Треба ли се бојати катаклизми и промене полова наше планете?

ЦЕЛА ПЛАНЕТА ВЕЋ ТРИ ДАНА - ПОСЛЕ ОТКРИЋА ЦЕРН-А И АМЕРИЧКЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ „ФЕРМИ” - БРУЈИ О „БОЗОНИМА” И „БОЖИЈОЈ ЧЕСТИЦИ”

Велики хадронски колајдер

  • Џо Инкадела, руководилац експеримента у Великом хадронском колајдеру, изјавио је да је фиксирана честица која по својим својствима личи на „честицу Бога” или је то ипак само неки њен облик. Овај стручњак је нагласио да ће за детаљније проучавање честице бити потребно можда још неколико месеци 
  • Од самог бозона важније је тзв. „Хигсово поље” - хипотетички свеприсутно квантно поље које је (ако заиста постоји) одговорно за давање масе појединим честицама
  • Код многих људи рад колајдера изазива страха због спекулација о црној рупи која може да настане на месту сударања честица и уз брзо ширење да прождере не само аеродром у Женеви и Јурске планине, већ и читаву планету
  • Научници тврде да немамо чега да се плашимо, јер честице које планирају да убрзавају у 27 километарском прстену акцелератора нису никаква новина за Васиону

         ЦЕЛА планета већ три дана – после открића ЦЕРН-а и америчке лабораторије «Ферми» - бруји о `бозонима` и `Божијој честици`.

         А о чему се уопште ради и како да све разумеју лаици?

         У физици елементарних честица "бозон" је једна од двеју класа субатомских честица.

         Сама реч "бозон" изведена је од презимена индијског научника Сатyендра Натх Босеа.

         Једна од тих елементарних честица је и тзв. Хигсов бозон. Зашто Хигсов?

         Према британском научнику Питеру Хигсу, теоретичару физике са Универзитета у Единбургу,  који сада има 83 године а отишао је у пензију 1996. године. Он је 2004. добио награду израелске Волф Фондације за физику, али није желео да отпутује у Јерусалим по награду јер се противи израелском поступању са Палестинцима.

         Оно што је и важније од самог бозона је тзв. "Хигсово поље". Али, шта је Хигсово поље? То је хипотетички свеприсутно квантно поље које је - ако заиста постоји - одговорно за давање масе појединим честицама.

         По тој хипотези, све фундаменталне честице, као нпр. електрони, добијају масу управо кретањем кроз то Хигсово поље. Када говоримо о конкретном пољу говоримо о простору од којега је, према хипотези, сачињен цео наш свемир. Ту долазимо до конкретне важности Хигсовог бозона.

Питер Хигс

         Поједностављено, након што фундаментална честица прође кроз поље, добивши притом своју основну масу, иза ње остаје траг - тај траг је управо Хиггсов бозон.

         Према теорији, тај траг остаје у изузетно кратком времену и до њега је немогуће доћи без софистициране опреме.

         Ту на сцену долази тзв. "Велики хадронски сударач (колајдер)" (ЛХЦ) који се налази у тунелу дугачком 27 км који се налази 175 метара испод француско-швајцарске границе у близини Женеве.

         А шта је хадрон? Хадрони су субатомске честице на које делује резидуална јака нуклеарна сила.

         Са `бозонима` и `Хигсовим бозоном` ипак треба бар још мало сачекати.

         Џо Инкадела, руководилац експеримента ЦМС у Великом хадронском колајдеру изјавио је да је фиксирана честица која по својим својствима личи на «честицу Бога» али је то ипак само неки њен облик.

         Овај стручњак је нагласио да ће за детаљније проучавање ове честице бити потребно још неколико месеци. Из ЦЕРН-а су, заправо, саопштили да ће општа анализа свих свих резултата трагања за бозонима бити представљена негде крајем јула.  

 

Велики Хадронски Колајдер

         Велики Хадронски (сударач) колајдер – то је акцелератор  честица и захваљујући њему физичари могу да завире тако дубоко унутар материје као никад  до сада.

         У колајдеру се, у неку руку, симулирају процеси  који репродукују настанак Васионе у «тренутку Великог праска».

         Било како било, колајдер је озбиљан корак у дубину микросвета. Захваљујући њему, човечанство је на прагу открића сасвим нових својстава простора и времена. У ком ће се то правцу кретати – тешко је рећи. 

 

Да ли ће колајдер да уништи свет?

         Да ли ће рад Великог Хадронског колајдера довести до појаве црних рупа које ће да „прогутају” читав свет? Научници који су објавили коначан извештај о безбедности експеримента убеђени су да неће. Међутим, да ли је могуће предвидети вероватноћу пропасти света? 

         Код многих људи рад ЛХЦ изазива страха због спекулација о црној рупи која може да настане на месту сударања честица и уз брзо ширење да прождере не само аеродром у Женеви и Јурске планине, већ и читаву планету.

Хигс у ЦЕРН-у

         У ствари, то није најстрашнији сценарио. Физичари су представили још неколико апокалиптичних сценарија, а један од њих је претварање атомских језгра наше планета у такозвану страну материју, уз разарање протона магнитним монополима (магнет са само једним полом, чије постојање није доказано) и рапидно урушавање уобичајне структуре читаве Васионе приликом ширења створеног у акселератору  балона «правог вакума». 

         Научници тврде да немамо чега да се плашимо, јер честице које планирају да убрзавају у 27 километарском прстену акцелератора нису никаква новина за Васиону. Честице са таквом или већом енергијом стално ударају у скафандер космонаута у отвореном космосу. Зато, бар док у акцелератору нису почели да сударају протонске снопове, немамо чега да се плашимо. 

         Верзирани песимисти тврде да разлога за нека страховања стварно има.

         Зато што је велика разлика између космичких снопова и сударања честица у супротним сноповима. Као прво, компактност „догађаја” у Швајцарској и Француској (детектори се налазе са обе стране границе између две земље) неупоредиво је већа. Као друго, просечна раздаљина између сличних `догађаја` у космосу износи хиљаде километара, а у колајдеру размак између снопова који се  сударају снопова износи свега неколико сантиметара.

         Штавише, сем протона научници ће сударати језгра олова а свако садржи двеста протона и неутрона. 

 

Млечни пут, Сунце и Земља у истој линији 21. децембра 2012.

         МНОГИ већ знају да ће Сунце, заједно са својим системом и, разуме се, са нашом планетом, 21. децембра 2012. стати у једну линију са језгром наше Галаксије – Млечним путем.

         При чему ће се језгро галаксије, Сунце и Земља наћи у једној линији. До чега то може да доведе?

         Неки научници тврде да ће у том тренутку нестати магнетно поље наше планете, други да ће се нагло променити полови Земље и да ће планета направити «колут».

         Последице таквих померања су – катаклизме, земљотреси, цунами. Неки се боје да ће бити обрисане обале континената, да ће нестати хиљаде градова, да ће се потпуно ће се променити клима.

         А ЦЕРН планира да управо крајем 2012. пусти Велики хадрони сударач (колајдер) пуном снагом.

 

Бела Стар

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари