Разболела се три дана пред смрт

МАРИАМ АМАШ НАЈСТАРИЈА ЖЕНА НА СВЕТУ УМРЛА У 124. ГОДИНИ

Иза себе оставила 300 потомака...

        Мариам Амаш, према регистру Министарства унутрашњих послова Израела родила се 1888. године, а потврду о рођењу издале су турске власти које су тада владале тим подручјем.

         Ова израелска Арапкиња пореклом из арапског села Џиср ал-Зарка, у Израелу, изродила је десеторо деце и има укупно 300 потомака, пренела је израелска штампа, уз костатацију да, ако је стварно имала 124 године, када је умрла, онда је Мариам Амаш заиста била најстарија жена на свету.

         Званично се сматра да је најдуже живела Францускиња Жан Луиз Калмет која је доживела 122 године и 165 дана.

         Пре неколико месеци Амаш, у чијој личној карти пише да је рођена "00.00 1888." изјавила је за један израелски лист:

         „Имам 124 године и у мојој личној карти пише да сам рођена 1888. На несрећу не знам тачан датум, тако да ме на крају сваке године моја породица изненади сљављем и поклонима.“

         Мариам је била добро позната у арапској заједници и људи су долазили из целог света и из јеврејских школа у Израелу да чују њену животну причу.

         Мажд ал Амаш, један од унука, изјавио је после смрти Мариам:

         „Ми смо сви знали да је она најстарија жена на свету. Странци су долазили да је посете и говорили да не знају никога које доживео толику старост.“

         Унук је рекао, да је бака, упркос поодмаклом добу била снажна, а разболела се три дана пред смрт и тада је пренета у болницу.

         Иначе је пет пута током дугого живота била на ходочашћу у Меки и пет пута дневно се молила.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари