„Фобос-Грунт“ претња чак за пет континената

РУСКИ КОСМИЧКИ СТРУЧЊАЦИ ЈОШ ПОКУШАВАЈУ ДА ПРЕМА МАРСУ УСМЕРЕ СВОЈУ МЕЂУПЛАНЕТАРНУ СТАНИЦУ

  • У Москви тврде да станица све до 21. новембра може бити усмерена према Марсу и Фобосу, а да - ако покушаји  њене „реанимације“ не успеју - неће пасти на Земљу пре 3. децембра
  • „Фобос-Грунт“ може представљати опасност за све земље које се налазе између 51,4 степени северне и 51,4 степена јужне ширине. А то значи су међу „угроженима“: САД, Кина, цела Африка, Аустралија, Јапан, јужни делови Западне Европе (Шпанија, Францусак, Италија), Казахстан, Украјина, а од руских територија - само Кавказ и Сахалин
  • Уредник московског часописа „Новости космонаутике“, Игор Лисов, за сваки случај предложио:  да се „Фобос-Грунт“, ако од „реанимације“ не буде ништа, обори ракетом

        РУСКА међупланетарна станица „Фобос-Грунт“ тешка 13,5 тона - која је крајем следеће и до фебруара 2013. године требало да стигне до Марса и његовог сателита Фобоса - више се највероватније не може спасити нити усмерити према циљу. Московски космички експерти сматрају да „стање ствари може променити само чудо“.

        Стога је већ израчунато где би могла да падне. И, како сада ствари стоје, „Фобос-Грунт“ може представљати опасност за све земље које се налазе између 51,4 степени северне и 51,4 степена јужне ширине. А то значи су међу „угроженима“: САД, Кина, цела Африка, Аустралија, Јапан, јужни делови Западне Европе (Шпанија, Францусак, Италија), Казахстан, Украјина, а од руских територија - само Кавказ и Сахалин.

        Руски космички стручњаци, упркос свему, и даље покушавају да са „Фобос-Грунтом“ успоставе везу и да утичу на његове „команде за непосредно извршавање задатака“. Другим речима: да заобиђу компјутер саме станице који је затајио. Уколико им то успе, то ће значити да је „Фобос-Грунт“ жив, да можда може започети своју космичку мисију, у сваком случају - да ће његов пад на земљу бити под контролом и да сви могу да одахну.

        Упркос томе што станица сваких сати и 48 минута пролети над Бајконуром - веза са њом још није успостављена. Без резултата су остали и покушаји европских земаљских станица у Аустралији, Гвајани и Канарским Острвима да се са њом повежу. Упркос томе што су покушали већ четири пута.

        Нада за „реанимацију“ ипак и даље постоји јер овај космички апарат. И зато што „Фобос-Грунт“ на Земљу може пасти најраније 3. децембра. Руски специјалисти су на овај начин демантовали прогнозу својих америчких колега да ће станица сигурно пасти и да ће се то догодити одмах после 26. новембра.

        Руси тврде да је „Фобос-Грунт“ - наравно, уколико им пође за руком да поново над њим успоставе контролу - могуће усперити према Марсу све до 21. новембра.

        Критичном висином за космичке апарате сматра се 180 киломатара јер, чим падну испод те „црте“, почињу да лете наниже све већом брзином и изван су сваке контроле. А „Фобос-Грунт“ сада око наше планете кружи елиптичном путањом чија су највиша и најнижа тачка - 346 и 207 километара.

        Нејасно је, дакле, шта ће се даље догађати. Шта год било, чињеница је да уредник московског часописа „Новости космонаутике“, Игор Лисов, за сваки случај предложио:  да се „Фобос-Грунт“, ако од „реанимације“ не буде ништа, обори ракетом!

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари