Тријумф Русије: Јутрос потпуно завршен стратешки гасовод Северни ток-2

ТО СЕ ДОГОДИЛО У 7:45 ПО СРЕДЊЕЕВРОПСКОМ ВРЕМЕНУ

* Председник Управног одбора „Газпрома“, Алексеј Милер, изјавио је да ће гас – првим од његова два крака – кренути већ 1. октобра. А другим краком – од 1. децембра

* Битка „Северни ток-2“ још ће, међутим, потрајати. Берлин и Москва ће здруженим снагама ударити на `директиву` Европске комисије која дозвољава да тај гасовод само до половине свог капацитета транспортује руски гас. Са амбицијом да буде измењена или – заобиђена

* Владимир Путин  оценио да све земље које имају дугорочне уговоре са „Газпромом“ могу – трљати руке јер је цена гаса на тржишту премашила 700 долара за 1.000 кубних метара. За пример је навео Немачку која – захваљујући таквом уговору - добија руски гас по 220 долара

_____________________________________________________

       УПРКОС вишегодишњем рату САД и њихових европских вазала против тог пројекта, Русија је јутрос потпуно завршила гасовод Северни ток-2.

       То се догодило у 7:45 по средњеевропском времену.

       У сваком случају: пре коначног силаска са власти Ангеле Меркел која се због овог стратешки важног гасовода `сосила` и са Доналдом Трампом и са Џоом Бајденом.

       Председник Управног одбора „Газпрома“, Алексеј Милер, изјавио је да ће гас – првим од његова два крака – кренути већ 1. октобра. А другим краком – од 1. децембра.

       Гасовод Северни ток -2, који је положен по дну Балтичког мора и спаја обале Русије и Немачке, има укупни годишњи капацитет од 55 милијарди кубних метара.

       Пројекат Nord Stream 2 AG има само једног акционара – „Газпром“.

       Његови финансијски партнери у пројекту су европске компаније Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall.

       Летос су Вашингтон и Берлин закључили нагодбу поводом Северног тока-2.

       САД, које намећу Европи осетно скупљи свој тењчни гас, пристале су да не подвргавају санкцијама немачког оператера пројекта, а Немачка заузврат - да ће вршити притисак на Русију да ни после 2024-не прекида транзит свог гаса преко Украјине.

       Владимир Путин је у међувремену оценио да све земље које имају дугорочне уговоре са „Газпромом“ могу – трљати руке јер је цена гаса на тржишту премашила 700 долара за 1.000 кубних метара.

       За пример је навео Немачку која – захваљујући таквом уговору - добија руски гас по 220 долара.

       Битка „Северни ток-2“ још ће, међутим, потрајати.

       Берлин и Москва ће здруженим снагама ударити на `директиву` Европске комисије која дозвољава да тај гасовод само до половине свог капацитета транспортује руски гас. Са амбицијом да буде измењена или – заобиђена.

       Завршетак гасовода је у сваком случају – победа „Газпрома“ и Русије.

       Са његовим завршетком Русија је показала да је америчке и ЕУ-санкције не могу ни у чему важном зауставити. Јер, сви руски учесници у пројекту непрекидно су били под санкцијама Вашингтона...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари