Путин и Лукашенко се договорили о заједничком економском и одбрамбеном простору

ОБОЈИЦА ПОТВРДИЛА ДА ПРЕГОВАРАЈУ О ЗАЈЕДНИЧКОМ НОВЦУ, АЛИ СА ТИМ НЕЋЕ ЖУРИТИ

* Постигли договор о јединственој макроекономској политици и усклађивању монетарне политике. Путин ојаснио да се Русија и Белорусија крећу и ка јединственој индустријској политици и приступу државним наруџбинама

* Од септембра 2021. до краја 2022. године - Русија Белорусији дати 630-640 милиона долара кредита. А наредне године ће цена гаса за Белорусију остати на нивоу из 2021. године. Сасвим конкретно: 128,5 долара за хиљаду кубних метара“

________________________________________________

       РУСИЈА и Белорусија увелико праве заједнички, јединствени економски и одбрамбени простор. А у веома догледно време имаће и заједнички новац.

       Шефови две државе - Владимир Путин и Александар Лукашенко – разговарали су о овим и другим темама у кремљу. Прво три и по сата, па потом још два.

       Путин је био јасан:

       „Белорусија је за нас добри сусед и најближи савезник. Руско-белоруска сарадња заснива се на принципима узајамног поштовања, подршке и уважавања међусобних интереса. Усагласили смо свих 28 заједничких економских и развојних програма. Сви треба да буду одобрени до краја године“.

       Двојица лидера су постигла договор о јединственој макроекономској политици и усклађивању монетарне политике.

Заједничка валута биће - руска рубља

       Разговарали су и о јединственој валути, односно – заједничком новцу, али је Путин нагласио да прво мора профункционисати јединствена макроекономска политика и да буду интегрисани национални платни системи.

       Путин је појаснио да се Русија и Белорусија крећу и ка јединственој индустријској политици и приступу државним наруџбинама. Да ће развити заједничке приступе у радном законодавству, социјалном и пензијском осигурању.

       Путин је открио и да ће - од септембра 2021. до краја 2022. године - Русија Белорусији дати 630-640 милиона долара кредита. А да ће наредне године гаса за Белорусију остати на нивоу из 2021. године. Сасвим конкретно: 128,5 долара за хиљаду кубних метара“.

       Путин је нагласио да са Лукашенком није разговарао о „питањима политичке интеграције“. Зато што заједно сматрају да је примарна „економска интеграција“ њихових земаља које су „на добром путу“.

       Лукашенко је о „могућој јединственој валути две земље“ рекао:

        „Не поставља се питање да ли су Путин или Лукашенко за то. Централна банка Русије и наша Народна банка су рекле да наше земље још нису спремне за то. Зато смо то питање оставили по страни, али то не значи да се на то нећемо вратити. Проблем је, поред осталог, где ће се налазити јединствени емисиони центар. Упркос свему, председник Путина и ја ћемо ово питање решити за наших мандата“

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари