Јоргованка Табаковић прихватила кандидатуру за гувернера НБС

ГЛАСАЊЕ У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ СРБИЈЕ

ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ - НА ЗАХТЕВ 128 ПОСЛАНИКА

  • Рођена је 21. марта 1960. у Вучитрну, гимназију је завршила 1977. године, а на Економском факултету у Приштини дипломирала је 1981. као студент генерације, користећи право скраћеног студирања због високог просека оцена
  • Магистрирала је 1999. са темом „Реформа банкарског система Југославије“ на Економском факултету у Приштини
  • Године 2008. поднела је пријаву докторске дисертације под насловом „Инструменти централне банке - домети и ограничења на примеру Републике Србије“. Докторску дисертацију одбранила је маја 2011.

        ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић предложио је Јоргованку Табаковић за новог гувернера НБС.

        Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић заказао је за сутра у 10 сати ванредну седницу, на којој ће бити биран гувернер Народне банке Србије, пошто је у парламент стигао предлог председника Србије Томислава Николића да на то место буде изабрана доктор Јоргованка Табаковић.

        У образложењу предлога, председник Србије наводи да је после оставке Дејана Шошкића неопходно изабрати гувернера по хитном поступку како би се обезбедио несметан рад те институције.

        Јоргованка Табаковић је прихватила кандидатуру за гувернера. Како је саопштено из Скупштине Србије, седница је заказана на захтев 128 посланика.

        Скупштина Србије усвојила је јуче Закон о изменама и допунама закона о Народној банци Србије, за који је гласало 139 посланика, док је 39 било против.

        Измене Закона о НБС, поред осталог, предвиђају да функционере централне банке, укључујући гувернера, бира и разрешава парламент, као и да ће гувернер, вицегувернери, директори нове Управе за надзор над финансијским институцијама и чланови Савета НБС бити изабрани у року од 90 дана од дана ступања на снагу закона.

        Закон је разматран по хитном постпуку, за шта су као разлози наведени потреба да се пословање НБС у најкраћем року усклади са уставним одредбама, као и да се што пре обезбеди несметано функционисање органа централне банке.

Биографија Јоргованке Табаковић

        Председник Србије је уз кандудатуру проследио и биографију Јоргованке Табаковић.

        Јоргованка Табаковић рођена је 21. марта 1960. у Вучитрну, гимназију је завршила 1977. године, а на Економском факултету у Приштини дипломирала је 1981. као студент генерације, користећи право скраћеног студирања због високог просека оцена.

        Од 1981. до 1989. године Табаковићева је радила као професор економских предмета у Средњој економској школи у Приштини, а након тога две године као финансијски директор у трговинској кући „Грмија“.

        Почетком 1992. године прелази у Приштинску банку у систему Београдске банке, на место заменика директора. На пословима у банкарству остаје до 1999. године када почиње да ради у предузећу Телеком Србија, у којем је и сада у радном односу.

        Од марта 2005. до децембра 2008. обављала је функцију директора сектора за логистику, а тренутно ради као стручњак за економске послове.

        Магистрирала је 1999. са темом „Реформа банкарског система Југославије“ на Економском факултету у Приштини, а 2008. године поднела је пријаву докторске дисертације под насловом „Инструменти централне банке - домети и ограничења на примеру Републике Србије“.

        Докторску дисертацију одбранила је маја 2011.

        Јоргованка Табаковић је функционер Српске напредне странке и шеф посланичке групе те странке у парламенту.

        Од 1993. до 2000. године бирана је за посланицу у три сазива Скупштине Србије, као и од 2007. до данас. У два мандата је била председница Одбора Скупштине Србије за финансије. Од марта 1998. до октобра 2000. обављала је функцију министарке за економску и власничку трансформацију у Влади Србије.

        Ауторка је више радова на тему приватизације и финансијског тржишта. Током 2006. и 2007. била је ангажована као предавач на Факултету за менаџмент у Новом Саду. Удовица је и мајка троје деце: Иване, Милене и Николе.

Категорије: 

Коментари