“Привреда је сломљена”

ЛДП УПОЗОРИЛА ТАДИЋА ДА СЕ ОД ЦВЕТКОВИЋЕВЕ ВЛАДЕ ВИШЕ НИШТА НЕ МОЖЕ ОЧЕКИВАТИ

  • ММФ је јавно саопштио да српска Влада није способна да обави ниједан неопходан реформски посао

  • Живимо под пресингом акумулираног дуга јавних предузећа од пет милијарди евра, као једина европска земља са командном економијом у којој администрација директно или посредно контролише три петине цена

  • Србија и уморни и демотивисани грађани у изборе не смеју да уђу ни са траговима илузије да је преокрет могућ

     БЕОГРАД, (ФоНет) - Председник Либерално демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић оценио је да ће договорени аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ) само краткорочно релаксирати стање буџета, јавних финансија и ублажити ефекте погрешне економске политике Владе, њених лутања и заблуда у општој политици и заустављених реформи.

     У Јовановићевој писаној изјави за медије наводи се да је ММФ јавно саопштио да српска Влада није способна да обави ниједан неопходан реформски посао.

    "Као земља, нећемо моћи вечито да добијамо вештачко дисање искључиво захваљујући непрестаној контроли ММФ, који је принуђен да буде финансијски полицајац Владе која се понаша крајње неодговорно", оценио је Јовановић.

     Он наводи да је пропала оптимистична и неутемељена процена о расту БДП од три одсто и ниској инфлацији.

     "На наплату су, о трошку грађана, стигли неумерена јавна потрошња, привредни популизам, заустављање приватизације, усвајање закона о такозваној фискалној децентрализацији и слом најважнијих сектора привреде, попут грађевинарства, енергетике и пољопривреде, изазван крупним политичким промашајима владајуће коалиције", рекао је Јовановић.

     Он је рекао да су неликвидност и кашњење у плаћањима огромни, наплата пореза и акциза је веома слаба, јер је привреда сломљена.

     "У међувремену смо себи затворили и косовско тржиште које нам је доносило 350 милиона евра. Живимо под пресингом акумулираног дуга јавних предузећа од пет милијарди евра,

     као једина европска земља са командном економијом у којој администрација директно или посредно контролише три петине цена", пише у Јовановићевој изјави.

     Он сматра да се игнорисање кризе, наших унутрашњих проблема и серије добронамерних предлога ЛДП у последње три и по године, претворило у агонију државне економске политике.

     "Потрошен је цео мандат ове Владе и од ње се више не може очекивати било каква озбиљна економска промена", рекао је Јовановић.

     Он је додао да Србија и уморни и демотивисани грађани у аизборе не смеју да уђу ни са траговима илузије да је преокрет могућ.

     "Само што јачи ЛДП, афирмација и добијање подршке грађана за неопходне економске промене које желимо да покренемо, може бити охрабрење и начин да у следећој Влади буде вођена модернија, исплативија и рационалнија политика", истиче Јовановић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари