Руски брод са посадом за летове до Месеца

КОСМИЧКА КОРПОРАЦИЈА ЕНЕРГИЈА

РАДИ НА ВАСИОНСКОМ АПАРАТУ НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

Владимир Поповкин

  • Шеф Роскосмоса, Владимир Поповкин, саопштио  да ће нови руски космички брод са посадом бити способан за дуге летове и да стигне до Месеца, а готов треба да буде до 2018. године, након тога ће почети беспилотна тестирања
  • Предвиђено да нови брод улази у атмосферу Земље другом космичком брзином при чему ће температура загревања површине апарата значајно премашивати три хиљаде степени Целзијусових
  • Да би такав космички апарат био „избачен“, на пример ка Месецу, неопходно је да његова маса буде око 20 тона, а захтевана носивост ракете-носача 120-130 тона

        РУСКИ космички стручњаци су утврдили техничке карактеристике васионског брода нове генерације, саопштио је председник - генерални конструктор Руске космичке корпорације „Енергија“ Виталиј Лопота.  

        У априлу је 2009. Енергија је победила на тендеру за израду пројекта перспективног руског космичког брода са посадом.

        „Тренутно је у току фаза техничког пројектовања. Донета су коначна решења о изгледу космичког апарата. Он треба да буде такав да може летети ка Месецу у саставу комплекса који ће укључивати потисни блок за повратак и потисни блок који ће формирати трајекторију лета на Месец“ - ракао је Лопота.

        „Уколико говоримо о самом космичком апарату, онда он треба да буде способан да уђе у атмосферу Земље другом космичком брзином при чему ће температура загревања површине апарата значајно премашивати три хиљаде степени Целзијусових. Међутим, да би такав космички апарат био „избачен“, на пример на Месец, неопходно је да његова маса буде око 20 тона, а захтевана носивост ракете-носача 120-130 тона“ - објаснио је генерални конструктор РКК Енергија.

        Према његовим речима, Русија има намеру да конкурише САД које имају намеру да направе свој брод са посадом између 2018. и 2020. године.

        „На овом нивоу космичких технологија, Русија може да обезбеди лансирање 60-70 тона. Зато размишљамо да мисију реализујемо по дволансирној схеми. Прво би на ниску орбиту око Земље био лансиран сам космички брод са потисним блоком који ће обезбедити повратак са Месечеве орбите. Потом би био лансиран потисни блок који би броду обезбедио трајекторију за лет ка Месецу. Брод и други потисни блок би се спојили на орбити око Земље“ - открио је Лопота.

        Шеф Роскосмоса, Владимир Поповкин, саопштио је да ће нови руски космички брод са посадом бити у стању да извршава дуге летове и да стигне до Месеца, а готов треба да буде до 2018. године, након тога ће почети беспилотна тестирања.

        Нови брод замениће Сојузе и биће у стању да лети не само на Међународну космичку станицу, већ и ка Месецу.

        Предвиђено је да се направи неколико модификација брода нове генерације који ће бити намењен за летове на окоземаљску и орбиту око Месеца, за ремонт космичких апарата, као и за „скидање“ са орбите сателита који отслуже своје. У његове задатке ће улазити и ликвидација „крупних фрагмената космичког смећа“.

        Нови космички брод приземљиваће се десет пута прецизније од Сојуза, захваљујући падобранско-реактивном систему слетања.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари