Русија први пут употребила своје `апсолутно оружје` - хиперсоничну ракету „Кинжал“

РАЗОРИЛА ПОДЗЕМНО СКЛАДИШТЕ МУНИЦИЈЕ КОД ИВАНО-ФРАНКОВСКА НА ЗАПАДУ УКРАЈИНЕ

* Игор КОРОТЧЕНКО, главни уредник московског часописа „Национална одбрана“: „Данас средства за пресретање Кинжала не постоје ни у једној од земаља чланица НАТО, укључујући САД. Дакле, то је у овом апсолутно оружје. Кинжал је приликом ове своје прве борбене употребе показао високу ефикасност“

*  Ударима својих балистичких ракета „Искандер“, Руси су уништили и украјински гарнизон у Николајеву. Белгијски новинари су са „лица места“ јавили да погинуло најмање 80 украјинских војника, да се не зна колико их је још под рушевинама. Такође су ракетним системима „Бастион“ уништили украјински обавештајни центар у Одеској области

____________________________________________________________

       ПЕНТАГОН је саопштио да је Русија од почетка операције у Украјини употребила 1080 балистичких ракета, а током за последња два дана – преко 100.

       Било овако или другачије, Русија не крије да је њена авијација први пут употребила против украјинске армије хиперсоничну крстарећу ракету „Кинжал“.  

       Њиме је разорено подземно складиште муниције код насеља Дељатино у Ивано-Франковској области.  

       У Москви је посебно наглашено: да се ракета показала изванредно и да је њена употреба спасила животе многим украјинским цивилима.

Снимак који је направила руска

беспилотна летелица

       Московски војни експерт - пуковник у пензији Виктор Литовкин – објаснио је:

       - Употреба „Кинжала“ је била апсолутно оправдана, будући да је удар изведен на подземно складиште муниције. За његово уништење, у супротном, биле би потребне авио-бомбе тешке преко 500 кг од чијег удара би `све летело на све стране`, па би се у широком кругу у опасности нашли и бројни цивилни објекти и сви који у њима живе. Хиперсонични Кинжал је снагом кинетичког удара пробио земљану и бетонску заштиту складишта и експлодирао унутар њега. То је, наравно, подигло `кров` складишта, али ширење његових фрагмената није било велико као што би било да је било погођено авио-бомбом.

       На убојност Кинжала указао је и Игор Коротченко, главни уредник часописа „Национална одбрана“:

        - Данас средства за пресретање Кинжала не постоје ни у једној од земаља чланица НАТО-а. Укључујући САД. Дакле, у овом тренутку је Кинжал апсолутно оружје. Кинжал је приликом ове своје прве борбене употребе показао високу ефикасност.

"Кинжале" засад носе руски борбени

авиони МиГ-31 (са слици) и Ту-22

       Удар Кинжала по складишту код Ивано-Франковска потврдио је и портпарол Министарства одбране РФ генерал-мајор Игор Конашенков.

       Ударима својих балистичких ракета „Искандер“, Руси су уништили и украјински гарнизон у Николајеву. Белгијски новинари су са „лица места“ јавили да погинуло најмање 80 украјинских војника, да се не зна колико их је још под рушевинама.

       Такође су ракетним системима „Бастион“ уништили украјински обавештајни центар у Одеској области.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари