Русија креће у градњу носача авиона, прве „Цирконе“ у септембру добија фрегата „Адмирал Горшков“

ПУТИН И ШОЈГУ ПРИСУСТВОВАЛИ ПОМОРСКОЈ ПАРАДИ У ПЕТРОГРАДУ И КРОНШТАТУ

* Пред почетак параде Владимир ПУТИН потписао ткест Поморске стратегије у којем се наглашава: „Главни изазови и претње националној безбедности и одрживом развоју Руске Федерације у вези са светским океанима су амерички стратешки курс на поморску доминацију и глобални утицај САД на развој међународних процеса, укључујући и оне који се односе на коришћење транспортних комуникација и енергетских ресурса“

* Могућности нових руских оружја назвао бескрајним“ и прецизирао да је удео савременог наоружања у Оружаним снагама РФ премашио 71 одсто, а у стратешким нуклеарним снагама – 89 одсто

_____________________________________________________

       РУСИЈА је у Санкт-Петербурку и Кронштату прославила Дан (своје) ратне флоте.

       У присуству шефа државе и главнокомандујућег Владимира Путина који је пред сам почетак свечаности потписао текст националне Поморске стратегије.

       У том документу се као један од приоритета означава – градња носача авиона нове генерације, а опасности повезане са океанима и туђим ратним морнарицама дефинишу овако:

       „Главни изазови и претње националној безбедности и одрживом развоју Руске Федерације у вези са светским океанима су амерички стратешки курс на поморску доминацију и глобални утицај САД на развој међународних процеса, укључујући и оне који се односе на коришћење транспортних комуникација и енергетских ресурса“.

Моменат потписивања

Поморске стратегије

       У Стратегији се даље указује:

       „Раст активности НАТО и ширење војне инфраструктуре алијансе до граница Руске Федерације односи се и на претње националној безбедности Русије на мору. Кључни ризици тичу се и зависности Русије од поморског транспорта и функционисања система подморских цевовода, санкција против бродоградитељских предузећа и нафтних и гасних компанија. Ограничавајући је и немање довољног броја база изван Русије за наше трговачке бродове и бродове Ратне флоте“.

       Према Стратегији, Русија ће носаче авиона градити у својим пацифичким бвојним бродоградилиштима.

       Најавжнијим акваторијама у документу су названи: Црно, Балтичко, Охотско и Берингово море и Курилски мореуз.

       Путин је, иначе, на поморској паради, на коју је стигао хеликоптером из Кронштата, рекао да ће први брод који ће бити наоружан крстарећим хиперсоничним ракетама „Циркон“ бити фрегата „Адмирал Горшков“. Добиће их до краја ове године.

       У пратњи министра одбране Сергеја Шојгуа и команданта Ратне флоте, адмирала Николаја Јевменова, наговестио је да ће та фрегата „Цирконе“ добити већ у септембрау.

       Нагласио је да су могућности нових руских оружја „бескрајне“ и прецизирао да је удео савременог наоружања у Оружаним снагама РФ премашио 71 одсто, а у стратешким нуклеарним снагама – 89 одсто.

       Циркон је прва хиперсонична крстарећа ракета на свету способна за континуиран аеродинамички лет са маневрисањем у густим слојевима атмосфере јер користи потисак сопственог мотора током целог лета. Има домет преко хиљаду км и развија брзине до девет Маха (брзина звука).

            Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари