Опет уз длаку Америци: Путин дао држављанство Русије Едварду Сноудену

ТРАМП БИО ОБЕЋАО ДА ЋЕ РАЗМОТРИТИ ЊЕГОВ „СЛУЧАЈ“ И МОЖДА ГА ПОМИЛОВАТИ, АЛИ НИЈЕ ИМАО ПЕТЉЕ

* Амерички обавештајац је у јуну 2013. дао дневним листовима The Guardian и The Washington Post тајни материјал о британским и америчким програмима надзора на интернету. Након тога је побегао из САД. Желео је заштиту неке „западне демократије“, или Кине, али је на крају уточиште добио у Руској Федерацији. Путин се једини на то одважио

_______________________________________________________

       КРЕМЉ не престаје да иде „уз длаку“ званичној Америци.

       Владимир Путин дао је руско држављанство бившем официру ЦИА Едварду Сноудену.

       Учинио је то указом који је објављен 26. септембра на званичном порталу који игра улогу „службеног листа“ Руске Федерације.

       У тексту указа се штуро наводи да се руско држављанство додељеује Едварду Џозефу Сноудену, рођеном 21. јуна 1983. године у Сједињеним Државама.

       Поред Сноудена, држављанство РФ Путин је истим указом доделио још 71-ом лицу.

       У августу 2020. Доналд Трамп, тадашњи председник Сједињених Држава, обећао је да ће се упознати са „случајем Сноуден“ и размотрити његово помиловање. То се ипак није догодило.

       Није имао петље, а и спасавао је сопствену политичку „живу главу“ од либерала и „дубоке државе“.     

       Сноуден је одмах изјавио да га то није „убило“.

       Сноуден је у јуну 2013. дао дневним листовима The Guardian и The Washington Post тајни материјал о британским и америчким програмима надзора на интернету.

       Након тога је побегао из САД. Желео је заштиту неке „западне демократије“, или Кине, али је на крају уточиште добио у Руској Федерацији.

       Путин се једини на то одважио.

       У августу 2013-те добио је привремени азил у Русији, годину дана касније - трогодишњу боравишну дозволу, која му је потом продужавана.

       У марту 2022-ге је Сноуденов адвокат открио да ће амерички обавештајац затражити руско држављанство и да за то „спрема документе“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари