Русија у рат укључује „Шторм“ - пук бомбардерске авијације са пилотима-добровољцима

РЕГРУТАЦИЈА ПРЕ СВЕГА МЛАЂИХ ПЕНЗИОНИСАНИХ АСОВА У НОВУ СПЕЦИЈАЛНУ ЈЕДИНИЦУ ПОЧЕЛА У АПРИЛУ

* „Шторм“ треба да чине три ескадриле: једна састављена од ловаца-бомбардера Су-34, другу би чинили фронтовски бомбардери Су-24, а трећу јуришни хеликоптери. Стандардна ескадрила авиона има 12-16 возила, ескадрила хеликоптера - 16 летелица

* У руском систему квалификације војних пилота, за највиши ниво професионалне вештине у борбеној авијацији добија се звање „пилот-снајпериста“. Подразумева се да ће се у „Шторму“ наћи пре свега управо пилоти-снајперисти

* „Шторм“ је постао потребан и због све масовније употребе једрећих авио-бомби. Поређења ради, артиљеријски пројектил од 152 мм има бојеву главу са само неколико килограма експлозива, скупе ракете дугог домета (Калибар) са неколико стотина, а авио-бомба УПАБ-1500, које носе ловци-бомбардери Су-34, око тоне експлозива

________________________________________________________

          У РУСИЈИ ће ускоро бити створена специјална авио-група „Шторм“ за решавање специјалних задатака у зони НВО.

          Ко ће летети у тој елитној јединици, којим авионима ће бити опремљена и које задатке од посебног значаја ће обављати?

          Међу пилотима Ваздушно-космичких снага Русије регрутују се добровољци, укључујући и оне који су пензионисани последњих година, за учешће у новој јединици специјалне авијације.

          Претпоставља се да ће бити у рангу авио-пука.

          Разговара се о могућности да „Шторм“ чине три ескадриле: једне састављене од ловаца-бомбардера Су-34, другу би чинили фронтовски бомбардери Су-24, а трећу јуришни хеликоптери.

          Стандардна ескадрила авиона има 12-16 возила, ескадрила хеликоптера - 16 летелица.

          Бомбардери Су-24/34 и хеликоптери Ка-52 или Ми-28 имају по два члана посаде. Према важећим стандардима, потребно је око један и по пута више обучених посада него борбених летелица. А ово подразумева регрутовање више десетина војних пилота и навигатора.

          Регрутација у специјалну јединицу почела је у априлу. У њој ће, како се тврди, бити окупљена – елита. Поред пензионисаних асова, у „Шторм“ ће бити укључени и пилоти-добровољци који су у активној служби, па и неки од оних који већ ратују у Украјини.

          „Таква јединица је потребна јер у специјалној операцији број задатака за бомбардерску авијацију стално расте, а војна индустрија активно повећава производњу авиона – прокоментарисао је војни пилот Руске Федерације генерал-мајор у пензији Владимир Попов. И додао:

          – Биће на добровољној основи ангажовани пилоти који су напустили службу 1990-их или касније. То су обучени борци који имају огромно искуство. Наравно, мораће да прођу преобуку, али обука искусног борца је лакша него обука кадета од нуле.

          У руском систему квалификације војних пилота, највиши ниво професионалне вештине у борбеној авијацији је звање „пилот-снајпериста“.

          Подразумева се да ће се у „Шторму“ наћи пре свега управо пилоти-снајперисти.

          Сам „Шторм“ је постао потребан и због све масовније употребе једрећих авио-бомби.

          Поређења ради, артиљеријски пројектил од 152 мм има бојеву главу са само неколико килограма експлозива, скупе ракете дугог домета (Калибар) са неколико стотина, а авио-бомба УПАБ-1500, које носе ловци-бомбардери Су-34, око тоне експлозива.

          У стању је да уништи таква утврђења која не могу да разоре ни артиљеријски пројектили ни ракете. А Русија на складиштима има десетине хиљада таквих бомби које су, поред осталог, и  много јефтиније од најновијих високопрецизних пројектила.

          Налет ескадриле бомбардера Су-34 са таквим бомбама омогућаваће да се за врло кратко време на непријатеља обруши неколико десетина авио-бомби огромне разорне моћи. Међутим, само висококвалификовани пилоти могу да дејствују као део групе...

           „Шторму“ ће задатке одређивати највише руководство Генералштаба и Министарства одбране РФ.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари