Сунце може кроз пет милијарди година „усисати“ нашу Земљу

ГРУПА АСТРОФИЗИЧАРА ОТКРИЛА ЗВЕЗДУ КОЈА ЈЕ ПРОГУТАЛА ЈЕДНУ ОД СВОЈИХ ПЛАНЕТА

  • Докази да је БД+48 740 прогутала планету леже у њеном посебном хемијском саставу, али и у неуобичајеној орбити суседне, преживеле планете -  саопштила је група научника из САД, Пољске и Шпаније у часопису „Astrophysical Journal Letters“
  • Слична судбина могла би једног дана да погоди планете Сунчевог система. Десиће се то када Сунце дође у фазу црвеног дива и прошири се тако јако да досегне Земљу и прогута је, рекао је професор Александер Волсчан са државног Универзитета Пенсилванија

        АМЕРИЧКИ астрофизичари тврде да су пронашли доказе да је звезда БД+48 740 прогутала планету и прогнозирају да би таква судбина за пет милијарди година могла да задеси и нашу Земљу.

        Екипа научника из Сједињених Америчких Држава, Пољске и Шпаније открила је - посматрајући је телескопом „Hobby Eberly“ из опсерваторије Мекдоналд у Тексасу - звезду планетождерку која се води под ознаком БД+48 740.

        „Докази да је БД+48 740 прогутала планету леже у њеном посебном хемијском саставу, али и у неуобичајеној орбити суседне, преживеле планете“ - саопштила је ова група научника у часопису „Astrophysical Journal Letters“.

        Спектроскопска анализа је показала да БД+48 740 има велику количину литијума, ретког елемента створеног првенствено током Великог праска пре 14 милијарди година.

        Литијум се лако уништава у звездама и ретко га има у тако високој концентрацији у звездама које су при крају еволуције, а БД+48 740 је при крају јер је то звезда типа „црвени дивови“.

        Црвени див је звезда са малом или умереном масом која се налази на крају своје еволуције. Растуће темеператур језгра црвених дивова изазивају раст тих старих звезда и оне тада разарају околне планете.

        Други доказ да је БД+48 740 прогутала планету астрономи су пронашли у врло елиптичној орбити новооткривене планете око ње.

        Коаутор студије Андреј Ниеџиелски са Универзитета „Никола Коперник“ у Пољској објаснио је да су тако „ексцентричне“ орбите као што је ова неуобичајене у планетарном систему звезда које су еволуирале.

        „Заправо, орбита планета у суседству БД+48 740 је најелиптичнија коју смо до сад видели“, казао је Ниеџиелски.

        „Слична судбина могла би једног дана да погоди планете Сунчевог система. Десиће се то када Сунце дође у фазу црвеног дива и прошири се тако јако да досегне Земљу и прогута је“, рекао је професор Александер Волсчан са државног Универзитета Пенсилванија.

        Ипак, уверен је да ће до тада проћи „неких пет милијарди година од данас“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари