Курти тражи од САД, Британије, Немачке, Француске и Италије да притисну Србију

НАЗВАО ИХ ЗАПАДНИМ СИЛАМА КОЈЕ ЋЕ ПРИСИЛИТИ БЕОГРАД ДА ПРИЗНА КОСОВО*

* The Financial Times рекао: „Ризик од уплитања Русије у односе Србије и Косова повећава шансе за сукоб. Забринути смо, али се не плашимо. Како ће се ситуација развијати - зависиће много од става и притиска западних демократија на Београд

* ФАКТИ: Аљбин Курти све побројане западне земље назива својим савезницима и партнерима. И, ни једној од њих нимало не смета да буду савезници и партнери преобучене ОВК!

_______________________________________________________

       ТРИ дана уочи сусрета са председником Србије Александром Вучићем у Бриселу, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је у интервјуу за The Financial Times поново позвао западне силе да му помогну да Србија призна једнострано проглашену косовску независност.

       „Потребна нам је помоћ наших савезника и партнера - Велике Британије, САД, Немачке, Француске, Италије и других - да нам помогну око непризнавања“, рекао је Курти.

       Курти је рекао да свака резолуција мора бити усредсређена на међусобно признавање. „То неће бити једина ставка. . . већ централни део“, рекао је он уочи предстојећег сусрета.

       Србију је поново оптужио за национализам.

       „Ево, мислим да је проблем са Београдом то што они једноставно настављају са старим сновима, који постају ноћна мора за суседе Србије, али и за српски народ", рекао је Курти који се, како каже, залаже да Албанци у централној Србији имају иста права као Срби на Косову.

       Говорећи о сукобима у Украјини, Курти је поновио да Србија има блиске везе са Москвом и у прилог томе је навео да се енергетски сектор Србије, како каже, у великој мери ослања на руске ресурсе и изложен је већинском руском власништву над компанијама.

       Отуда, пише ФТ, Курти каже да постоји јасан ризик од уплитања Русије у односе Србије и Косова, што, како тврди, повећава шансе за сукоб.

       „Забринути смо, али се не плашимо. Како ће се ситуација развијати зависиће много од става и притиска западних демократија на Београд", рекао је, између осталог, Курти.

       ФТ је у истом тексту пренео и писани одговор директора владине Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића, који је рекао да Београд води „независну националну и безбедносну политику, сарађујући на уравнотежен начин и са истоком и са западом“.

       Крајњи циљ Београда је чланство у ЕУ, рекао је он, али је додао да Косово* и Курти гурају агенду под „изговором“ рата у Украјини.

       (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари