Жвака штети памћењу

ШКОТСКИ НАУЧНИЦИ ДОШЛИ ДО ЗАКЉУЧКА ДА ЈЕ ЧОВЕК - ГЕНЕТСКА ГРЕШК​А

  • Истраживања показала да жене живе дуже од мушкараца зато што мутације (веома важних за живот) митохондрија, које одговарају за претварање хране у енергију, имају тенденцију да нестану ако представљају опасност за жене и тенденцију да се очувају ако представљају опасност за мушкарце
  • Јапански биолог Јутака Ханазоно чврсто убеђен да ће у најскорије време бити решен проблем дефицита донаторских органа јер ће улогу донатора преузети - клониране овце

        ПРЕМА најновијим истраживањима шкотских научника, човек је генетска грешка!?

        Пре више од 500 милиона година бескичмењаци на дну океана  преживели су два узастопна удвајања размера ДНК - дошло је до „грешке“ која је на крају резултирала еволуцијом човека и многих других животиња.

        Из закључака научника, до којих су дошли на основу истраживања беланчевине човека, може се закључити да је организам који је доживео мутације био „копљаш“ (Cephalochordata) и тако се дошло до одређења времена поменутих мутација.

        Изучавање тог питања објашњава појаву и развој многих болести своствених човјеку, а будућа истраживања ће помоћи у њиховом лечењу и предвиђању.

        Научници су нашли и одговор биолошке загонетке зашто жене живе дуже од мушкараца.

        Ствар је у малим „енергетским пакетима“ у ћелијама, који обезбеђују мутације опасније за мушкарце него за жене“ - пише „Индипендент“.

        Истраживања су утврдила да мутације (веома важних за живот) митохондрија, које одговарају за претварање хране у енергију, имају тенденцију да нестану ако представљају опасност за жене и тенденцију да се очувају ако представљају опасност за мушкарце.

        И све то зато што процес природне селекције игра улогу само код жена, јер дете наслеђује митохондрије од мајке.

        Јапански биолог Јутака Ханазоно чврсто је убеђен да ће у најскорије време бити решен проблем дефицита донаторских органа те да ће улогу донатора преузети - клониране овце!?

        У току својих истраживања, овај научник је у организму овце „одгојио“ органе за болесне шимпанзе, који успешно функционишу после пресађивања.

        Према речима јапанског научника, већ за неколико година од примата се може прећи на људе. А то значи да овце могу да постану „живо складиште“ за људе којима је потребна трнасплантација срца, бубрега као и коже.

        У исто време, научници са Универзитета у Кардифу,  након низа истраживања,  закључили су да жвака лоше утиче на меморију човека. Она спречава процес записа информације у мозак.

        Људи који су жвакали жваку теже су памтили догађаје, слова и бројеве у предложеном низу.

        Научници сматрају да покрети којим је пропраћено жвакање сметају мозгу да упамти серију слова и бројева.

        Истраживање, иначе, говори о томе да човек тешко решава два и више задатка истовремено.

        (Независне новине)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари