Тајанствене жене са планина Заргос

НАЂЕН ТРАГ КОЈИ ВОДИ ПРЕМА ПЛАНИНСКИМ ПЛЕМЕНИМА КОЈА

СУ НАПАДАЛА ПРВЕ СВЕТСКЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ У МЕСОПОТАМИЈИ

Глинена плочица пронађена у рушевинама асирске палате

  • Археолози и лингвисти намеравају да подробније анализирају 60 женских имена са глинене плочице нађене у рушевинама асирске палате старе 2800 година
  • Најтипичнија су имена - Ушиманеј, Алаганија, Ирсакина и Бисунумеј, а научници покушавају да открију да ли у редоследу или фреквенцији слова постоји некаква сличност са неким од познатих древних језика

         МЕЂУНАРОДНИ тим археолога открио је трагове непознатог древног језика на глиненој плочици пронађеној у рушевинама асирске палате старе 2.800 година, на територији данашње Турске.

         Ово откриће је веома важно јер би археолозима могло да помогне да пронађу етничке и културне корене древних „варвара“ - планинских племена која су, у претходним миленијумима, нападали прве велике светске цивилизације, културе античке Месопотамије.

         Трагове давно заборављеног језика - којим је највероватније говорио непознати народ са планина Загрос, на западу Ирака, пронашао је др Џон Мекгинис (John McGinnis) археолог са Кембриџ универзитета приликом дешифровања натписа на глиненој плочици откривеној током ископина асирске палате у древном граду Тушан, на југоистоку Турске.

         Према писању британског „Индипендента“, плочица садржи имена 60 жена - највероватније ратних заробљеница, од којих 45 немају никакву сличност са било којим од неколико хиљада древних блискоистиочних имена која су позната стручњацима, што указује на досад непознати језик.

         Верује се да су жене са „глиненог списка“ биле распоређене по селима на присилан рад, највероватније као ткаље.

         Археолози и лингвисти намеравају да подробније анализирају ова имена - од којих су најтипичнија Ушиманеј, Алаганија, Ирсакина и Бисунумеј, у покушају да открију да ли у редоследу или фреквенцији слова постоји некаква сличност са неким од познатих древних језика.

         Претпоставља се да су жене мистериозних имена дошле из централог или северног дела планина Загрос јер је то једини део територије на којем су Асирци били војно активни пре 2.800 година.

         Оне су највероватније доведене у Тушан у другој половини VIII века п.н.е. након једног од похода асирске војске који је предводио краљ Тиглат Пиласер III или Саргон.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари