ЧАНАК: Зашто је СПЦ једина изузета од плаћања пореза на имовину?

ТВРДИ ДА ДРЖАВНИ БУЏЕТ СВАКОМЕ У АПВ ДУГУЈЕ ПО 641 ЕВРО И ДА СРБИJА

ВИШЕ ПЛАЋА ГУБИТАШКЕ ФИРМЕ НЕГО ВОJВОДИНУ

Ненад Чанак

  • Шеф посланичке групе ЛСВ у расправи о буџету за 2015. Рекао да је 250 милиона евра скривено у фусноти и да то су расходи коjи иду на губиташе - Галенику, Србиjагас, што значи да ће половина буџета ићи на отплату дугова
  • Негодовао је што посланици нису чули ни реч о наплати рудне ренте, подсетивши да се она НИС-у наплаћуjе у износу од три одсто, да jе законска обавеза седам, док jе у окружењу око 10, а у Русиjи чак 17 одсто

        ШЕФ посланичког клуба ЛСВ Ненад Чанак изjавио jе данас да буџет за наредну годину ниjе у потпуности транспарентан истакавши да се „250 милиона евра налази у фусноти“, као расходи коjи иду на губиташе - Галенику и Србиjагас, док jе AП Воjводина jош од 2006. године ускраћена за више од милиjарду евра неиспуњавањем уставне обавезе.

        Чанак jе на седници парламента, где се расправља о ребалансу и предложеном буџету за наредну годину, упитао и зашто jе Српска православна црква изузета од плаћања пореза на имовину, пошто jе jедина коjоj jе враћена имовина изузетно велике вредности.

        Лидер ЛСВ jе оценио и да криза у Србиjи ниjе економска већ политичка и да траjе годинама.

         „Oнаj ко каже да jе све jасно, неће да каже да jе наjлакше сакрити у великом броjу страна и да се 250 милиона евра налази у фусноти - то су расходи коjи иду на губиташе Галенику, Србиjагас, што значи да ће половина буџета ићи на отплату дугова, што значи да jе половина окренута прошлости. Tа половина jасно говори да се морамо задужити за ту половину буџета и jош две милиjарде“, рекао jе Чанак.

        Према његовим речима, када jе реч о финансирању AП Воjводине, од 2006. до данас ниjедна влада ниjе поштовала Устав, коjи предвиђа да треба да има буџет минимално седам одсто од буџета Србиjе, због чега jе ускраћена за више од милиjарду евра.

        Воjводина jе ускраћена за око 145 милиjарди динара само прошле године, што jе око 641 евро по сваком грађанину Воjводине, израчунао jе Чанак и додао да „толико дугуjе Србиjа своjоj рођеноj AП Воjводини по свом рођеном Уставу“ и да се УСС никада по том питању ниjе огласио.

         „Tо jе толико новца да jе могла да се изгради канализацjа у више од 400 места где канализациjе нема, да се запосле хиљаде људи, тим новцем jе Воjводина могла сама да откупи НИС и то два пута и зато питам - ако Србиjа не поштуjе рођени Устав, како мисли да jе било ко схвати као правну државу коjа ће се држати онога што jе сама себи наметнула“, питао jе Чанак.

        Oн jе оценио да Србиjа више плаћа губиташке фирме него Воjводину, да jе аграр у Воjводини, када су биле поплаве, извукао бруто национални доходак земље, а да су смањене субвенциjе.

         „Не инвестира се у оно што jедино може да извуче земљу, а то jе пољопривреда. Воjвођански паори су извукли ову земљу и питам зашто се одузима од њих, од просветара коjи данас штраjкуjу, а нико не размишља о буџетским корисницима коjи само троше новац“, додао jе Чанак.

        Oн jе прецизирао да ту мисли и на СПЦ, коjа jе „ван фискалног система ове земље“.

         „СПЦ jе враћен огроман иметак у некретнинама и зашто само она не плаћа порез на имовину, него то треба да раде сви остали, ако могу да штеде политичке странке и пенизионери, онда може и црква“, рекао jе Чанак.

        Чанак jе такође негодовао што посланици нису чули ни реч о наплати рудне ренте, подсетивши да се она НИС-у наплаћуjе у износу од три одсто, да jе законска обавеза седам, док jе у окружењу око 10, а у Русиjи чак 17 одсто.

        Танјуг

Категорије: 

Коментари