Стручњаци НАСА започели монтажу марсијанске сонде Maven

КОМПАНИЈА LOCKHEED MARTIN САОПШТИЛА

ДА ЛАНСИРАЊЕ ПЛАНИРА ЗА НОВЕМБАР 2013.

Mars Atmosphere and Volatile Evolution

         СТРУЧЊАЦИ компаније Lockheed Martin приступили су завршној монтажи марсовске орбиталне сонде НАСА Maven (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) чије се лансирање планира за новембар 2013. године, саопштено је из ове компаније.

         Током наредних пет месеци инжењери и техничари ће на „костур“ космичког апарата намонтирати различите подсистеме - навигационе апарате, системе за везу, оријентацију и управљање, терморегулацију и елементе за енергетски систем. Мотори су уграђени раније и тестирани су средином августа.

         Пројект Maven, који је НАСА одобрила у октобру 2010. године, има за циљ да разјасни како је планета Марс изгубила велики део своје атмосфере.

         Научници знају да је Марс у прошлости имао гушћу атмосферу која је омогућавала да на површини планете буде течна вода. Велики део те атмосфере се изгубио.

         Сонда Maven ће обавити тачна научна мерења брзине губљења атмосфере што ће научницима омогућити да одреде какву је улогу овај нестанак одиграо у промени климе на Марсу и да се сазна нешто више о прошлости Црвене планете.

         Maven се може прикључити и другим орбиталним сондама НАСА које већ изучавају Марс - „Марс-Одисе“ која функционише од 2001. године, и новијој Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), као и европској „Марс-Експресу“.

         Осим овога, за 2016. годину - у оквиру заједничког пројекта Русије и ЕКА - планира се лансирање апарата Mars Trace Gas Mission (TGM) који ће детаљно изучавати атмосферу Марса.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари