Ученица петог разреда из Канзас Ситија случајно открила нови тип експлозива?

Калифорнијски Универзитет «Хумболт» потврдио `молекуларну формулу` десетогодишње Клара Лејзен

          ДЕСЕТОГОДИШЊА  ученица из америчког града канзас Сити – Клара Лејзен – случајно је, радећи задатак који јој је учитељ дао, открила дотад непознату молекуларну структуру, односно ново једињење. Супстанцу за коју калифорнијски Универзитет «Хумболт» тврди да ће помоћи у `долажењу до нових метода аукумулирања енергије`.

          Клара и њен разред добили су, на једном од часова, задатак да од обојених куглица (атома) и пластичних штапића (хемијских веза) направе – молекул. Она је - од куглица (атома) азота, кисеоника и угљеника -  направила конструкцију која се учинила веома чудном њеном учитељу Кенету Беру.  

          Учитељ се одмах повезао са својим пријатељем Бобом Зелнером, универзитетским професором хемије. Он, међутим, није био у стању да одмах одговори – да ли такво једињење уопште постоји и да ли је познато науци.

          Бацио се на потрагу. Нашао је један једини чланак (из 1904. године) који је говорио о том једињењу – тетранитратоксикарбону. Распоред `атома`, које је направила Клара, био је ипак друкчији.

          На крају се испоставило да њено једињење има распоред  `група атома` као експлозив нитроглицерин. Зато су се одмах појавиле претпоставке, које треба проверити, да је Клара Лејзен пронашла нови тип експлозива. А можда и нешто сасвим ново.

          Зелнер о открићу ученице петог разреда Клара Лејзен написао научни рад. Клара је потписана као – коаутор.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари