Путин: Специјална операција у Украјини је акт суверене, јаке и независне земље

НА ЦРВЕНОМ ТРГУ ВОЈНА ПАРАДА ПОВОДОМ 77. ГОДИШЊИЦЕ ВЕЛИКЕ ПОБЕДЕ

* Парада Победе имала 11.000 учесника и неколико хиљада пробраних и позваних на свечаној трибини, постављеној уз зидине кремља – између Лењиновог маузолеја и цркве Василија Блаженог

* Владимир ПУТИН: У децембру прошле године предложили смо (САД и НАТО) да се закључи споразум о гаранцијама безбедности. Русија је тада позвала Запад на искрен дијалог, на тражење разумних, компромисних решења која би уважила интересе обе стране. Све је било узалуд. Земље НАТО нису хтеле да нас чују, што значи да су у ствари имале потпуно другачије планове. И, видели смо то

* „Посматрали смо, наставио је председник РФ, како се развија војна инфраструктура, како су се у све укључиле стотине страних саветника, уз редовне испоруке најсавременијег наоружања из земаља НАТО. Опасност је расла сваким даном. Русија је превентивно одбила агресију. Била је то изнуђена, правовремена и једино исправна одлука

* ПУТИН: Сједињене Америчке Државе су, посебно након распада Совјетског Савеза, почеле да говоре о својој ексклузивности, понижавајући тиме не само цео свет, већ и своје сателите који морају да се претварају да ништа не примећују и да кротко све то гутају. Али, ми смо другачија земља. Русија има другачији карактер

_________________________________________________________

       НА Црвеном тргу је одржана војна парада поводом 77. годишњице Велике Победе у Другом светском рату.

       Са 11.000 учесника и неколико хиљада пробраних и позваних на свечаној трибини, постављеној уз зидине кремља – између Лењиновог маузолеја и цркве Василија Блаженог.

       Парадом је командовао генерал армије Олег Саљуков, а рапорт шефу државе и главнокомандујућем Владимиру Путину – да је све спремно – поднео је министар одбране генерал армије Сергеј Шојгу.

        Својеврсни печат Паради дала је околност да је одржава усред руске специјалне војне операције у Украјини. То се најбоље осетило у говору којим се Путин обратио свима који су се 9. маја 2022-ге нашли на главном тргу Русије.           

   

        Председник Руске Федерације поред осталог је рекао:

       - Одбрана Отаџбине, када се одлучивала о њеној судбини, увек је била светиња. Са таквим осећањима истинског патриотизма, за Отаџбину су устали добровољци Минина и Пожарског, са њим се ишло у јурише на Бородинском пољу, са њим се ишло на  непријатеља код Москве и Лењинграда, Кијева и Минска, Стаљинграда и Курска, Севастопоља и Харкова.

       Исто тако се данас припадници наших Оружаних снага боре за наш народ у Донбасу. За безбедност наше Отаџбине - Русије.

       Девети мај 1945. заувек је уписан у светску историју као тријумф нашег уједињеног совјетског народа, његовог јединства и духовне моћи, подвига без премца на фронту и у позадини.

       Дан победе је близак и драг свакоме од нас. Нема породице у Русији коју није опржио Велики отаџбински рат. Сећања на њега никада неће избледити.

       Зато су данас у бескрајним колонама "Бесмртног пука" деца, унуци и праунуци хероја Великог отаџбинског рата. Сви носе фотографије својих рођака, палих бораца који су остали заувек млади и ветерана који су нас већ напустили.

       Поносни смо на непокорену, храбру генерацију победника, на то што смо њихови наследници, а наша је дужност да чувамо сећање на оне који су сломили нацизам, који су нам завештали да будемо будни и учинимо све да се страхоте глобалног рата више не понове.

       Стога се Русија, упркос свим несугласицама у међународним односима, увек залагала за систем једнаке и недељиве безбедности, систем који је од виталног значаја за целокупну светску заједницу.

       У децембру прошле године предложили смо да се закључи споразум о гаранцијама безбедности.

       Русија је тада позвала Запад на искрен дијалог, на тражење разумних, компромисних решења која би уважила интересе обе стране.

       Све је било узалуд. Земље НАТО нису хтеле да нас чују, што значи да су у ствари имале потпуно другачије планове. И, видели смо то.

       Отворено су текле припреме за још једну казнену операцију у Донбасу, за инвазију на наше историјске земље, укључујући и Крим. У Кијеву су најавили и могуће стицање нуклеарног оружја, а блок НАТО је започео активно војно освајање нама суседних територија.

       Тако је систематски стварана нама апсолутно неприхватљива претња, штавише - директно на нашим границама. Све је указивало да ће бити неизбежан сукоб са неонацистима, са бандеровцима на чију карту су заиграле САД и њихови млађи компањони.

Самоходне хаубице МСТА

       Да поновим: посматрали смо како се развија војна инфраструктура, како су се у све укључиле стотине страних саветника, уз редовне испоруке најсавременијег наоружања из земаља НАТО. Опасност је расла сваким даном.

       Русија је превентивно одбила агресију. Била је то изнуђена, правовремена и једино исправна одлука.

       Одлука суверене, јаке и независне земље.

Борбени роботи "Уран"

       Сједињене Америчке Државе су, посебно након распада Совјетског Савеза, почеле да говоре о својој ексклузивности, понижавајући тиме не само цео свет, већ и своје сателите који морају да се претварају да ништа не примећују и да кротко све то гутају.

       Али, ми смо другачија земља. Русија има другачији карактер.

       Никада нећемо одустати од љубави према Отаџбини, вери и традиционалним вредностима, према обичајима наших предака нити од поштовања свих народа и култура.

Интерконтиненталне балистичке ракете "Јарс"

       А на Западу су, по свему судећи, одлучили да укину хиљадугодишње вредности. Таква морална деградација постала је основа циничног фалсификовања историје Другог светског рата, за распиривање русофобије и величање издајника, за ругање сећању на њихове жртве и брисање храбрости оних који су извојевали Победу.

       Знамо да је америчким ветеранима, који су хтели да дођу на параду у Москву, практично забрањено да то учине. Али, желим да знају да смо поносни и  њихове подвиге, на њихов допринос заједничкој победи.

       Одајемо почаст свим војницима савезничких војски – Американцима, Британцима, Французима, као и учесницима покрета отпора, храбрим војницима и партизанима Кине.

       Свима који су победили нацизам и милитаризам.

       Драги другови!

       Данас се милиција Донбаса, заједно са борцима Армије Русије, бори на својој земљи, на којој су непријатеља разбијали борци Свјатослава и Владимира Мономаха, војници Румјанцева и Потемкина, Суворова и Брусилова, на којој су се хероји Великог отаџбинског рата - Николај Ватутин, Сидор Ковпак и Људмила Павличенко - борили до смрти.

       Обраћам се нашим Оружаним снагама и милицији Донбаса: борите се за Отаџбину, за њену будућност, да нико не заборави поуке Другог светског рата. Тако да на свету нема места за џелате, казнене експедиције и нацисте.

       Данас сагињемо главе пред благословеном успоменом на све чије је животе однео Велики отаџбински рат, пред сећањем на синове, ћерке, очеве, мајке, деде, мужеве, жене, браћу, сестре, рођаке и пријатеље.

       Сагињемо главе и пред сећањем на одеске мученике, који су живи спаљени у Дому синдиката у мају 2014. године. И пред сећањем на старце, жене и децу Донбаса, на цивиле погинуле од немилосрдног гранатирања, варварских удара неонациста.

       Сагињемо главе пред нашим саборцима, који су погинули смрћу храбрих у праведној борби за Русију.

       Смрт сваког нашег војника и официра је туга за све нас и ненадокнадив губитак за родбину и пријатеље. Држава, региони, предузећа и јавне организације учиниће све да се таквим породицама помогне.

       Посебну подршку даћемо деци погинулих и рањених бораца.

       Председнички указ о томе потписан је данас.

       Драги другови!

       Сада овде, на Црвеном тргу, раме уз раме стоје војници и официри из многих региона наше огромне Отаџбине, укључујући и оне који су стигли директно из Донбаса, директно из зоне борбених дејстава.

       Сетимо се како су непријатељи Русије покушавали да искористе банде међународних терориста против нас, да посеју национално и верско непријатељство да би нас изнутра ослабили и поцепали. Ништа им није успело.

       Данас наши борци бране оно за шта су се борили наши очеви, дедови и прадедови. За њих је највиши смисао живота увек био благостање и сигурност Отаџбине. А за нас, њихове наследнике, оданост отаџбини је главна вредност и поуздан ослонац независности Русије.

       Они који су сламали нацизам током Великог отаџбинског рата показали су нам пример херојства за сва времена.

       То је била генерација победника, а ми ћемо се увек угледати на њих.

       Слава нашим храбрим Оружаним снагама!

       За Русију! За победу!

        Ура!

       

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари