Гојковић односе са Ђукановићевим режимом који тлачи Србе прогласила за „пример региону“

ПРЕДСЕДНИЦА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ У ПОДГОРИЦИ НИЈЕ ПОМЕНУЛА

НИШТА БИТНО ЗА „СРПСКО ПИТАЊЕ“ У ЦРНОЈ ГОРИ

      Мило Ђукановић и Маја Гојковић

  • Мило Ђукановић казао да би волео да железнички коридор Београд-Будимпешта буде продужен и на пругу Београд-Бар   

         ОДНОСИ Србије и Црне Горе су пример за регион, истакнуто је данас у разговорима председнице Скупштине Србије Маје Гојковић са црногорским колегом Ранком Кривокапићем, саопштено је из парламента.

         Гојковићева, која борави у Подгорици, нагласила је да су односи две традиционално пријатељске земље, вероватно најбољи у последње време, а да је у томе улога парламената значајна.

         Она је подвукла да има простора да се ти односи додатно унапреде.

         „На нама је да дамо додатни допринос тим односима како би политичка и економска стабилност наше две земље и добри односи били узор читавом региону како државе треба да сарађују и колико је битна сарадња за даље кораке и напредак у процесима евроинтеграција“, рекла је Гојковић у разговору са Кривокапићем.

         Према њеним речима, Србија и Црна Гора имају исте приоритете, а то су европске интеграције и два парламента у том процесу могу да сарађују и размењују искуства, посебно скупштинска радна тела која су надлежна за европске интеграције, спољне послове, животну средину.

         Кривокапић је указао да се раније у односима две земље инсистирало на погрешним темама, а да су сада односи изузетно добри и да се парламентарним каналима могу додатно побољшати.

         Шеф црногорског парламента навео је и да су и две земље на путу ка ЕУ и да је сарадња на том путу важна, пре свега због бољег живота грађана како би била послата снажна порука и региону да се сва, па и најтежа питања, могу решавати тако да у будућности дају снажан подстицај укупној сарадњи и напретку живота на овим просторима.

         Гојковић је током боравка у Црној Гори разговарала и са члановима групе пријатељства са Србијом, када је истакнуто да би Србија и Црна Гора требало заједно да приступају ИПА фондовима Европске уније и боље их искористе.

         Гојковић је разговарала и са црногорским председником и премијером Филипом Вујановићем и Милом Ђукановићем о сарадњи у процесу евроинтеграција, економији и инфраструктури.

         Гојковић је у сусрету са званичницима Црне Горе нагласила да су односи две земље изузетно добри, да Србија и Црна Гора имају интерес да сарађују у области евроинтеграција и да је заједнички циљ унапређење животног стандарда грађана, саопштено је из српског парламента.

         Она је, наводи се у саопштењу, поручила да је циљ реформских процеса у Србији, којима је руководство земље посвећено, управо унапређење животног стандарда грађана.

         Председник Владе Црне Горе Мило Ђукановић заложио се за интензивнију регионалну сарадњу, а као развојне шансе у сарадњи са Србијом издвојио инфраструктуру, енергетику, производњу хране и туризам.

         Истичући значај регионалног развоја инфраструктуре, Ђукановић је рекао да је у оквирима сарадње Кине и земаља источне и централне Европе, у плану развоја инфрастрктуре, важно продужење железничког коридора Београд-Будимпешта на пругу Београд-Бар.

         Ђукановић је нагласио да су инфраструктурни пројекти дугорочне инвестиције у погледу јачања сарадње у региону.

         Председник Црне Горе Филип Вујановић нагласио је да су Србија и Црна Гора једна другој највреднији стратешки економски партнери и заложио се за регионални напредак у процесу евроинтеграција.

         Гојковић је оценила као политичку провокацију инцидент на утакмици Србија-Албанија и позвала све оне који још увек имају „националистичке снове“ да их усмере ка реформама и новим радним местима.

         Гојковић је рекла новинарима да сматра да је Влада Србије донела мудру политичку одлуку да се не отказују разговори са албанским премијером него да се одложе за одређено време.

         „Видели сте став председника Владе Србије да су разговори са председником Владе Албаније само одложени за 10. новембар да би ствари дошле на своје место. Најважније је да не може никакав ни политички, нити било какав инцидент зауставити оне процесе који провејавају у региону. То су процеси сарадње и потребе да дијалогом решавамо све спорове“, рекла је Гојковић.

         Гојковић је, одговарајући на питање новинара о инциденту на утакмици у Београду, оценила да је та провокација изашла из оквира „уобичајених провокација“ и да је очигледно да је она била политичка.

         „Који су циљеви те провокације, показаће се у будућности, претпостављам да је то дестаблизација ових простора и заустављање ових процеса регионалне сарадње који су започети од како су формиране нове владе, пре свега, Влада у Србији - да ли је то тако, треба још простора да се сагледају све позадине догађаја“, одговорила је она.

         На констатацију да је у региону национализам „у доброј форми“, председница Скупштине Србије је одговорила да од национализма нема доброг живота и позвала све оне „који још увек имају такве снове“ да их усмере ка радним местима.

         Гојковићева је истакла да је у дану када се догодио инцидент, у Женеви разговарала са председником албанске скупштине о потреби сарадње два народа како би Западни Балкан био политички и економски стабилно подручје.

         Председник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић рекао је новинарима да је јасно да су земље у окружењу међузависне и повезане.

         Међутим, он је прокоментарисао да ће злоупотреба предрадсуда и свега онога што иде уз предрасуде бити стална претња Балкану, али да се против тога може борити једино развојем демократије и грађанског друштва, као и економским улагањем.

         Танјуг

Категорије: 

Коментари