Руска фрегата «Адмирал Горшков» наоружана и «Цирконима» и «Калибрима»

ВОЈНИ ВРХ РФ ЋЕ ДО 2030. РАСПОЛАГАЊУ ИМАТИ 12-14 ТАКВИХ РАТНИХ БРОДОВА

"Адмирал Горшков" лансира

свој први "Циркон"

* Опремљена је и надзвучним противбродским ракетама „Оникс“ и балистичким противподморничким ракетама „Ответ“. Данас ни један брод - ни у Русији, ни у било којој другој флоти света - нема толико и таквог ударног ракетног наоружања

* „Адмирал Горшков“ има и одбрамбено наоружање - ракетне ПВО-системе 3К96 „Редут“ са ракетама 9М96. Плус: четири лансера са по осам пројектила ПВО-система „Полимент“ који му обезбеђују противваздушни кишобран пречника 150 км. „Редут“ може да истовремено гађа 16 циљева и да обезбеђује како одбрану саме фрегате, тако и  територије или групе бродова

____________________________________________________________

          УСКА фрегата „Адмирал Горшков“ пројекта 22350 учествовала је у недавним заједничким поморским вежбама са ратним морнарицама Кине и Ирана у Оманском заливу.

          „Адмирал Горшков“ је први брод руске војне флоте који је наоружан хиперсоничним крстарећим ракетама „Циркон“, а после вежбе је запловио Индијским океаном.

          „Горшков“ је највећи ратни брод савремене руске флоте најновије конструкције. Предвиђен је за извођење операција у „далеким морским зонама“.

          У стању је да се бори против свих непријатељских бродова, да уништава циљеве на копну и да одбија нападе авиона и подморница.

          Може да дејствује како у саставу група бродова, тако и самостално и да штити војне  конвоје и десанте. Такође: да брани луке, базе и унутрашње морске и океанске воде.

          Опремљен је најнапреднијим руским наоружањем.

          Хиперсоничне „Цирконе“ лансира из универзалног вертикалног лансера 3С-14-22350.

          Универзалним га чини и то што може да лансира и неколико варијанти крстарећих ракета „Калибар“, надзвучне противбродске ракете „Оникс“ и балистичке противподморничке ракете „Ответ“.

Неракетна паљба

          Данас ни један брод - ни у Русији, ни у било којој другој флоти света - нема толико и таквог ударног ракетног наоружања.

          „Горшков“ има два таква лансера (сваки за осам пројектила). Имаће их и три фрегате које Русија или већ тестира или гради, а пета из исте серије имаће три универзална лансера, што значи да ће моћи да испали до 24 ракете.

          Више ће носити само руска тешка нуклеарна ракетна крстарица пројекта 11442М „Адмирал Нахимов“.

          „Адмирал Горшков“ има и одбрамбено наоружање - противваздушне ракетне системе 3К96 „Редут“ са ракетама 9М96. Плус: четири лансера са по осам пројектила ПВО-система „Полимент“ обезбеђују броду противваздушни кишобран пречника 150 км.

          „Редут“ може да истовремено гађа 16 циљева и да обезбеђује како одбрану саме фрегате, тако и  територије или групе бродова.

          Фактички је завршена и фрегата „Адмирал флоте Касатонов“. Трећи брод исте класе  „Адмирал Головко“ већ је у фази тестирања и биће уведен у употребу током 2023-ће.

          Четврта фрегата исте класе – „адмирал флоте Совјетског Савеза Исаков“ у припремној је фази за тестирање.

           До 2030-те руска флота ће располагати са 12 или 14 фрегата класе 22350.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари