У сазвежђу Херкулеса откривена „галактичка дискотека“

ЕВРОПСКА ЈУЖНА ОПСЕРВАТОРИЈА СНИМИЛА ГРУПУ МЛАДИХ ГАЛАКСИЈА

КОЈЕ СЕ МНОГЕ „ГРЛЕ“ ПА СЕ ПОСЛЕ СЛИВАЈУ У КРУПНИЈЕ ЗВЕЗДАНЕ СИСТЕМЕ

  • Уз помоћ телескопа VST (VLTSurveyTelescope), који је постављен на планину Паранал у Чилеу, научници су истраживали „гомилање глаксија“ Abell 2151 у сазвежђу Херкулеса које се налазе око 500 милиона светлосних година од нас
  • На добијеном снимку у детаље се виде стотине галаксија, док се у читавом пољу виде „загрљени“ парови звезданих система који се затим осамљују у галаксије великих димензија

        АСТРОНОМИ Европске јужне опсерваторије, помоћу телескопа VST урадили су детаљан снимак „галактичке дискотеке“ у сазвежђу Херкулеса – младе групе галаксија од којих се многе „грле“ једна са другом да би се после слиле у крупније звездане системе, саопштила је прес служба опсерваторије.

        Телескоп VST (VLTSurveyTelescope), који је постављен на планину Паранал у Чилеу, има огледало у дијаметру 2,6 метра и опремљен је камером од 268 мегапиксела OmegaCAM која омогућује да се добије слика веома великих области са неба.

        Уз помоћ овог апарата научници су истраживали „гомилање глаксија“ Abell 2151 у сазвежђу Херкулеса које се налазе око 500 милиона светлосних година од нас. И тврде: да „гомила“ у много чему не наликује на друге околне групе галаксија јер има веома неправилну форму, садржи галаксије најразличитијих врста, посебно много младих спиралних галаксија у којима се интензивно формирају звезда, док се гигантске елипсоидне галаксије уопште не виде.

        На добијеном снимку у детаље се виде стотине галаксија, док се у читавом пољу виде „загрљени“ парови звезданих система који се затим осамљују у галаксије великих димензија. Ту је, такође, велики број спиралних галаксија које су богате гасом и унутар којих се такође интензивно формирају звезде.

        Све ово је навело астрономе на мисао да је окупљање галаксија у Херкулусу „релативно младо“.

        Умножавање галаксија се догађа када се група галаксија сабија под дејством гравитације. Постепено сабијање постаје компактније и добија специфичну форму.

        Приближавање галаксија доводи до тога многе од њих „почињу интеракцију“. Чак и у случају кад првобитно у групама преовлађују спиралне галаксије, „интеракција“ на крају криви њихову спиралну стуктуру и одузима им површинске слојеве гаса и „прашине“, што потом у значајној мери смањује могућност формирање звезда. На тај начин, због множења галаксија у „зрелом добу“, оне имају елиптичну или неправилну форму.

        У центру старог „јата“ галаксија обично се налазе једна до две велике елипсоидне галаксије које су се формирале спајањем галаксија мањих димензија.

        Приредио: Г. Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари