Хашки трибунал ће пресуду Шешељу изрећи у одсуству - његово лечење му одједном постало важно

АКО БУДЕ ЖЕЛЕО - БИЋЕ МУ ОМОГУЋЕНО ДА ИЗРИЦАЊЕ ПРЕСУДЕ

ПРАТИ ПРЕКО СПЕЦИЈАЛНЕ ВЕЗЕ

Др Војислав Шешељ

  • Прихваћен аргумент Владе Србије да није могуће прекидати, нити у Хагу наставити Шешељево лечење од тумора на јетри од којег, како је раније утврђено, болује

        ХАШКИ трибунал изрећи ће 31. марта пресуду Војиславу Шешељу у његовом одсуству, одлучило је расправно веће председавајућег Жана Клода Антонетија (Jean-Claude Antonetti).

        Веће је усвојило аргумент Владе Србије да није могуће прекидати, ни у Хагу наставити Шешељево лечење од тумора на јетри од којег, како је раније утврђено, болује.

        Тај аргумент, по данашњој одлуци, званични Београд изложио је у јучерашњем поверљивом допису Трибуналу о тешкоћама које би причинило враћање Шешеља са привремене слободе у Србији, на којој је од новембра 2014. године.

        Расправно веће Трибунала оставило је Шешељу могућност да изрицање пресуде прати преко видео везе из Београда. О томе жели ли или не да прати изрицање пресуде, Шешељ би, по данашњој одлуци, требало да извести Трибунал до 22. марта.

        Расправно веће одлуку је донело већином гласова председавајућег Антонетија и судија Флавије Латанци (Flavia Latanzzi), уз издвојено мишљење трећег судије Мандаје Нијанга (Mandyae Niang) који се није сложио да изложени разлози оправдавају изрицање пресуде у одсуству оптуженог.

        Одлука да првостепена пресуда Шешељу буде изречена у одсуству оптуженог је без преседана у досадашњој историји трибунала.

        Шешељ је оптужен за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93. Тужилаштво је, у завршној речи, тражило да буде осуђен на 28 година затвора, а Шешељ, који се бранио сам, да буде ослобођен.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари