мајка не сме да заплаче. Ниједан живот не сме да буде изгубљен. Ником длака са главе не сме да фали. Кажем вам: сви су грађани јединствени у томе“

______________________________________

                  

                   Република Србија и Влада Републике Србије, као  и грађани који су са нама тамо стајали, потпуно су јединствени у следећим стварима. Прво, ми не желимо никакав сукоб и нико не жели никакво насиље. Насиље се осуђује у потпуности. Друго, ситуација на административним прелазима треба да се врати у стање у ком је била да бисмо дали шансу договору око њиховог функционисања.

                   Као контрамеру на блокаду грађана, КФОР је увео потпуну блокаду два административна  прелаза. Потпуну блокаду. Дакле, болесници, мајке са децом, намирнице, лекови - ништа не може у овом тренутку да прође.

 

ДРАГИША, СЛАВИША, БРАНКО...

 

                   Услов да се одблокирају административни прелази је да грађани севера КиМ дигну блокаду путева. Они то не желе, док се не испуни захтев да се ствари на административним прелазима врате у пређашње стање. То је ситуација на терену.

                   Сви су јединствени у томе. Нема подела на партије. Морам да вам прочитам имена људи који тамо стоје са народом  док ми ово говоримо. Који нас и сад слушају и који су све време потпуно заједно са представницима Владе напорно радили на решавању ове кризе. Они су дали пуну подршку свим нашим напорима да дођемо до решења мирним путем, а што је једини начин да се ова криза реши.

                   То су: господин Драгиша Миловић, председник општине Звечан из ДСС, то је господин Славиша Ристић, председник општине Зубин Поток из ДСС, то је господин Нинић Бранко, председник општине Лепосавић из ДС и господин Крстимир Пантовић, председник општине Косовска Митровица из СНС. Ту је, наравно, и Раденко Недељковић, начелник Косовско-митровачког округа. Молим аплауз за ове људе.

______________________________________________

                   „Очекује нас тежак дан, а тешких неколико дана је пред нама“

______________________________________________

                  

                   То су људи, господо, који тамо стоје са народом и чекају да покушамо да решимо ову кризу. Ако ћемо данас овде још једном да констатујемо да је небо плаво, ако ћемо да констатујемо да јединство име за новине које Срби читају на Косову и Метохији и ништа више од тога - онда је најбоље да сад одмах се сви поздравимо са Косовом и Метохијом.

 

ЈАРИЊЕ НАНЕЛО ОГРОМНУ ШТЕТУ        

 

                   Хоћу да вам кажем још једну ствар. Нас очекује тежак дан и тешких неколико дана пред нама. Ми ћемо даље наставити да се договарамо око две ствари. Право, да нађемо решење за блокаду путева. Друго, да нађемо решење за административне прелазе.

                   Грађани су јединствени у својим захтевима. Чули сте их. Они желе исто што и држава Србија, али су исто тако јединствени да не сме бити било каквог насиља и да се сваки екстремизам и оно што се десило на Јарињу, мора осудити најоштрије. То је нанело огромну штету нашим националним интересима. Сваки такав акт ће, верујте, да се лупа о леђа Србима јужно од Ибра, као што су почели да раде. Дајте да будемо свесни шта се овде дешава.

                   Ужасна порука грађанима који сад ово гледају - из овог угледног, високог Дома – биће ако неко покуша да ово страначки искоришћава док гори пожар. Ако не дамо подршку овој Декларацији. У вртлогу ове кризе, даме и господо, из које смо дошли да вам се обратимо, изражавајући пуно поштовање за вас, било је, нажалост, људи на локалном нивоу - било их је - који су хтели да ово страначки искоришћавају.

______________________________________________

                   „Ако немамо прилику за дијалог, ако немамо прилику за нормалан демократски процес и договор... Ако не подржите тај једини пут... Све остало је катастрофа. То вам одговорно тврдим“

______________________________________________

 

                   Знате ли шта кажу ти људи? Они кажу: нема шта да се прича, дајте једноставна решења, немамо ми шта да разговарамо. Наравно, нико такав не нуди ниједан предлог, него виче: нема шта да причамо, него браћо хајде да се боримо физички са овим проблемом.

 

НЕМА ЛАКИХ РЕШЕЊА      

 

                   Рећи ћу једну ствар за крај. Наравно, спреман сам да одговарам и на питања и коментаре касније. Ако немамо прилику за дијалог, ако немамо прилику за нормалан демократски процес и договор, ако немамо прилику да причамо са било ким на овом свету - са било ким - нико вама овде не сме да погледа у очи. Верујте ми да неће, од срамоте, ако не подржите тај једини пут. Све остало је катастрофа. То вам одговорно тврдим.

                   Нисмо битни ја или Горан Богдановић. Битно је да се то нађе кроз договор. А лака решења, која су неки људи на северу Косова, нажалост, пропагирали задњих дана, покушавајући да саботирају ово што држава покушава да уради, то нису решења. Са тим нема разговора. То је - што горе то боље.

                   Ниједна мајка не сме да заплаче. Ниједан живот не сме да буде изгубљен. Ником длака са главе не сме да фали. Кажем вам: сви су грађани јединствени у томе.

 

АПЕЛ ЗА ПОМОЋ У ХРАНИ

 

                   Зашто ово говорим? Зато што постоје неки који мисле да то није толико битно, да није важно, да они неће смети, неће они на нас, нека кажу овде људи који су спремни да преузму тај ризик. Нека кажу грађанима шта је алтернатива договору, шта је алтернатива дијалогу? У међувремену, покушаћемо да решимо акутну ситуацију. Да се спречи пробој и покушај пробоја блокаде. Грађани су јединствени у томе. Зато желим да упутим један апел.

                   Преносим вам поздраве људи су тамо, којима требамо сви заједно да се вратимо. Они вас моле да будете јединствени и да дате јединствену поруку из овог дома.

                   Хоћу да вас замолим да се што пре размисли и нађе начин за упућивање помоћи у храни, медицинском материјалу. Зато што можемо, ако криза настави, доћи у заиста тешку ситуацију. Влада ће, наравно, сигуран сам, учинити апсолутно све.

                    

Умирите ове који су за ЕУ и НАТО!

 

 

                   АЛЕКСАНДАР МАРТИНОВИЋ: Даме и господо народни посланици, повређен је члан 107. Пословника. Како је кренуло, помислио сам да ће господин Стефановић кренути у физички обрачун са народним посланицима. Дакле, ако можете мало да умирите ове који су за ЕУ и НАТО пакт.

 

 

 

Уложимо заједнички напор

 

                   СЛАВИЦА ЂУКИЋ-ДЕЈАНОВИЋ: Господине Мартиновићу, молим да уложимо заједнички напор, да атмосфера у сали буде адекватна. Молим, пре свега, вас.

 

 

 

 

Ово је наставак агресије НАТО!

 

                   АЛЕКСАНДАР МАРТИНОВИЋ: Господин Стефановић је чиновник Владе Републике Србије, а није гласноговорник српског народа на КиМ.

                   СРС не прихвата лицемерје изнето од стране представника Владе, да не треба ову седницу да користимо за дневно-политичке сврхе, а онда господин Борко Стефановић извређа људе који припадају ДСС, ДС, СНС.

                   Друго, господине Стефановићу, немојте ви да браните српски народ на КиМ од посланика. Поготово не од посланика СРС. На делу је НАТО агресија.

                   Ви објасните грађанима Србије, зашто сте за ЕУ. Зашто сте и даље за ЕУ и зашто сте и даље за НАТО пакт у ситуацији када НАТО пакт наставља агресију из 1999. године! И да вас питам господине Стефановићу: да ли је тачно да је председник Републике, који јако брине о КиМ, отишао да гледа пренос ватерполо утакмице Србија-Италија?

 

Нема повреде достојанства Скупштине

 

                   СЛАВИЦА ЂУКИЋ-ДЕЈАНОВИЋ: Господине Мартиновићу, нема повреде достојанства Скупштине. Господин Стефановић је управо фактографски говорио и свака реченица је била са тенденцијом да се води рачуна, не само о достојанству Скупштине, већ наравно, пре свега, о потреби свих грађана који живе на КиМ.

 

 

 

Престанимо да се додворавамо!

 

  • „Зашто сте упутили допис СБ за хитну седницу? Зашто тај захтев нисте послали у Савет Европе? Јер, тамо су ти ваши пријатељи који вам гарантују да ће Србија са КиМ ући у ЕУ“

 

                  

                   ЉУБОМИР КРАГОВИЋ: ...Јасан је став Одбора за КиМ и свих посланика да се ипак најзад расправља о проблему КиМ у овом високом дому, да се донесу неке смернице, неке препоруке које би биле обавезујуће и које ће, надам, у будућности да се поштују, а не да се извргавају руглу као што су претходне резолуције биле бацане под тепих, а онда се радило по једној политици која је довела до овога што се дешавало у задња три дана на простору КиМ.

                   Нема ништа од тога ако се стално додворавамо и ако само говоримо: Европа нема алтернативу. Ако Европа нема алтернативу, онда нема ни КиМ. Морамо да ставимо до знања да постоје и други пријатељи на овој планети са којима можемо да разговарамо.

                   Слушао сам све вас, господо, а ни један од вас, осим министра Богдановића није изговорио реч "Еулекс", а шта сте нам говорили пре три године: да је то мисија која треба да заведе ред, рад и дисциплину и благостање на простору КиМ, а сада вас је стид да поменете мисију Еулекса. Чак је и оно што говорите у негативној конотацији. Зашто сте упутили допис СБ за хитну седницу? Зашто тај захтев нисте послали у Савет Европе? Јер, тамо су ти ваши пријатељи који вам гарантују да ће Србија са КиМ ући у ЕУ.

 

БОРКО СЕ ОПРОСТИО, ЈА НЕ МОГУ...

 

                   То са ЕУ је погубна политика ове владе Републике Србије. Само је враћање проблема КиМ у УН може нешто да помогне српском народу и држави Србији у решавању проблема КиМ.

                   Желим овде да скренем пажњу на речи које је изговорио господин Борко Стефановић: хајде да се одмах сви поздравимо са КиМ. Ви сте били на Космету, поздравили сте се, а ја се морам вратити, колико сутра или прекосутра. Ја не могу да се поздравим, господине Борко, јер мени су доле породица, жена и деца, пријатељи и рођаци. Моја комплетна фамилија живи на КиМ и ја не могу са њима да се поздравим у ваше име и у име ваших западних пријатеља који нам све ово раде.

 

УЗ САГЛАСНОСТ ДЕЛА И ФЕЈТА

 

                   Нико неће овде да каже ко је организовао стварно ту ноћ. Тај, како каже министар одбране, непланирани инцидент у ноћи 25. јула. То су организовале привремене институције, али уз сагласност Кристифора Дела и Питера Фејта. То треба да нагласите и да кажете: уз сагласност НАТО снага.

                   Нисте поставили питање: зашто су припадници америчког КФОР сада на Брњаку и Јарињу.

                   Јел постоји подела зона одговорности снага на простору КиМ? Ми знамо да је зона северног Косова под одговорношћу Француске, а да Америка контролише другу територију КиМ. Али, они су дошли сада да нас науче памети. Зашто? Зато што сте им ви дали снагу. Ви сте им прећутно дали могућност да дођу и да упадну на територију КиМ, на северни део и да малтретирају преостали српски живаљ.

                  

НЕ ПОНИШТАВАЈТЕ 12 ГОДИНА БОРБЕ!

 

                   Зато што нећете да сагледате реалност, него желите реалност остатка Србије, а не реалност Срба на простору КиМ.

                   Зашто желите да поништите дванаестогодишњу борбу на простору КиМ да бисте ушли у Европу? Тамо никада нећете ући! Зар само зато да бисте добили статус кандидата, да бисте добили следеће изборе, да бисте били на тим функцијама и у тим фотељама?!  

 

Нека амбасадори виде и чују

 

  • Србији је од стране светских моћника јасно дато до знања да ће признавање независности Косова бити нови услов за добијање кандидатуре за улазак у ЕУ. То су учинили преко сепаратиста Косова, који су насилно покушали да промене реално стање на терену“

 

                   КОНСТАНТИН АРСЕНОВИЋ: Дозволите да у име партије ПУПС са задовољством поздравим амбасадоре пријатељских земаља, а уједно да поздравим и представнике амбасада и амбасадоре земаља које нису наклоњене Србији. Добро је што присуствују данашњој скупштини да на лицу места сагледају шта о ситуацији на Косову мисли парламент Србије.

                   У име партије ПУПС изнећу став у вези Декларације Народне скупштине Србије о актуелном стању на КиМ након једностраних и насилних аката привремених институција самоуправе у Приштини. Након испуњавања свих услова од стране Србије, испоруком хашких оптуженика, које је од ње тражила Међународна заједница, да бисмо добили кандидатуру за улазак у ЕУ, Србији је од стране светских моћника јасно дато до знања да ће признавање независности Косова бити нови услов за добијање кандидатуре за улазак у ЕУ. То су учинили преко сепаратиста Косова, који су насилно покушали да промене реално стање на терену.

 

ОПЕТ БИ НАМ УВЕЛИ САНКЦИЈЕ

 

                   Овим актом извршен је додатни притисак на Србију и учињен је покушај да се суштински поништи резолуција 1244 УН. При томе, Приштина је покушала да за новонасталу ситуацију оптужи Србију. Значи, на сцени је познат сценарио да се жртва прогласи кривом.

                   Питам се: каква би била реакција светске заједнице да је то Србија стварно учинила, а по резолуцији 1244 на то би имала право да на граници према Албанији стационира око 1000 војника и цариника? Сигуран сам да би уследиле санкције, само је питање у ком облику.

                   Морамо констатовати да је стање у АП КиМ веома сложено, а Срби и неалбанско становништво се налазе у изузетно тешкој ситуацији.  Налазе се, нарочито после најновијих догађаја, у изолацији и изложени су свим облицима малтретирања и понижавања. Да је тако, навешћу, ради подсећања, само неколико чињеница које указују на двоструке стандарде када је у питању положај Срба на КиМ.

                   Почетком 90-тих година све акције албанских припадника на КиМ од целокупне светске јавности проглашене су терористичким актом. Међутим, временом се мења однос међународне заједнице према терористима, а потпомогнути страним фактором оснивају тзв. ОВК, па се тероризам као инструмент користи за одузимање КиМ. По унапред утврђеном сценарију. Монтирани случај Рачак НАТО је узео као повод за бомбардовање Србије. Након доношења резолуције 1244, а ради мира на КиМ, успостављена је институција мировних снага које су имале задатак да успоставе мир и функционисање свих институција до коначног решења статуса КиМ.

 

ЕТНИЧКИ ОЧИСТИЛИ 312 НАСЕЉА

 

                   Међутим, од доласка мировних снага УН и КФОР - на КиМ се и даље примењују двоструки стандарди. Срби и неалбанско становништво су и даље изложени разноразним притисцима, прогонима и малтретирању. Да је то тачно, ево неколико података које сам преузео из информација Министарства за Косово и Метохију које су достављене Одбору за КиМ.

                   Од доласка мировних снага КФОР-а на КиМ, из својих пребивалишта на АП КиМ протерано је и привремено расељено више од 220 хиљада Срба и других неалбанаца. На простору КиМ било је више од седам хиљада етнички мотивисаних напада, убијено је преко 1000 Срба и 14 припадника других етничких дискриминисаних заједница. Киднапован је 841 Србин и 960 људи је тешко рањено.

                   Ови подаци указују да је у овом периоду настрадало више Срба него за време бомбардовања. А у истој информацији се даље наводи да је од 437 места у којима су живели Срби - изузимајући Лепосавић, Звечан и Зубин Поток - етнички потпуно очишћено 312 насеља.

                   Албанско становништво је уништило преко 5.250 надгробних споменика на 254 гробаља, док на више од 50 гробаља не постоји ниједан читав споменик. Готово десет година од завршетка сукоба у Покрајини, највећи број расељених лица и даље живи далеко од својих ранијих пребивалишта. Константан је напад на повратнике.

                   И даље је ограничена слобода кретања, а безбедност Срба и других неалбанских народа који су опстали на простору Косова је и даље неизвесна. Њихови животи су стално угрожени, што сведоче и догађаји који су се десили ових дана. Повратак се опструира од стране привремених институција Косова и Метохије, а запошљавање Срба и других неалбанских припадника је скоро немогуће.

 

МАРТИЈА БЛОКИРАЈУ „БОРЦИ ЗА ЉУДСКА ПРАВА“

 

                   Најновији извештај Дика Мартија указује на сву бруталност и нељудско понашање према Србима и неалбанском становништву. Његов извештај је усвојила Парламентарна скупштина Савета Европе, као и резолуцију о нехуманом поступању према људима и нелегалној трговини људским органима на КиМ. Међутим, све је то још увек мртво слово на папиру, а покушај да се ово грозно и сулудо дело истражи пре свега опструирају они који се највише залажу за тзв. људска права и тзв. демократију, а из разлога што би независном истрагом дошло до сазнања да су та монструозна дела учињена под њиховим окриљем или најблаже речено уз њихов благослов.

                   Најновији филм, снимљен у Француској, монструозни је  покушај да се за ово дело окриве Срби. Можемо само претпоставити каквим притисцима би била изложена Србија да су то, не дај Боже, Срби починили.

                   Каква нам је сада ситуација на Косову и Метохији? Са нашег аспекта, катастрофална је, нестабилна, ризична, са бројним изазовима, а могућа је и даља ескалација догађаја, што потврђују данашња излагања представника Владе. Прекраја се историја КиМ, пише нова. Иде се и дотле да манастире нису градили Срби. Ништа што је српско није поштеђено, ни цркве, ни гробља, ни имовина, а ни животи. Значи, на сцени је поништавање свих духовних, моралних и културних вредности које Србију и Србе везују за КиМ. Све се то нажалост одвија под окриљем мировних снага и уз благослов појединих светских моћника.

                   Објективно речено, Србија се налази у незавидној ситуацији. Имамо два супротстављена и опречна става. Са једне стране шиптарски, сепаратистички, који види само независно Косово, етнички очишћено, а уз то подржани су од оних који су признали независност Косова. Са друге стране имамо настојање Србије да очува територијалну целовитост и сувереност на КиМ, уз јасно изражено опредељење за поштовање људских права и слобода свих грађана на КиМ.

                   На нашој су страни Устав, Повеља УН, Хелсиншки акт и друга међународна документа, у којима су државни суверенитет и територијални интегритет темељи савременог међународног поретка, што је опет супротно вољи појединих држава које су признале независност Косова.

 

ОДЛУЧНО, АЛИ – ХЛАДНЕ ГЛАВЕ!   

 

                   Имајући све ово у виду, као и многе друге чињенице о којима ће бити данас расправе, поставља се једноставно питање: шта нам је чинити? Постављам ово питање, али мислим да до договора морамо доћи хладне главе. Емоције нас неће одвести на добар пут, при чему је наше основно опредељење да се Србија не може одрећи КиМ. Разлози су нам свима добро познати.

                   Ми у решавању овог за нас изузетно тешког проблема, по мени, имамо само две опције. Прва је да узмемо пушке у руке и почнемо нови рат, што је по мом мишљењу и по мишљењу ПУПС сулудо и унапред осуђено на пропаст. Из разлога што нам је доста рата, а и после рата опет се мора преговарати. Ми за ову опцију објективно немамо никаквих потенцијала, а и да имамо -стварно мислим да је Србима рата преко главе и да је време да прекинемо завијати српске мајке у црно.

                   Не искључујем, међутим, ни ову опцију. За њу никада није касно. Можда ћемо бити приморани на то. Зато надлежни органи о овом проблему морају добро да размишљају, али Срби не треба да буду ти који ће то отпочети.

                   Друга опција су преговори. Преговори и само преговори. Макар трајали веома дуго, све док не остваримо, да тако кажем, приближно жељени циљ. Основно упориште мора нам бити резолуција 1244. Морамо инсистирати да се она доследно поштује, иако никада није у целости заживела.

 

НЕ ВРЕДИ ОПТУЖИВАТИ ЛАЗАРА И ТИТА

 

                   Оптуживање што је дошло до тога по мени је сулудо. Као што је сулудо и сада оптуживати и тражити кривца због чега су Срби на КиМ постали мањински народ. Оптуживати Лазара, краља, Тита, Милошевића - сада је без значаја. Ми смо ту где јесмо. Налазимо се у ситуацији каква јесте и то морамо покушати да решимо на најбољи могући начин по српски народ.

                   Све напред изречено свима је нама добро познато, али сам осећао потребу да то кажем из простог разлога што сматрам да о томе и о многим другим проблемима морамо причати на сваком месту и у свакој ситуацији. Свакако да то могу чинити много компетентнији људи који се баве истраживањима и историјом КиМ. Морамо на тај начин упознати светску јавност о реалном стању на КиМ. Нарочито умне људе и оне који су нам наклоњени.

                   Знам да то многи знају, али не смемо занемарити то да су необјективна средства информисања анатемисала Србе и Србију, а та се слика у свету мора променити. Убеђен сам да ће истина о КиМ кад-тад избити на површину јер верујем у ону народну изреку – ничија није горела до зоре.

                   Када је реч о садржају Декларација, коју данас ова Скупштина треба да усвоји, ПУПС сматра да је она реално осликала стање, не штедећи ни одређене међународне факторе, а текст Декларације у садашњој ситуацији нуди, по нама, једино могуће решење. Ми не тврдимо да можда нема и бољих предлога, али их не видимо или нисмо у стању да те боље предлоге сада уочимо и предложимо. То не значи - ако неко има бољи предлог и боље решење - да их нећемо подржати. Напротив, свака добра идеја је добро дошла и што се нас тиче оберучке ћемо је прихватити, само ако то води мирном решењу.

 

УЗ БЛАГОСЛОВ И ЧЛАНИЦА ЕУ

 

                   Желим, на крају, да прокоментаришем два или три става из Декларације. Прво, у тачки 2. и 3. Декларације децидно је наведено да Међународна мисија на КиМ крши статусно неутралне оквире поверене Резолуције 1244 и да тиме угрожава останак српског становништва и интересе Републике Србије на простору КиМ. Са оваквом констатацијом се потпуно слажемо. Овоме бих додао коментар којем, јасно, није место у Декларацији: да је то учињено уз налоге и, најблаже речено, благослов појединих земаља, па и чланица ЕУ.

                   То јасно указује да ће ЕУ, бар оне земље које су признале независност Косова, улазак Србије у ЕУ условити признавањем независности Косова од стране Србије. Изречено наводи на размишљање: да ли Србија по сваку цену мора ићи ка ЕУ? Ми желимо у ЕУ, али где ће нас то довести - ако нас они неће или нам стално постављају нове услове? Бићемо ни тамо ни амо. Неће Европа усрећити српски народ.

                   Уласком у ЕУ многи ће зажалити, али ни сами не можемо опстати. Према томе, можда је време за избор алтернативног решења, а то решење је познато.

 

АПЕЛУЈЕМО НА СВЕ СРБЕ

 

                   У тачци 5. Декларације под а), б), г), д), ђ) и е) Скупштина јасно дефинише обавезе државних органа и других јавних чинилаца у одбрани суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Републике Србије. Ту су отворене све опције, само је битно да надлежни органи изнађу најбоље могуће решење и утврде обавезу Владе у редовном обавештавању Скупштине Републике Србије о развоју догађаја и појединим активностима. На нама је да их подржимо.

                   На крају, да нагласим да ће ПУПС подржати Декларацију, као и евентуалне нове добре предлоге. ПУПС апелује на све посланике, као и на Србе у целини, да остваримо што веће јединство код даљих наших мера за решавање проблема на КиМ, да подржимо ову и дорађену Декларацију. То би сигурно ојачало наше позиције у даљим преговорима. Уједно апелујемо на међународну заједница да испоштује Резолуцију о КиМ и да обезбеди мир на КиМ.

 

 

Зашто нико не помиње Тачија?

                  

  • „Ми из посланичког клуба СПС–ЈС питамо се: шта би радили Албанци када би КФОР превезао српске војнике у Ђаковицу, да буду на граници Албаније?“
  • „Питамо Савет безбедности и ЕУ:  ко је направио текст Резолуције 1244? Нису Срби! Срби су натерани да потпишу тај текст, иако поједини чланови тог текста Србима тада нису одговарали, а ни данас нам не одговарају. А Резолуција 1244 се ипак не поштује. Молимо међународну заједницу, ми из посланичког клуба СПС–ЈС, да се поштује Резолуција 1244 и да се не примењују двоструки аршини на КиМ, да Албанци буду увек заштићени“

 

 

                   ДРАГАН МАРКОВИЋ: Посланички клуб СПС–ЈС подржаће предлог Декларације који је понудила Влада Републике Србије.

                   Пратећи ових дана шта се десило на КиМ, нисам могао да чујем од претходних говорника мало јачу критику са мало тежим терминима када је у питању највећи ратни злочинац. А то је председник тзв. косовске владе Хашим Тачи.

                   Зашто је Хашим Тачи дао налог да специјална јединица дође на гранични прелаз? Зато што је пре пар дана подигнута оптужница против његовог заменика Љимаја. Зато што сам сигуран да постоји много материјалних доказа и за Хашима Тачија када је у питању ратни злочин. Зато што су двоје међународних представника, Карла дел Понте у својој књизи и још један међународни представник, рекли како је он организатор трговине људским органима, како је он слао Србе у Албанију у „жуту кућу“.

 

ФРАНЦУСКА МОНТАЖА И ПОДВАЛА

 

                   Пре пар дана у Француској је приказан филм где је потпуно обрнуто стање, где су Срби приказани као неко ко је трговао људским органима, да су то радили лекари Срби, итд. Очигледно мисле да ће поново медијски да преваре свет, као што су то радили претходних година.

                   Наравно да Београд није за то да се Срби боре и да пале пунктове, али морамо да констатујемо једну чињеницу која не може да се заборави: да су Срби последњих 20 година на КиМ у страху, да не спавају. Када те специјалне јединице доведу на гранични прелаз хрватски војници, припадници КФОРА, шта је ти Срби, који су у страху 20 година, требало да раде? Да аплаудирају тој јединици која је дошла на гранични прелаз, поготово што то не пише ни у једном међународном акту? Ни у Резолуцији 1244, нити у Кумановском споразуму!

_____________________________________________

                   „НАТО пакт је бомбардовао Србију због геноцида и етничког чишћења, а у ствари су Срби доживели и једно и друго“

__________________________________________

 

                   Ми из посланичког клуба СПС–ЈС питамо се: шта би радили Албанци када би КФОР превезао српске војнике у Ђаковицу, да буду на граници Албаније? Очигледно је, сигуран сам,  да одговорности Београда за ово нема нити ико може из међународне заједнице да окриви Владу Републике Србије или председника Републике Србије. Јер, таква ситуација не може да се држи под контролом.

 

ЗАР СВЕ ЗБОГ ЦАРИНСКОГ ПЕЧАТА?       

 

                   Ми нисмо за то и молимо грађане Србије на КиМ да то више не раде. Али, шта је разлог? Печат? Да ли због једне такве ствари - а већ је започет дијалог између Приштине и Београда, где се разговара о проблему печата – да се деси једнострани терористички акт Хашима Тачија и да пошаље специјалну јединицу на границу?

                   Даме и господо, имао сам неколико састанака са веома важним амбасадорима последњих дана и могу да вам кажем да већи број тих амбасадора реално сагледава стање које се дешава на КиМ. Нећу рећи, један амбасадор који има највећи стаж тренутно у Србији, из једне важне развијене државе, чланице ЕУ, рекао је да Албанци нису у праву. А ипак неко у овом тренутку из међународне заједнице подржава оно што ради Тачи. 

                   Такође желимо да питамо Савет безбедности и ЕУ:  ко је направио текст Резолуције 1244? Нису Срби! Срби су натерани да потпишу тај текст, иако поједини чланови тог текста Србима тада нису одговарали, а ни данас нам не одговарају. Резолуција 1244 се не поштује. Молимо међународну заједницу, ми из посланичког клуба СПС–ЈС, да се поштује Резолуција 1244 и да се не примењују двоструки аршини на КиМ, да Албанци буду увек заштићени.

 

ТРАЖИЛИ СТЕ ГЕЈ ПАРАДУ, ТРАЖИЛИ СТЕ САМИ НАТО...

                  

                   Даме и господо, НАТО пакт је бомбардовао Србију због геноцида и етничког чишћења, а у ствари су Срби доживели и једно и друго. Управо то ће се у наредном временском периоду доказати одређеним чињеницама. Сигуран сам да наши представници и представници Владе Републике Србије никада неће прихватити нешто што ће бити на штету грађана Србије, али је веома тешко преговарати са неким ко има међународну подршку.

_______________________________________________

                   „Да сам се тада питао, отворио бих им канцеларију у Улици кнеза Милоша, у оној згради која нема столарију, не због немарности Србије, већ зато што ничим нисмо изазвали НАТО пакт да бомбардује те објекте, преко пута којих има цивилних зграда“

_______________________________________________

 

                   Шта то више свет тражи од Србије? Све што сте тражили од нас, даме и господо из света, све смо испоштовали. Тражили сте геј параду, иако 97 одсто грађана Србије то не воли, и била је. Хајде, то су неке европске вредности, у реду.

                   Даме и господо, поштовани пријатељи из Европе, тражили сте да у Србији буде Самит НАТО пакта и ми смо рекли – о кеј, хоћемо да сарађујемо. Чланице НАТО пакта су и неке земље које имају веома добре односе са Србијом. Да сам се тада питао, отворио бих им канцеларију у Улици кнеза Милоша, у оној згради која нема столарију, не због немарности Србије, већ зато што ничим нисмо изазвали НАТО пакт да бомбардује те објекте, преко пута којих има цивилних зграда.

                   Само да подсетимо НАТО пакт да смо прихватили све  што су њихови представници тражили од Србије. У Србију је долазио и потпредседник Америке господин Бајден и ми из посланичког клуба СПС-ЈС драго смо прихватили његов долазак у Србију, надајући се да ће бити исправљено оно што је било противправно наметнуто Србији. Долазили су још неки високи међународни представници.

 

СРБИЈА ЈЕ СВЕ ИСПУНИЛА

 

                   Дошли смо до закључка, ми из посланичког клуба СПС-ЈС, да никада неће рећи Међународни суд правде да је прекршено међународно право при проглашењу независности КиМ, али очекујемо, на основу чињеница и материјалних доказа који су на страни Србије и српског народа, да ће да проради морал код представника тих држава и да ће рећи: ево, држава Република Србија је испоштовала све оно што смо тражили од ње, па да крајем ове године добијемо статус кандидата за улазак у ЕУ, а да следеће године започну преговори и да се Србија нађе тамо где јој је место.

______________________________________________

                   „Не могу десет Бориса Тадића, ни  десет Мирка Цветковића да Србину на Косову чији је брат, отац или син нестао -до дана данашњег се не зна где је – кажу: е, имали су право Албанци да пуцају на децу која су убијена у Гораждевцу, а била су у купаћим гаћама“

_________________________________________

                  

                   Такође, међународна заједница је тражила да се испоруче сви хашки оптуженици - и то смо урадили. Не знам шта то може у наредном периоду још да се тражи од Србије, али ако будете тражили да Срби на КиМ чуче у својим купатилима, подрумима, да се крију, а да до зуба наоружани Албанци свакога дана шетају и да се Срби боје да ће њихова деца бити убијена - сигуран сам да то Београд не може да гарантује међународној заједници!

                   Не могу десет Бориса Тадића, ни  десет Мирка Цветковића да Србину на Косову чији је брат, отац или син нестао -до дана данашњег се не зна где је – кажу: е, имали су право Албанци да пуцају на децу која су убијена у Гораждевцу, а била су у купаћим гаћама.

                   То је највећи тероризам свих времена који су Албанци учинили на КиМ. Ми, као парламент, морамо да стишавамо ствари, али много је теже њима него нама из Београда да сагледамо и да их убеђујемо у нешто што знамо да су 99 одсто у праву, осим да нису у праву да пале пунктове и тамо где је КФОР. Очекујемо да КФОР помогне Србима, да примењује исте аршине.

 

НИСУ ПАЛИЛИ ЗБОГ КФОР-а

 

                   Само још нешто да кажем КФОР-у и међународној заједници. Срби нису палили пунктове због КФОР-а, него због страха од бивших чланова ОВК који су сада специјалци,-Албанци. Због њих су то радили, а не због КФОР и представника међународне заједнице.

_______________________________________________

                   „Не можемо да бранимо КиМ ратом. Морамо преговорима, дијалогом, као што је то урадила ова Влада Републике Србије“

_______________________________________________

 

                   Молим вас да, као парламент, данас будемо јединствени иако можда у нашим политичким програмима стоји нешто друго. Али, хајде да покажемо да је ово тренутак, стварно, када око националног питања треба да будемо јединствени. Јесте ово изборна година и јесте да велики број људи живи на Косову, а велики број председника партија је обећавао да ће бранити КиМ, али ми не можемо да бранимо КиМ ратом. Морамо преговорима, дијалогом, као што је то урадила ова Влада Републике Србије.

                   Могу да честитам, не на говору данас, господину Стефановићу, не на говору који је мало је био оштрији, али га разумем, јер је дошао са жаришта - него да му честитам на ономе  што је радио у преговорима са КФОР-ом и са међународним представницима. То је стварно био тежак задатак. У појединим тренуцима је морао и сам да одлучи да ли ће нешто да прихвати или неће. Зато овај парламент треба да да подршку и Влади Републике Србије и председнику Републике Србије - да се поштују Устав ове државе и Резолуција 1244. Да се поштује од стране оних који су натерали Србију да потпише ту резолуцију.

 

НЕ УЗВРАЋАТИ НАСИЉЕМ

 

                   Позивам Србе на КиМ да слушају упутства Владе Републике Србије и представника за дијалог господина Стефановића. Да не узвраћају и да не буду испровоцирани да насиљем узвраћају, а да међународна заједница не жмури док се дешавају ствари које су се десиле 17. марта 2004. године и Гораждевац.

                   Сигуран сам да ова влада никада неће признати независност КиМ, да партије које чине ову власт – као ни, сигуран сам, 99 одсто опозиције - неће признати независност КиМ. Треба да пошаљемо поруку свету и Америци - и америчком амбасадору на КиМ, који је благо дао подршку Албанцима - али  и да се, исто тако, захвалимо амбасадору Америке у Србији јер је рекла да Албанци нису у праву за то што раде на КиМ и да ми данас не нападамо свет, Америку и Европу. Него, да им се захвалимо на ономе што су до сада радили и што ће од сада, са жељом да у наредном периоду, када је у питању Србија, сагледају право стање.

 

Категорије: 

Коментари