КУСТУРИЦА: Андрићград биће завршен до Видовдана, а већ га посетило 300.000 људи

НАЈАВИО ОТВАРАЊЕ ФАКУЛТЕТА ДРАМСКИХ УМЕТНОСТИ

И ПОРУЧИО СДС ДА СЛОБОДНО И ДАЉЕ „МЛАТАРА“

Емир Кустурица

  • Коментаришући критике неколицине бошњачких политичара, српских новинара и политичара, Кустурица нагласио да би се на њиховом месту исто понашао, рекавши: „Када почнеш да мериш колико је ко скочио увис и удаљ и када схватиш да су ти ноге кратке, а памет још краћа - стварно мислим да се они понашају како треба“
  • Уочљиво је, нагласио је Кустурица, да је њихов концепт, да су они инструирани да се све преусмери на председника Републике Српске Милорада Додика, да је све фокусирано снајперском тачком управо на Андрићград као на нешто у чијој бази стоји Милорад Додик

        ИДЕЈНИ творац Андрићграда Емир Кустурица позвао је СДС да „млати још жешће и гласније“ по Андрићграду, јер се народ, како је истакао, не осврће на клевете и „млатарање“ првака СДС-а, већ још чешће и масовније посећује то место.

        Кустурица је навео да је прве године нови град посетило 25.000 људи, а до сада већ 300.000, док је у домаћинства Вишеграђана ушло 10,5 милиона КМ, јер су произвођачи у Андрићграду управо из Вишеграда.

        „Ми смо дакле, за разлику од општине, у Вишеград „упумпали“ више од 10 милиона КМ, што нису мале паре у овим временима. А још важније, нисмо правили политичку разлику и тренутно имамо у овом туристичком делу више од 40 одсто запослених који су чланови СДС-а“, рекао је Кустурица за „Еуро Блиц“.

        Кустурица је нагласио да је у Андрићград уложено 33 милиона КМ, те да ће 28. јуна, када ће град бити завршен, положити све рачуне.

        „Биће јасно да је „Лотика“, која је заправо већински власник, уложила око 4,2 милиона КМ својих пара, али је као већински власник у највећем износу који је повучен, а то је био кредит од 13,5 милиона КМ, „Лотика“ гарантовала својим иметком, односно ставила је под хипотеку свој, а не иметак Андрићграда“, појаснио је Кустурица.

        Он је додао да је општина Вишеград, која је дала 5,7 милиона КМ, заправо највише профитирала јер је добила две грађевине - нову зграду и зграду позоришта.

        Кустурица је напоменуо да не „влада“ објектима, јер после 30 година, када истиче концесија, то се враћа Републици Српској, односно општини.

        „Наше намере нису профитерске, него мисионарске. Овде викендима гостује око 5.000 људи и како време буде одмицало, биће их више“, додао је Кустурица.

        Говорећи о најавама да ће се општинска администрација преселити у нову зграду, Кустурица је упитао „како неко ко је навикао на влажне просторије и мемљиве собе у којима живи, може да доживи једну неокласицистичку кућу?“.

        „То су, ипак, људи који су склони „Гранд шоуу“, јер често одлазе у Београд и у првим редовима служе да аплаудирају највећем „трешу“ који живи у нашем народу. Тешко је од њих очекивати да пролазе кроз улицу која подсећа на ренесансни Дубровник и многе градове у Италији“, истакао је Кустурица.

        Уочљиво је, тврди Кустурица, да је њихов концепт, одакле су они инструирани, који треба да се преусмери на председника Републике Српске Милорада Додика, „фокусиран оном снајперском тачком, управо на Андрићград као нешто у чијој бази стоји Додик“.

        Коментаришући критике неколицине бошњачких политичара, српских новинара и политичара, Кустурица је рекао да би се на њиховом месту исто понашао.

        „Када почнеш да мериш, да ставиш ту лествицу колико је ко скочио увис и удаљ и када схватиш да су ти ноге кратке, а памет још краћа, стварно мислим да се они понашају како треба“, поручио је Кустурица.

        Кустурица је подсетио да у самом Андрићграду тренутно ради 60 радника, од чега у Андрићевом институту 10, али је потребно још 10. Међутим, на свим пословима ангажовано је око 220 људи.

        „Када узмете квантитативно и квалитативно, треба бити луд па да не схватиш шта је било у последње три године у Вишеграду и која га је срећа захватила, јер није у питању само 10,5 милиона, већ и животи који добијају перспективу и обећавају да ће се Андрићград претворити у један кампус, универзитетско место, јер смо управо добили дозволу за отварање Факултета драмских уметности“, нагласио је Кустурица.

        Он је додао да ће стогодишњица Првог светског рата бити обележена отварањем великог мурала, односно мозаика посвећеног „Младој Босни“, реконструкцијом убиства у једном оперетском стилу, суђењем у којем је главни лик адвокат Цистлер и другим.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари