Археолози верују да су пронашли скелет Да Винчијеве Мона Лизе

У НАПУШТЕНИМ ПРОСТОРИЈАМА МАНАСТИРА СВЕТЕ УРСУЛЕ У ФИРЕНЦИ

         АРХЕОЛОЗИ са Универзитета Болоња верују да су у једном манастиру у Фиренци пронашли костур Лизе Ђерардини, тајанствене жене која је позирала Леонарду да Винчију за његово најпознатије дело Мона Лизу.

         Лиза Ђардини је била супруга богатог продавца свиле, Франческа дел Ђоконда, а многи историчари се слажу да је Мона Лиза била управо она.

         Историчари тврде да је Лиза после смрти свог супруга постала часна сестра, и да је умрла у том манастиру 1542. године, у својој 63. години.

         Са ископавањем напуштених просторија манастира свете Урсуле, археолози су почели прошле године, а иако су на почетку имали проблема због опасности да се зграда не уруши, сада су пронашли крипту са костима.

         Након што пронађене кости прођу кроз испитивања, археолози ће покушати да реконструишу лице и утврде да ли је заиста ријеч о жени тајанственог осмеха са једног од најпознатијих уметничких дела.

         „Потврдила се наша хипотеза да у манастиру постоје људски остаци, и не можемо да искључимо могућност да неки од њих припадају Лизи Ђерардини“, рекао је археолог Силвано Винћети, и додао да су током ископавања пронашли још једну крипту, из 1625. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари