Џаферовић и у ГС УН крши Устав БиХ и лаже за уши одлазећег „глобалног шерифа“

ДОДИК: ШЕФИК ЈЕ КРШИО И ПОСЛОВНИК О РАДУ ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ И ЛАГАО ДА ГОВОРИ У ИМЕ БиХ

* Српски члан Председништва БиХ Милорад ДОДИК: „Све што је „чувар фотеље“ (Џаферовић) у свом говору рекао његов је лични став и БиХ нема никакве везе с тим

* Бошњачки члан Председништва БиХ је, уз остало, казао и да је „у протеклих нешто више од годину дана, у БиХ на сцени био удар на 27 година имплементације Дејтонског мировног споразума, кроз покушај расформирања државних институција које су успостављење на основу јасних одредби Дејтонског споразума... Додао је да је тако показана сврсисходност и ефикасност институција међународне заједнице у БиХ

* ФАКТИ: Шефик Џаферовић је у Њујорку лагао да су надлежности чије враћање тражи Српска биле пренете на ниво БиХ „на основу јасних одредби Дејтонског споразума“. А потпуно је обрнуто: све што је отето – отето је са кршењем и Дејтонског споразума и Устава БиХ! И, нико на заседању Генералне скупштине УН није дигао глас против тога! A ни против његове лажи да БиХ жели у НАТО, да се ни Република Српска томе не противи

________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председиштва БиХ Милорад Додик изјавио је да председавајући Председништва БиХ Шефик Џаферовић наставља да крши Устав БиХ износећи приватне ставове пред Генералном скупштином УН и да БиХ нема никакве везе с оним што је рекао у свом говору.

       Додик је навео да Џаферовић наставља да делује унилатерално, кршећи Устав БиХ и Пословник о раду Председништва, износећи приватне ставове пред Генералном скупштином УН, лажно тврдећи да говори у име БиХ.
       - Све што је у свом говору рекао „чувар фотеље“ је његов лични став и БиХ нема никакве везе с тим - написао је Додик на Твитеру.

       У обраћању на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине УН Џаферовић је, између осталог, рекао да су спољнополитички циљеви БиХ чланство у Европској унији (ЕУ) и НАТО савезу као и регионална сарадња.

       Рекао је и да је „БиХ већ вековима дом многим народима, културама и религијама“ те да је као таква „ била трн у оку политикама, које почивају на идеји о немогућности заједничког живота и о нужности конфронтације“.

       - Такве политике довеле су до застрашујућег рата у БиХ, од 1992. до 1995. године, који је кулминирао геноцидом у Сребреници – рекао је Џаферовић.

       Додао је да је "у пресудама Хашког кривичног трибунала закључено да су вођени удружени злочиначки подухвати, с циљем елиминације појединих етничких група са делова територија БиХ, како би у коначници те територије биле припојене сусједним државама, чиме је извршена најтежа повреда међународног опћег и хуманитарног права“.

       - Од закључивања Дејтонског мировног споразума, БиХ је прешла мукотрпан пут у изградњи мира. Међутим, постоје још увијек бројни изазови, а највећи јесу политике у БиХ и сусједству, које нису одустале од ратних циљева о подјели земље – устврдио је Џаферовић.

       Казао је и да је „у протеклих нешто више од годину дана, у БиХ на сцени био удар на 27 година имплементације Дејтонског мировног споразума, кроз покушај расформирања државних институција које су успостављење на основу јасних одредби Дејтонског споразума".

       Истакао је да је „захваљујући дјеловању Канцеларије високог представника и држава чланица Савјета за имплементацију мира, на челу са Сједињеним Америчким Државама, заустављен удар на државне институције, те је сачуван мир, чиме је показана сврсисходност и ефикасност институција међународне заједнице у БиХ“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари