У Русији откривени билиони карата „ванземаљских дијаманата“

ДВАПУТ СУ ТВРЂИ ОД ОБИЧНИХ И ИМАЈУ ДРУГАЧИЈУ СТРУКТУРУ

  • Супертврди дијаманти нађени на граници Краснојарског краја и Јакутије, у Попигајском метеоритском кратеру дугачком сто километара. Ради се о билионима карата, а испитане залихе у налазиштима Јакутије процењују се на милијарду карата
  • Нигде до сада нису откривени овакви импактити. Зато експерти и говоре о њиховом ванземаљском пореклу. А Русија има шансу да постане монополиста са резервама ове јединствене сировине „за наредне три хиљаде година“

        РУСИЈА је скинула ознаку „државна тајна“ са великог налазишта супертврдих дијаманата на граници Краснојарског краја и Јакутије чија необична структура говори о њиховом ванземаљском пореклу - објавили су научници Института за геологију и минерологију одељења Руске Академије Наука (РАН) у Новосибирску.

        Налазиште је у рејону Попигајског кратера - метеоритског кратера дугачког сто км који је настао пре 35 милиона година. Још 1970. године совјетски геолози су тамо први пут открили посебно тврде „дијаманте“ - импактите са необичним својствима.

        Били два пута тврђи од обичних и имали су другачију структуру. Међутим, врх СССР је дао предност изградњи фабрика за производњу синтетичких дијаманата, тако да је изучавање ових дијаманата било прекинуто, а на податке о налазиштима била је стављена ознака тајности.

        Скидање те ознаке дало је геолозима прилику да наставе са изучавањем овог минерала. А још су економске промене учиниле да дијаманти-имактити постану пожељни због својих необичних својстава.

        Директор  Иинститута за геолгију минеролгију РАН, академик Николај Похиленко, наглашава да су већ први резултати истраживања такви да се може говорити о преокрету на тржишту дијаманата.

        „Ресурси супертврдих дијаманата којих има у Попигајским стенама вишеструко премашују све испитане светске резерве. Ради се о билионима карата. Поређења ради - данашње испитане залихе у налазиштима Јакутије процењују се на милијарду карата“ - тврди он.

        Заменик директора института Јакутпромалмаз Генадиј Никитин упозорава: „Попигајски дијаманти могу преокренути све, а шта ће тада бити са ценама на овом тржишту није јасно“.

        Академик Похиленко каже да вредности импактних дијаманата треба додати и њихова абразивна својства и велике димензије комада.

        „То значајно проширује сферу њихове индустријске примене и чини их вреднијим за индустријске потребе (обраду метала, производњу ефикасних полупроводника и сл.)“ - објаснио је он.

        Осим тога, у свету нигде до сада нису откривени овакви импактити. Зато експерти и говоре о њиховом ванземаљском пореклу. А Русија има шансу да постане монополиста са неограниченим резервама ове јединствене сировине која је потребна у напредним технологијама.

        Залихе се процењују „за наредне три хиљаде година“. Примена ових минерала у индустрији у стању је да изазове техничку револуцију.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари