Ердоган наредио да се за непожељене прогласе амбасадори САД и девет њихових савезника

СВИ СУ ТРАЖИЛИ ОСЛОБАЂАЊЕ „СОРОШЕВЕ ФИЛИЈАЛЕ“ ОСМАНА КАВАЛЕ

* Председник Турске: „Дао сам потребне упуте нашем министру спољних послова (Мевлуту Чавушоглуу) да се 10 амбасадора што пре прогласи персонама нон грата. Требају познавати, разумети и знати Турску. У оном моменту када не буду познавали и разумели Турску, отићи ће одавде“

* Амбасаде Сједињених Америчких Држава, Немачке, Данске, Финске, Француске, Холандије, Шведске, Канаде, Норвешке и Новог Зеланда огласиле су се ових дана путем профила на друштвеним мрежама тврдећи како „судски процес против Османа Кавале баца сену на демократију и владавину права у Турској”

* ФАКТИ: Турски султан-председник демонстрира да и унутар НАТО  постоје суверене земље. Да Турска наспрам Америке суверенија од Француске која је – иако су јој САД извукле из „џепа“ 56 милијарди долара – само повукла амбасадора из Вашингтона

__________________________________________________________

         ТУРСКИ председник Тајип Ердоган изјавио је данас да је наредио Министарству спољних послова да прогласи десет амбасадора непожељним особама, укључујући дипломатске представнике САД, Немачке и Француске.

       Ердоган се осврнуо на ставове 10 страних амбасадора у Турској у вези са случајем Османа Кавале, који је један од укупно 52 оптужених у судском поступку везаном за случајеве покушаја пуча у Турској 2016. године терористичке организације ФЕТО и догађаја у Гези парку.

       - Дао сам потребне упуте нашем министру спољних послова (Мевлуту Чавушоглуу) да се 10 амбасадора што пре прогласи персонама нон грата. Требају познавати, разумети и знати Турску. У оном моменту када не буду познавали и разумели Турску, отићи ће одавде – рекао је Ердоган.

       Турски председник је казао да је „Осман Кавала подружница Сороша у Турској”, а изјаве амбасадора окарактерисао је као израз неваспитања.

       Амбасаде Сједињених Америчких Држава, Немачке, Данске, Финске, Француске, Холандије, Шведске, Канаде, Норвешке и Новог Зеланда огласиле су се ових дана путем профила на друштвеним мрежама тврдећи како „судски процес против Османа Кавале баца сенку на демократију и владавину права у Турској” те позвале на ослобађање Кавале.

       Након објава на друштвеним мрежама, Министарство спољних послова Турске позвало је на разговор амбасадоре поменутих земаља, а на састанку им је пренесено како су њихове изјаве претеране и неприхватљиве.

       Кавала је први пут ухапшен због кривичних пријава повезаних с протестима Гези 2013. године, мањим бројем демонстрација у Истанбулу које су се касније претвориле у протесте широм земље у којима је погинуло осам демонстраната и полицајац.

       Кавала је у затвору од краја 2017. године, а оптужен је да је финансирао протесте 2013. и учествовао у покушају пуча 2016. Прошле године ослобођен је оптужби за протесте, али је пресуда преиначена ове године и спојена са оптужбама у другом случају везаном за покушај пуча.      

      

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари