Ангелин жути картон Борису

ФАКТИ ИСТРАЖУЈУ

Шта кажете за Кацинову оцену Тадићеве храбрости у сусрету са Меркеловом и држање поводом њеног ултиматума?

  • Јелко Кацин није научио да цинизам није добра форма. Разговор између Тадића и Меркелове био је, иначе, неуобичајено жесток

Душан ЈАЊИЋ, Форум за етничке односе:

      ЈЕЛКО Кацин није научио да цинизам није добра форма. Он, као известилац за Србију, очигледно носи доста разочарeња Тадићем, па је искористио прилику да то саопшти. Није први пут да он нешто напише у извештају, па да се после демантује...

      Разговор између Тадића и Меркелове био је, иначе, неуобичајено жесток. Могао је тај разговор да се интерпретира онако како је рекао Тадић - да је Ангела његова стара познаница, мада за даму никада није паметно рећи да је стара... Али, то се односило само на дужину њиховог познанства.

      А, сам разговор је могао да се протумачи и тако да је Ангела  видела прилику да Тадићу саопшти да она, што се тиче ЕУ, не пристаје да Тадић води типично српску политику. Да се ништа не чини, да ситуација постаје све тежа, а проблеми све већи...

      Ово је био жути картон Тадићу и односио се на то шта ће председник Србије да уради на северу Косова. Она је била оштрија од других и тражила да он учествује у демонтирању тзв. паралелних институција. Верујем да је она ту више хтела да буде једна од првих која ће изнети идеју Немачке по том питању - него што је хтела да Тадића повуче за уши.

      Наиме, између Брисела и Вашингтона о томе још није усаглашен став. Меркел је проценила да онај ко први кандидује идеју има шансе да успе, па је у Београду наступила како је наступила. Зато њене речи треба врло озбиљно схватити.

 

Тадић је обичан дилетант

  • Да је Тадић имао оно што нема, а што има Ангела, он би јој рекао оно што би и свако други у његовој ситуацији
  • Опасна је и сама помисао да ће Срби одустати од Косова и Метохије уколико поверују да им је културна баштина заштићена. То је и срамно и будаласто! Замислите да Египћане задовољи то да могу да обилазе пирамиде и да им то буде сатисфакција

Драган ТОДОРОВИЋ, председник Извршног одбора СРС:

      ЕВИДЕНТНО је после три године, од како је ДС преузела и одговорност и све кораке у вођењу спољне политике, да смо доживели потпуни крах.

      Можда има и нешто добро у томе што смо доживели од Ангеле Меркел - да нам у лице каже да нисмо чинилац, да нисмо субјект, да ми не одлучујемо, него да смо објект и да треба да слушамо наредбе.

      После Меркелове, власт више не може да једно прича кад разговара са представницима ЕУ и САД, а друго Србији и да то и Брисел и Србија трпе.

      Меркел му је јасно ставила до знања: нећемо више да слушамо оно „сачекајте још мало, због наше јавности, само да припремимо јавност...“ Меркеловој је вероватно прекипело и на конференцији за новинаре је срезала „то морате да урадите“.

      А Кацинова опаска о Борисовој храбрости? Е, да је Тадић имао оно што нема, а што има Ангела, он би јој рекао оно што би и свако други у његовој ситуацији. Овако, једино је добро што грађани Србије сад имају више шанси да дефинитивно схвате с ким имају посла и да воде рачуна, кад буду расписани избори, коме ће дати свој глас. Нажалост, нема великог избора. Постоји само један избор - уколико говоримо о заштити државних и националних интереса - а то је СРС.

      Тадићева збуњеност – неодлучност шта да ради ако даљи услови за приступање ЕУ буду неприхватљиви за Србију – само потврђује да је он обичан дилетант. Државник увек води рачуна о државним интересима, политичар о тренутним политичким интересима, а дилетант нема појма и чека да се нешто деси, да стане пред огледало и да вежба оно што му фирме из „ПР“- а посаветују. Оно  - „гив ми фајв“, рука у џепу, или не...

      Србија посебно треба да се боји наговештаја да би се Тадићева одбрана Космета могла свести само на одбрану наше културне баштине у Покрајини.

Чини ми се да у нашој у актуелној власти не постоји нико ко има осећај историјске одговорности. ДОС-ова власт је време владавине људи без историјске одговорности и зато управо доживљавамо трагедију која ће се изучавати и у српској и у светској историји. Нешто слично Хазарима.  

      Идеја да ће Срби одустати од Косова и Метохије - уколико поверују да им је културна баштина заштићена - то је и срамно и будаласто. Замислите да Египћане задовољи то да могу да обилазе пирамиде и да им то буде сатисфакција. Или Кинезе који би били пресрећни што им Американци држе Кинески зид! Да резонују овако: нема везе, важно је да као туристи можемо да дођемо тамо, да нам овере пасош и све то, па да можемо да кажемо – види, како добро Американци одржавају наш Зид...  

         

Дачић је разоткрио суштину Тадићеве политике о Косову

  • Да није Устава, били би спремни да дају све што траже западне силе поводом Космета. Само нас још Устав одржава у игри, али ће на све начине покушати да добију кандидатуру и сваки уступак ће покушати да представе као очување Косова унутар Србије

Политиколог Александар ПАВИЋ:

      Тадић већ неко време, нарочито после Меркелове, релативизује свој став. Дан после Меркелове је говорио о очувању достојанства народа - српског и албанског. Дакле, више не говори о суверенитету него достојанству.

      То ради већ три године – релативизује и своје „и Косово и Европа“ у корист ЕУ.

      Да немамо преамбулу у Уставу, ствари би већ отишле предалеко. Сада власт покушава да сачува оно што је остало од њене политике „и Косово и ЕУ“, да сачува фронцле од те политике, јер другу политику нема.

      Да није Устава били би спремни да дају све што траже западне силе. Али, Устав нас одржава у игри.

      Косово не могу да дају само због Устава, али ће на све начине покушати да добију кандидатуру и сваки уступак ће покушати да представе као очување Косова унутар Србије.

      Сада је почело спиновање. Били су у „нокдауну“ после Меркелове и требало им  је пар дана да се опораве. Сада се већ враћају са спиновањем и настављају причу, ону исту без које немају са чим другим да изађу пред бираче.

      Ипак, мораће да учине неки конкретни уступак Бриселу, на првом месту царински печат, што им је јасно и речено. Дакле, пошто неће смети да јавно  укидају наше институције, наставиће са својом политиком тихог гушења иза сцене. То ће бити њихови наредни кораци, оно што се од њих једино и може очекивати.

      Данашња Дачићева изјава - „нећемо да признајемо, али ћемо признати све остало“ – то и јесте суштина Тадићеве политике!

      Овим не амнестирам ни Дачића. И он је у тој влади. Само указујем да је лепо описао политику у којој сам учествује. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари