Фон Крамон: Северни део КиМ могао би да има статус Јужног Тирола у Италији

ОНА ЈЕ СРЕЋНА ШТО СУ ИДЕЈУ РАЗМЕНЕ ТЕРИТОРИЈА ОДБИЛЕ И САД И ЕУ

Виола фон Крамон

* ФАКТИ: За ову Немицу је Косово* неупитна држава, а јужнотиролски север КиМ, који обухвата знатно мању територију од Заједнице српских општина, био би под врховном влашћу шиптарске Приштине. Она и они који стоје иза ње и нон пејпера Србима су оставили само право да буду срећни. Београду су вероватно оставили могућност да се бори за јужнотироску Северну Митровицу и да свечано објави: више од овога није могло, окрећимо се будућности...

_______________________________________________________________

       СПЕЦИЈАЛНИ известилац ЕУ за Косово Виола фон Крамон изјавила је да би статус Јужног Тирола у Италији могао да буде успешан модел за северни део Косова и Метохије, али да би морао да узме у обзир специфичности ситуације на терену.

       Говорећи о наводном француско-немачком нон пејперу, Фон Крамон је рекла да оно што је предложено у том документу изгледа као статус Јужног Тирола у Италији, којим су решени билатерални проблеми Италије и Аустрије.

       „То може бити успешан модел, али мора да буде персонализован и ДА узме у обзир специфичности ситуације на Косову", навела је Фон Крамон.

       Она је изразила наду да ће дијалог Београда и Приштине бити одблокиран након посета Бриселу председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, преноси приштински "Репортери".

       Фон Крамон је позвала европску дипломатију да повећа ниво координације како би се избегли неспоразуми и нагласила да је "срећна што су идеју о размени територија већ одбиле САД и ЕУ".

       (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари