За 50 година биће могуће клонирање људи

ДОБИТНИК НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ ЗА ФИЗИОЛОГИЈУ И МЕДИЦИНУ СЕР ЈОХАН ГЕРДОН

         За 50 година биће могуће клонирање људи - сматра британски биолог сер Јохн Гердон, овогодишњи добитник Нобелове награде за физиологију и медицину.

         Он појашњава да се технологија клонирања човека може појавити у наредних пола столећа.

         Већ данас клонирање људи не спада само у област фантастике. У скорим деценијама стручњаци ће усавршити процес клонирања, јер је већина генетских копија ембриона дефектна.

         Овај научник каже да је механизам клонирања веома једноставан.

         „Реч је о простом копирању онога што је већ створила природа“, истиче Гердон, а преноси Телеграпх.

         Захваљујући јединственом открићу у Јакутији, биће могуће и клонирање мамута. Чланови међународне палеонтолошке експедиције из Русије, Кореје, САД-а, Канаде, Шведске и Велике Британије открили су остатке праисторијске животиње са сачуваним органима, у којима су пронађене живе ћелије.

         Међународна палеонтолошка експедиција „Јана 2012“ одржана је у августу у Уст-Јанској области Јакутије. На северу републике иза Поларног круга прошле године су пронађени лешеви мамута, бизона и древног коња. И већ тада су водећи палеонтолози, који су вршили та истраживања, разматрали клонирања преисторијских животиња.

         Али њихову реализацију је ометало непостојање живих ћелија у пронађеном материјалу. Овај сензационални проналазак чланови експедиције уочили су на дубини од пет-шест метара.

         „Анализа је показала присуство живих ћелија у ткиву“, рекао је „Гласу Русије“ шеф експедиције - директор Музеја мамута у Јакутији Семјон Григорјев.

         Идеја о клонирању мамута, подсећа Григорјев, настала је пре неколико година на територији Јакутије, где су проналасци остатака древних животиња били континуирани.

         Први је о таквој могућности говорио професор Киотског универзитета Акира Иритани. Научник је предложио да се у јајну ћелију слонице унесе једро живе ћелије пронађеног мамута.

         Иритани је био инспирисан успешним експериментом колеге Терухико Вакајама, који је клонирао миша, користећи ћелије које су биле замрзнуте 16 година.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари