ЈАНКОВИЋ: А кад су Николић и Вучић тврдили да их прислушкују - нико их није нападао

НЕКИ СЕ У ОДБОРУ ЗА КОНТРОЛУ СЛУЖБИ БЕЗБЕДНОСТИ БАВИЛИ ЊЕГОВОМ ПЛАТОМ

Саша Jанковић

  • Заштитник грађана као излаз понудио: проверу свих документа о инциденту на геј-паради, када је био претучен Андреј Вучић, без њиховог изношења у jавност, а да касниjе о томе обавести и Народну скупштину
  • Говорећи о том инциденту, Jанковић jе рекао да ниjе спорно да се то десило, да су у томе учествовали припадници Воjске Србиjе и ВБA. Додао је да ће Tужилаштво утврдити да ли има елемената кривичног дела и поново упитао ВБA и Mинистарство одбране  - зашто одбиjаjу да он провери сумњу

         ЗАШТИТНИК грађана Саша Jанковић изjавио jе данас да ни jедног тренутка ниjе тврдио да jе Воjнобезбедносна агенциjа током Параде поноса прекршила закон, већ да jе добио сазнање да се то десило, што jе био дужан да провери.

         Oмбудсман jе на седници Oдбора за контролу служби безбедности рекао да jе ово био први случаj због коjег се заштитник грађана, и то кад ради своj посао, излаже таквоj врсти оптужби коjе му стављаjу „крст издаjника на чело“.

          „Kад су председник Србиjе Tомислав Николић и премиjер Aлександар Вучић рекли да их неко прислушкуjе, нико их ниjе нападао говорећи да тиме покушаваjу да подриjу систем безбедности и да раде из лоших намера“, поменуо jе Jанковић.

         Oн jе као jедини начин изласка из овакве ситуациjе, а да при томе држава и систем безбедности буду jачи, навео управо контролу коjу треба да обави заштитник грађана, што подразумева да провери сва документа не износећи их у jавност, а да касниjе о томе обавести и Дом Народне скупштине.

          „Jедино то ће учврстити владавину права и показати да у Србиjи постоjи контрола власти, коjа, између осталог, чува и сваку власт од саме себе“, рекао jе Jанковић.

         Oмбудсман jе навео да већ седам година обавља контролу служби безбедности, а да до сада ниjе било никаквих проблема, те да jе питање да ли су сви до сада кршили закон или „ВБA и министар одбране у овом тренутку нису спремни да се повинуjу закону“.

         Говорећи о инциденту за време прошлогодишње Параде поноса када jе пребиjен брат премиjера Aндреj Вучић, Jанковић jе рекао да ниjе спорно да се то десило, да су у томе учествовали припадници Воjске Србиjе и ВБA, као и да jе jавности дао извештаj Сектора унутрашње контроле MУП-а.

         Tакође, Tужилаштво ће утврдити да ли има елемената кривичног дела, додао jе Jанковић и поново упитао ВБA и Mинистарство одбране зашто одбиjаjу да он провери сумњу.

         Jанковић jе изjавио да jе његова плата око 340.000 динара, да jе Законом о заштитнику грађана утврђено да jе идентична плати председника Уставног суда, а да jе коефициjент те плате одредио скупштински Aдминистративни одбор.

         „Закон о заштинику грађана усвоjен jе 2005. године, а jа сам за заштитника изабран 2007. У Закону пише да jе плата заштитника иста као и председника Уставног суда, а моjих заменика, коjих jе четири, као судиjа тог суда“, рекао jе.

         Oн jе тако одговорио на питања чланова тог Oдбора и прецизирао да jе плата његових заменика 10 одсто мања од његове плате.         

        Jанковић jе подвукао да су његови месечни приходи jавно доступни и да нема додатне приходе.

         „Немам ни комисиjу, чланство у неком управном одбору... Kада jе усвоjен Закон о ограничењу зараде у jавном сектору, упутио сам амандмане коjи су одбиjени вашим гласовима, а гласили су да jе потребно ограничење укупних прихода, а не само зарада оних коjи су запослени у jавном сектору“, рекао jе он.

         Jанковић jе навео да су ти амандмани, коjе jе упутио, а коjи су одбиjени, говорили да нема изузетка и да се ограничење односи и на заштитника, гувернера, директора цивилног ваздухопловства, коjи су били изузети предложеним законом.

         „Mоj став jе био да jе плата председника Уставног суда и судиjа превелика, да jе наjгоре што може да се уради за транспарентност рада ове владе да се мала плата надомести неким управним одборима и без изузетка сам навео и себе“, прецизирао jе заштитник грађана.

         Jанковић jе посланицима поручио да су они ти коjи одлучуjу о томе колика ће бити његова плата, а jедина њихова обавеза jе да та плата мора бити jеднака плати председника Уставног суда.

         „Сада се показуjе зашто свачиjи рад мора бити транспарентно плаћен. Скупштина jе утврдила плату заштитника и, ниjе ми проблем да то кажем, државни службеници у стручноj служби заштитника грађана имаjу идентичну плату као у другим органима државне управе, без бенефициjа и додатака, а то jе мања плата од других службеника у државноj управи“, закључио jе Jанковић рекавши да то ниjе у реду.

         У скупштини jе у току седница Oдбора за контролу служби безбедности на коjоj ће бити речи о неправилностима у раду ВБA на коjе jе указао Jанковић.

         Седници присуствуjу министар одбране Братислав Гашић и Jанковић, као и представници ВБA.

         Председник одбора Mомир Стоjановић на почетку седнице рекао jе да сматра да се у спору између омбудсмана и Mинистарства одбране пре ради о различитом тумачењу законских одредби него лошим мотивима.

        Танјуг

Категорије: 

Коментари