Швеђани Алцхајмерову болест „виде“ деценију унапред!

ДОСТИГНУЋЕ НАУЧНИКА СА УНИВЕРЗИТЕТА У ЛУНДУ

НА ЧЕЛУ СА ОСКАРОМ ХАНСОНОМ

                                      Оскар Хансон

  • Шведски истраживачи су проучавали готово 140 људи који су осећали лакше проблеме са памћењем. Посматрања су показала да одређена комбинација маркера - ниски ниво бета-амилоида (beta-amyloid) и високи ниво материје тау (tau) -  указују на висок ризик од развоја Алцхајмерове болести у будућности

        ПРВЕ промене на мозгу човека, који ће оболети од Алцхајмерове болести, могу се приметити и 10 година пре њеног дијагностиковања!

        До оваквих резултата дошла је група истраживача са шведског универзитета из града Лунда на челу са доктором Оскаром Хансоном.

        Истраживање је објављено у месечном медицинском часопису «Архиви опште психијатрије» (Archives of General Psychiatry), који издаје Америчка медицинска асоцијација.

        Један од метода рада шведских научника било је изучавање биомаркера – материја које се налазе у течнсти кичмене мождине и повезане су са развојем Алцхајмерове болести, каже се у саопштењу за штампу.

        Шведски истраживачи су проучавали готово 140 људи који су осећали лакше проблеме са памћењем. Посматрања су показала да одређена комбинација маркера – ниски ниво бета-амилоида (beta-amyloid) и високи ниво материје тау (tau) -  указују на висок ризик од развоја Алцхајмерове болести у будућности.

        Код 91 проценат пацијената - код којих је за време испитивања откривена ова комбинација ризико-маркера - у наредних десет година се појавила и сама болест!

        Код оних пацијената који су за време испитивања имали неке симптоме слабог памћења, али су им маркери остали на нивоу нормалних вредности, ризик појаве ове болести није био виши него код здравих људи.

        У саопштењу за новинаре Лунског универзитета се истиче да је раније доктор Оскар Хансон обавио истраживање које је показало да су се, пет година пре дијагнозе Алцхајмерове болести, код пацијената могла видети оштећења на мозгу.

        Међутим, најновији налази овог научника и његових колега омогућују да се тај период повећа и до десет година.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари