Шојгу немачкој министарки одбране: Бар ви у Берлину треба да добро знате чиме са завршава војно `обуздавање` Русије

АНЕГРЕТ КРАМП-КАРЕНБАУЕР ЗАТРАЖИЛА ДА НАТО У ОБУЗДАВАЊЕ РУСИЈЕ УКЉУЧИ И НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ

* Заменик министра иностраних послова Русије Андреј РУДЕНКО поводом тврдње Јенса Столтенберга да Москва нема право вета на улазак Украјине у алијансу: «Сваки корак по питању чланства Украјине у НАТО имаће последице. Пријем Украјине у НАТО био би изузетно опасан корак који ће приморати Русију да реагује. НАТО зна наш став о Украјини»

* Високи функционер горњег дома руског парламента Алексеј ПУШКОВ: „Саме чланице алијансе треба да се плаше укључивања Украјине у њен састав. Украјина ће, предвођена садашњом агресивном и неодговорном владом, учинити све да уведе НАТО у оружани сукоб са Русијом, чак и против воље бројних земаља чланица алијансе. А ту права претња вреба и Европу и сам НАТО“

_______________________________________________________

       НАТО границама Русије примиче све новее и новее снаге, демонстрирајући и тиме неспремност за равноправан дијалог – изјавио је Сергеј Шојгу.

       Реагујући на захтев немачке министарке одбране Анегрет Крамп-Каренбауер да НАТО Русију обуздава и „са употребом нуклеарног оружја“, руски министар је рекао:

       «НАТО гомила трупе уз наше границе управо у време таквих тражења да алијанса пређе на војно обуздавање Русије. Као нико други, министар одбране Немачке мора добро знати чиме су се такве ствари завршавале за Немачку и Европу!»

       Шојгу је у овом контексту подсетио Берлин, Брисел и Вашингтон на принципијелну позицију своје земље:

       «Безбедност у Европи може бити само заједничка и без наношења штете интересима Русије. Ми смо за то, а НАТО демонстрира да није спреман за равноправан дијалог. Уосталом, њихов план обуздавања преко Авганистана завршио се катастрофом која је стборила проблеме целом свету».

Андреј Руденко

       Најоштрије речи на адресу НАТО  ипак није упутио генерал Шојгу.

       Реагујући на изјаву генералног секретара алијансе, Јенса Столтенберга, да Москва нема право вета на улазак Украјине у НАТО и да ће о томе одлучивати само његове чланице и Кијев, заменик министра иностраних послова РФ Андреј Руденко био је резолутан:

       «Сваки корак по питању чланства Украјине у НАТО имаће последице. Пријем Украјине у НАТО био би изузетно опасан корак који ће приморати Русију да реагује. НАТО зна наш став о Украјини».

       Високи функционер горњег дома руског парламента Алексеј Пушков назвао је „наивним“ Столтенбергова уверавања да Русија нема разлога да се боји уласка Украјине у НАТО:

       „Он тврди да је НАТО само одбрамбени пакт. А коју своју чланицу је штитио 1999-те од Срба док је бомбардовао Београд и остатак те земље или Либију 2011-те? Сједињене Државе би сада да НАТО укључе алијансу у своју стратегију против Кине. Дакле, нека Столтенберг не прича о одбрамбеној природи НАТО  који се војно приближава границама Русије“.

       Да би још јаснији и директнији, додао је:    

       „Саме чланице алијансе треба да се плаше укључивања Украјине у њен састав. Украјина ће, предвођена садашњом агресивном и неодговорном владом, учинити све да уведе НАТО у оружани сукоб са Русијом, чак и против воље бројних земаља чланица алијансе. А ту права претња вреба и Европу и сам НАТО“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари