Руске једреће авио-бомбе постале кошмар за Украјинце – лете и до 70 километара

ДВЕ ГЛАВНЕ СУ ФАБ-500 И УПАБ-1500 – ЗАСАД СУ ПОТПУНО НЕУХВАТЉИВЕ ЗА ПРОТИВНИЧКУ ПВО/ПРО

УПАБ-1500

* ФАБ-500 могу носити сви модернизовани ударни авиони Ваздушно-космичких снага Русије - Су-25СМ3, Су-35, Су-30СМ и Су-34 најновијих модификација. Сваки може понети 2-4 ФАБ-500М62 које користе сателитску навигацију. Тачније: податке које добијају од руског глобалног навигационог система ГЛОНАСС

* Њихов компјутерски мозак контролише крила бомбе и и може до одређене мере да утиче и на смер и на брзину њиховог лета. Промашивање циља није веће од неколико метара, али то најчешће нема посебан значај јер те бомбе разарају све око себе у знатно већем пречнику

* За ефикасно уништавање посебно заштићених објеката, Руси тренутно користе специјално дизајниране навођене летеће бомбе УПАБ-1500Б. УПАБ значи: Управљива једрећа авио бомба. Њихове бојеве главе – намењене пробијању бетона - носе 1.000 кг експлозива

________________________________________________________

         СА СВАКИМ даном се повећава број прецизних и разорних удара Ваздушно-космичких снага Русије на украјинским фронтовима.

         То у украјинским редовима изазива панику, а тајна је у руској све масовнијој употреби авио-бомби које не падају већ – лете. Десетинама километара.

         Попут једрилица.

         Те бомбе могу да имају три врсте бојевих глава: конвенционалне, касетне или нуклеарне. Руси последње две засад не користе.

         Иначе, својим високоексплозивним бомбама ФАБ-500М62 (ФАБ=Фугасна авио бомба) додали су крила и увели их у свој система за навођење на циљ. То им омогућава да до циља лете и 50 до 70 километара. И да авиони њима гађају циљеве на територији Украјине са удаљености на којима су фактички недодирљиви за украјинску ПВО/ПРО.

         Поменуте руске 500-килограмске бомбе могу користити сви модернизовани ударни авиони Ваздушно-космичких снага Русије - Су-25СМ3, Су-35, Су-30СМ и Су-34 најновијих модификација.

         Сваки такав руски авион може да носи 2-4 бомбама ФАБ-500М62 које користе сателитску навигацију. Тачније: податке које добијају од руског глобалног навигационог система ГЛОНАСС.

         Њихов компјутерски мозак контролише крила бомбе и и може до одређене мере да утиче и на смер и на брзину њиховог лета. Промашивање циља није веће од неколико метара, али то најчешће нема посебан значај јер те бомбе разарају све око себе у знатно већем пречнику.

         У случају употребе конвенционалних бомби по малим циљевима као што су зграде, за њихово гарантовано уништавање потребне су само 1-2 ФАБ-500М62.

         Претпоставља се да су паметним и једрећим постале и руске бомбе ФАБ-1500.

         За ефикасно уништавање посебно заштићених објеката, тренутно Руси користе специјално дизајниране навођене летеће бомбе УПАБ-1500Б.

         УПАБ значи: Управљива једрећа авио бомба.

Су-35 лансира ФАБ-500

         Њихове бојеве главе – намењене пробијању бетона - носе 1.000 кг експлозива.

         „Тајмер одложене детонације“ обезбеђује уништавање бункера и сличних конструкција тако што бомба не детонира на површини, већ пробија заштитни слој бетона и тек онда експлодира.

         И оне су опремљене крилима која се увлаче, па могу летети до 50 км.

         И њихов систем навођења је инерцијалан са сателитском јединицом за корекцију.

         Употреба УПАБ-1500Б је забележена током 2022. године у Украјини.

         Постоји и њена умањена верзија. Добила је ознаку  УПАБ-500Б.

          Тешка је 505 кг. Од тога 390 кг отпада на експлозив. Домет им је - до 40 км.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари