Американци рак простате лече помоћу наночестица злата и чаја

ЗАСАД ИМАЈУ ДОБРЕ РЕЗУЛТАТЕ НА ЗАМОРЧИЋИМА

  • Током испитивања откривено је да се једна од компоненти чаја присаједињава ћелијама рака унутар простате. Затом смо „залепили“ те молекуле радиоактивним наночестицама злата - чај им је помогао да се споје са ћелијама рака што им је омогућило да брзо униште тумор - открива шеф групе научника Катеш Кати са универзитета у држави Мисури (САД)

        АМЕРИЧКИ биолози су произвели препарат од екстраката чаја и радиоактивних наночестица злата који брзо и безбедно уништава рак простате. Зспешно су обавили клиничка испитивања на тумору мишева којима су имплантирали овај рак, каже се у чланку који објављује научни часопис Proceedings of the National Academy of Sciences.

        „Током испитивања откривено је да се једна од компоненти чаја присаједињава ћелијама рака унутар простате. Затом смо „залепили“ те молекуле радиоактивним наночестицама злата - чај им је помогао да се споје са ћелијама рака што им је омогућило да брзо униште тумор“ - открива шеф групе научника Катеш Кати са универзитета у држави Мисури (САД).

        У првој етапи рада амерички биолози су бирали димензије наночестица за борбу са аденокарциномом - раком простате. А уништавали су ћелије рака помоћу јонизујућег зрачења.

        Тврде да дијаметар нано честице директно на његову способност да уништи рак - што је већи фрагмент злата, то боље уништава ћелије рака. У случају рака простате такве наночестице могу да уништавају не само ћелије рака, већ и здраво ткиво, што може негативно да утиче на будуће потомство мушкарца.

        Кати и њeгове колеге су обавиле серију експеримената на културима ћелија аденокарцинома и дошли до закључка да честице радиоизотопа злата 198 дијаметра неколико нанометара могу да уништавају чак и најагресивније туморе.

        Затим су почели да траже ефикасно средство да ове честице убаце у тумор. На њихово изненађење једна компонента чаја - антиоксиданс галат епигалокатехин (EGCg) - не само да је у стању да достави злато у тумор, већ и да га задржи у близини ћелија рака. Како научници објашњавају, та материја се сједињује чврстом хемијском везом са посебним израслинама на површини ћелије аденокарцинома.

        Аутори чланка су направили много наночестица злата и са њима спојили много молекула EGCg. Такве честице успешно продиру у културе ћелија рака и уништавају их.

        Када су се уверили у делотворност свог изума, Кати и његове колеге су га провериле „на делу“, покушавајући да униште тумор ћелија аденокарцинома које су имплантирали у тело обичних заморчића. По речима научника, кроз месец дана после обраде ћелије рака или су нестале или су се знатно смањиле.

        „Наш следећи корак - је сарадња са Колеџом ветеринарске медицине (на универзитету државе Мисури) ради експеримената са крупнијим животињама. У перспективи су клиничка испитивања на пацијентима-добровољаца“ - закључује Кати.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари