У руској северној престоници 19 министара правде и шефови правосуђа 15 држава

ДВАНАЕСТИ ПЕТЕРБУРШКИ МЕЂУНАРОДНИ ПРАВНИ ФОРУМ - 3800 УЧЕСНИКА ИЗ 54 ЗЕМЉЕ

* Међу учесницима Форума било и више од 780 представника руског и страног бизниса из више од 400 компанија

* Министар правде РФ Константин ЧУЈЧЕНКО: Прелазак на дигитално управљање сазрео је и у правној сфери

* Дмитриј МЕДВЕДЕВ: Свет није постао само радикално другачији. На жалост, понекад је и у тачки неповрата, а са њим и правни систем. Наш заједнички циљ је да учинимо све да пронађемо основу за решење противречности које су стигле до тачке кључања. које смо У обавези смо да сачувамо међународно право у глобалним размерама без обзира на сукобе и спорове

_______________________________________________________________

          «ПРАВО као основа глобалне равнотеже» – ово је била основна девиза XII Петербуршког међународног правног форума.

          О владавини права су у руској северној престоници говорили најбољи правни стручњаци, политичари, представници бизниса и правосудних органа. Оценили су да у савременим условима управо оптепризнате правне норме остају чврст темељ заштите суверенитета и територијалне целовитости држава као и људских права и слобода. 

          Форуму је радио у више од 120 округлих столова, пословних сесија, радних доручака, предавања и презентација.

          Организатор Форума био је Фонд Росконгрес уз подршку Министарства правде РФ, али и стратешког партнера ПАО «Росети».

          Председник РФ Владимир Путин упутио је Форуму поздравно писмо, а међу учесницима био је бивши председник Русије Дмитриј Медведев, представници парламента и правосудних органа.

          Ова манифестација окупила је 3800 учесника из 54 земље, укључујући 19 министара правде.

          Форум је највећа арена за дијалог између представника правне, предузетничке, политичке и правосудне заједнице о питањима права.

          У поздравном обраћању учесницима, организаторима и гостима Форума, Путин је истакао је да Русија безусловно брани принципе владавине права како у унутрашњеполитичком животу тако и на међународној арени.

          «Ове године Русија председава Бриксом. Заједно са нашим партнерима стремимо развоју ефикасног правног регулисања, посебно јањању прехрамбене и енергетске безбедности, а желимо да дамо и допринос очувању животне средине и климе, формирању праведних правила светске трговине и технолошке кооперације. Спремни смо да продубљујемо сарадњу у тим сферама и са другим државама, у првом реду из Азијско-Пацифичког региона, Африке и Латинске Америке» – истакао је шеф руске државе.

          Сада, у време огромних међународних законодавних промена, расправа у Форуму омогућила је да се дефинишу правци за усавршавање националног законодавства и реше проблеми правних примена. Препоруке и идеје са Форума биће основа за усавршавање кључних правних институција, јачање ауторитета права и развоја дигиталних технологија у области права, државне управе и привреде.

          Савремене околности диктирају неопходност дигитализације правних процеса, а на основу оцене министра правде РФ - Константина Чујченка - «прелазак на дигитално управљање сазрео је и у правној сфери: без тога суштински ће бити отежано повећање ефикасности и доступности правосуђа грађанима».

          У раду пленарног заседања учествовали су заменик председника Савета за безбедност РФ Дмитриј Медведев и представници правних система четири земље: министар правде Кубе Оскар Мануел Силвера Мартинес, генерални тужилац Намибије Фестус Мбандека, почасни професор Талинског универзитета, члан и бивши председник Института за међунарподно право Рејн Миларсон (Естонија) и специјални известилац Савета за људска права ОУН Јелена Довгањ (Белорусија).

          Медведев је истакао да је ПМПФ постао право место за сусрете представника правне заједнице, бизниса, науке и јавности Русије и других држава посебно Азије, Африке и Латинске Америке.

          Он је поред осталог рекао: «Свет није постао само радикално другачији. На жалост, он је у суштини понекад у тачки неповрата али и правни систем заједно са њим. Наш заједнички циљ је да учинимо све да пронађемо основу за решење противречности које су стигле до тачке кључања. Најчвршћа основа за то су освешћивање и потврђивање међународног права које смо у обавези да сачувамо у глобалним размерама без обзира на сукобе и спорове. Без обзира на одсуство узајамног размевања то је неопходно учинити».

          На формуму је учествовало 19 министара правде: Бахреина, Бурундија, Џибутија, Зимбабвеа, Катара, Киргизије, Кубе, Кувајта, Малавија, Малија, Мијанмара, Намибије, УАЕ, Абхазије, Белорусије, Таџикистана, Тајланда Централноафричке Републике и Јужне Осетије, плус - 11 шефова дипломатских мисија.

          Били су и генерални тужиоци Венецуеле, Намибије и Таџикистана, као и 15 шефова највиших судијских инстанци из Абхазије (два представника), Египта, Белорусије, Бахреина, Буркине Фасо (2 представника), Замбије, Марока, Малезије, Мијанмара, Палестине, Таџикистана; ЦАР и Јужне Осетије.

          Форуму су присуствовали и руководиоци међународних организација и удружења: председник и судија Суда Евроазијске економске уније Алексеј Дронов; извршни секретар Парламентарне скупштине Организације договора о колективној безбедности Сергеј Поспелов; генерални секретар Конференције афричког уставног права Муса Лараба; председник Евроазијске патентне организације Григориј Ивлијев.

          На форуму су учествовали и руски званичници: председник Уставног суда Руске Федерације Валериј Зоркин; саветник председника Валериј Фадејев; помоћник председника Владимир Медински; министар правде Константин Чујченко и министар просвете Сергеј Кравцов, председник Истражног комитета РФ Александар Бастрикин, руководиоци федералних служби и агенција: директор Државне курирске службе Валериј Тихонов; директор Федералне службе за примену затворских санкција Аркадиј Гостев; шеф Федералне службе за надзор у образовању и науци Анзор Музаев, директор Федералне службе извршитеља Дмитриј Аристов, као и губернатор Санкт Петербурга Александар Беглов.

          У раду панел-дискусија учествовали су и опуномоћени представник председника РФ у Уставном суду Александар Коновалов; овлашћени представник председника РФ у Државној Думи РФ Гари Минх и омбудсман за људска права Татјана Москаљкова.

          Учешће представника бизниса и правних организација премашило је прошлогодишње бројке. Међу учесницима Форума било је више од 780 представника руског и страног бизниса из више од 400 компанија.

          Састанцима је присуствовало и више од 360 представника из 230 правних организација из Русије и иностранства.

           У оквиру XII Петербуршког међународног правног форума потписано је 37 споразума, уговора, програма и меморандума.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари