Србију не понижавају само Брисел, Вашингтон и Берлин, него и Тачи!

Београдски форум за свет равноправних упозорио Тадића и владу да не тргују Косовом

  • Својом политиком беспоговорне лојалности и незамерања Западу, српске власти су олакшавале спровођење стратегије стварања друге албанске државе на Балкану и  цепања Србије
  • Теза да ЕУ нема алтернативу довела је Србију у вазални положај не само кад је реч  о статусу Косова и Метохије, већ и кад се ради о многим другим виталним националним и државним интересима
  • Брисел је ову тезу примио као отворену карту за бесконачна условљања и понижавања Србије
  •  Власт је годинама тврдила  да су статус Косова и Метохије и чланство у ЕУ два независна, неусловљена процеса. Данас је свакоме јасно да је то било  обмањивање. Сада је потпуно јасно да Брисел тражи одрицање Србије од Косова и Метохије као цену за евентуално чланство у Европској Унији

        БЕОГРАДСКИ форум за свет равноправних изражава најдубљу забринутост због  судбине српског народа на Косову и Метохији и посебно због угрожавања слободе и безбедности Срба у северним деловима Покрајине.

        Опасности које се данас надвијају над животом и опстанком српског народа резултат су вишедеценијске стратегије водећих чланица НАТО-а и Европске Уније у подстицању албанског сепаратизма и тероризма. Финансирање, наоружавање и обука албанских терориста, оружана агресија НАТО 1999. године, окупација и једнострано проглашење независности Покрајине фебруара 2008. године илуструју континуитет антисрпске политике која се доследно спроводи до данашњих дана.

        Београдски форум за свет равноправних изражава пуну подршку српском народу на Косову и Метохији, сада посебно оном делу који живи на северу Покрајине, у његовој оправданој борби да заштите своју слободу, достојанство и основна људска права као грађани Републике Србије.

        Својом политиком безпоговорне лојалности и незамерања Западу, српске власти су олакшавале спровођење стратегије стварања друге албанске државе на Балкану и  цепања Србије.

___________________________________________________________________________

«ЕУЛЕКС-у, КФОР-у и УНМИК-у, свима који диригују развојем на Северу али и у целој Покрајини, мора се јасно предочити да изаберу – или поштовање суверенитета, достојанства и целовитости Србије, или самопроглашено Косово са Хашимом Тачијем и његовим „Европејцима”.»

___________________________________________________________________________

        Прихватање ЕУЛЕКСА, као “стаусно неутралног“, упркос јасним чињеницама да се ради о механизму за успостављање нове албанске државе и одустајање од утврђене политике  ради прихватања предлога резолуције Европске Уније у Генералној скупштини УН, еклатантни су примери погрешне политике.

        Теза да ЕУ нема алтернативу довела је Србију у вазални положај не само кад је реч  о статусу Косова и Метохије, већ и кад се ради о многим другим виталним националним и државним интересима. Брисел је ову тезу примио као отворену карту за бесконачна условљања и понижавања Србије.

        Власт је годинама тврдила  да су статус Косова и Метохије и чланство у ЕУ два независна, неусловљена процеса. Данас је свакоме јасно да је то било  обмањивање. Сада је потпуно јасно да Брисел тражи одрицање Србије од Косова и Метохије као цену за евентуално чланство у Европској Унији. Сва друга тумачења не могу се окарактерисати другачије, него као атак на здраву памет.

        Србију понижавају не само Берлин, Брисел и Вашингтон већ и Хашим Тачи, који је према налазу Дика Мартија, имао кључну улогу у трговини људским органима киднапованих Срба и који насиљем ових дана прети да прошири своју власт на северу Покрајине.

        ЕУЛЕКС-у, КФОР-у и УНМИК-у, свима који диригују развојем на Северу али и у целој Покрајини, мора се јасно предочити да изаберу – или поштовање суверенитета, достојанства и целовитости Србије, или самопроглашено Косово са Хашимом Тачијем и његовим „Европејцима”. Ако су самопроглашено независно Косово и Метохија са Тачијем и његовом дружином исте вредности као и Србија као вековна европска држава, онда је питање за друге, а не за Србију – којим циљевима и вредностима стреме.

        И – на чему, по њиховом схватању, треба да почивају мир, безбедност и  стабилност на Балкану и у Европи. На понижавању, уценама и вазалству Србије, свакако, не.

___________________________________________________________________________

«Преговори имају смисла само уколико се преговара о статусу, суштинској аутономији, слободном и безбедном повратку 250 хиљада Срба и других неалбанаца, реституцији приватне, друштвене и државне имовине, и обнови преко 150 порушених српских  средњевековних манастира и цркава.»

___________________________________________________________________________

        Београдски форум за свет равноправних сматра да се Косовом и Метохијом не сме трговати, ни због статуса кандидата, ни евентуалног чланства у ЕУ, а најмање ради било чије победе на предстојећим изборима у Србији.

        Власт је пред народом, по Уставу, обавезна да се врати јасном постављању захтева за целовитом применом резолуције Савета Безбедности УН 1244 и разматрању проблема статуса Покрајине, а не само парцијалних, из статуса изведених питања. Преговори имају смисла само уколико се преговара о статусу, суштинској аутономији, слободном и безбедном повратку 250 хиљада Срба и других неалбанаца, реституцији приватне, друштвене и државне имовине, и обнови преко 150 порушених српских  средњевековних манастира и цркава. Ако се неко одвојио, или одустао од статуса Покрајине и од захтева за слободним и безбедним враћањем 250 хиљада протераним у етничком чишћењу.

        Реализам је да постоји резолуција СБ 1244 коју нико не доводи у питање па ни водеће чланице ЕУ и НАТО, да та резолуција има трајну вредност и значај за Србију и међународну заједницу, реализам је да преко две трећине чланица светске организације, међу којима и две сталне чланице Савета безбедности, као и много већи број чланица Г -20,  подржавају суверенитет и територијални интегритет Србије.

        Реализам је да је Србија извршила све своје обавезе по том документу, а да многи други, укључујући спонзоре тог документа, нису одговорили обавезама које су сами прихватили.

        Реализам је да тероризам и сепаратизам представљају реалну опасност у Европи и у свету.

___________________________________________________________________________

«Никакви рокови или календари, датуми седница разних тела у Брислу или датуми избора у Србији, нису, нити смеју бити одлучујући за будућност Србије, њеног суверенитета и територијалног интегритета.» 

___________________________________________________________________________

        Реализам је и да Србија, ни геополитичким положајем, још мање историјском улогом у заштити европских и светских и цивилизацијских вредности, никад није била на периферији, или уз снаге које су угрожавале просперитет цивилизације.

        И, питање – шта српска власт, шта њени стратези чине, да ли се ослањају на тај, или на неки други реализам у одбрани суверенитета, целовитости и достојанства Србије?

        Праведно решење питања статуса је питање свих питања и једина гаранција опстанка и слободе српског народа – на Косову и Метохији, ништа мање на Балкану и у Европи.

        Нико нема право да, у име обећања “бољег живота“, “страних инвестиција”, кандидатуре или чланства у ЕУ, одустаје од резолуције СБ УН 1244 и статуса Покрајине као дела суверене територије државе Србије.

        Никакви рокови или календари, датуми седница разних тела у Брислу или датуми избора у Србији, нису, нити смеју бити одлучујући за будућност Србије, њеног суверенитета и територијалног интегритета. 

        Штагод био нечији интерес данас – у вези са Косовом и Метохијом, или севером Покрајине – питање статуса Косова и Метохије остаје отворено за Србију и српски народ дотле док се не остваре одлуке Савета безбедности УН и принципи финалног документа ОЕБС-а.

        Евентуалне нагодбе изван тога свакако не би биле одрживе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари