Шта Србија да чини ако Албанци покушају да силом узму север Косова

Реакције на Дачићев захтев странкама да се изјасне

Фото: Медија центар Београд

          СВЕ више сигнала последњих дана упућује на закључак: да ситуација у земљи постаје све напетија и драматичнија и да то – на свој начин – признаје и владајућа коалиција.

То је, можда, ако се оставе по страни већ видљиве страначке припреме за изборе, понајбоље показао захтев потпредседника Владе Србије и министар унутрашњих послова, Ивице Дачиће, да се све странке у земљи да се изјасне: шта да Србија ради уколико дође до покушаја насилног преузимања северног дела Косова и Метохије и ликвидације српских институција које још делују на том простору.

          Било да је реч такође о предизборној игри или покушају да се направи страначки квазиреферендум који би терао воду на воденицу актуелне власти која се све дубље заглибљује, Дачићево питање није наивно срочено, нити је лишено смисла. Поготово што је руски амбасадор у Београду Александра Васиљевича Конузина – који сигурно зна шта говори -  изјавио да је опасност од нових једностраних војних акција Приштине и даље присутна и да до њих може доћи у сваком моменту.

          Чак је упозорио: „Управо у циљу њиховог оправдавања, износе се апсолутно неосноване тврдње како су српске институције на северу покрајине полувојне. Понављам: приштинским властима је дато зелено светло за наставак насилних дејстава“.

          Због свега, шта Србија треба да ради ако Шиптари поново крену силом на север Покрајине?

 

Београд крив што се северу прети силом!

  • Ако за силом посегну Албанци, јасно је да би међународне снаге, које имају монопол силе на КиМ- морале да реагују. Ако то не буде случај, онда грађани морају да се сами заштите. Ако вас неко нападне, нећете седети и чекати, него ћете млатити и рукама и ногама. Не знам шта друго да вам кажем

Милош АЛИГРУДИЋ, Демократска странка Србије:

          У Србији се све везано за Косово систематски упропаштава. Нарочито током последње три године. Те три године су пример неодговорног понашања власти.

          Претња силом на северу Косова је последица те индолентне политике, која је овакво стање практично призивала - својим поступцима. Тешка је ситуација, сваки моменат у развоју догађаја је грешка- преговори су вођени на погрешан начин- као између две независне државе, а у тим преговорима ништа нисмо узели за себе...

          И примена силе са албанске стране биће тест за ситуацију коју је припремила, односно којом их је частила српска власт.

          Уколико поново дође до примене силе, постоје различите врсте и степени могућег реаговања. Ако за силом посегну Албанци, јасно је да би међународне снаге, које имају монопол силе на КиМ- морале да реагују. Ако то не буде случај, онда грађани морају да се сами заштите. Ако вас неко нападне, нећете седети и чекати, него ћете млатити и рукама и ногама. Не знам шта друго да вам кажем.

 

На провокације одговорити мудро, не ризикујући животе наших грађана

  • Сви који мисле да би Србија могла војно да интервенише у случају какве насилне акције - а овде не мислим на Ивицу Дачића него на оне који месецима и годинама иступају као добровољни даваоци туђе крви - такви би прво морали да кажу мајкама и сестрама Србије, деци Србије, где је њихов ратни распоред, водећи рачуна да том приликом не угрозе обавезу чувања војне тајне

Срђан МИЛИВОЈЕВИЋ, народни посланик ДС:  

          Свака држава ради процену своје безбедности и прави планове за ванредне ситуације, али се они не стављају на портале и медије јер су то поверљива документа. Наравно, треба имати саглсност свих политичких странака о томе како треба реаговати на сваку насилну реакцију.

          Али, ако неко мисли да Србија може војно да победи НАТО пакт, таква размишљања и реторику, грађани ове земље су једва преживели. Војно свакако нисмо способни за одмеравање снага са НАТО савезом. Сви они који мисле да би Србија могла војно да интервенише у случају било какве насилне акције, а овде не мислим на Ивицу Дачића него на оне који месецима и годинама иступају као добровољни даваоци туђе крви, такви би прво морали да кажу мајкама и сестрама Србије, деци Србије, где је њихов ратни распоред, водећи рачуна да том приликом не угрозе обавезу чувања војне тајне.

          Сви који су за позицију обрачуна, морали би да нам кажу како ћемо да победимо најјачи војни савез на свету, када на територији Србије има инсталираних 65 000 војника, са све авионима, борбеном техником и логистиком - јер ту препознајем гласове и рукопис оних који нису могли да нађу одговор на мартовско насиље 2004.

          Прво питање им је било: где баш нас да изаберу кад је несрећа и гужва, а други одговор је био паљење Бајракли џамије.

          Србија мора, без обзира ко њоме управља, да размишља, пре свега, како да сачува животе људи на северу Косова и Метохије, да спречи било какву паничну реакцију, да буде у сталној комуникацији са УН , али и са НАТО, и да спречи евентуалне провокације оних снага које су тамо по резолуцији 1244 од стране припадника српског народа на северу КиМ. Јер, оно што је најважније, треба елиминисати сваку емотивну и исхитрену реакцију уз настојање да се на провокације одговара промишљено, мудро, не ризикујући животе наших грађана. Свакој сили и неправди дође крај, а правда и истина увек победе.  

 

Тражимо хитну седницу парламента

  • Власт  је неспособна и зато сада тражи да се све странке изјасне. Не може опозиција да води државу!

Дубравка ФИЛИПОВСКИ, потпредседник Нове Србије:

          Шта то значи ? Више мислим да је то Дачићев покушај пребацивања одговорности на друге, на опозицију.

          Власт  је неспособна и зато сада тражи да се све странке изјасне. Не може опозиција да води државу!

          Када је дошло да напада на север Косова и Метохије, после посете Меркелове, тражили смо да се у парламенту закаже хитна расправа, али нико од владајућих странака се није огласио. Зашто се тада нисмо сви састали да разговарамо о начину за остварење националних интереса.

          Дакле, имам контрапредлог. Неозбиљно је да се о таквим питањима изјашњавамо у анкетама и преко саопштења. Хајде да седнемо у парламенту и да нешто заједно закључимо.

 

Одавно је на Космет требало вратити 999 војника

Вјерица РАДЕТА, Српска радикална странка:

          Немамо ми шта Дачићу да одговарамо!

          Ми одавно говоримо да је Србија требало да на Косово и Метохију врати 999 војника!

 

Разговарала: Диана Милошевић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари