„Сребро Наришкиних“, злато Керале...

ПО СВЕТУ СЕ И ДАЉЕ НАЛАЗЕ „ЗАКОПАНА БЛАГА“ - НАЈВЕЋА ОТКРИЋА ПОСЛЕ 2009.

        У ПРИЧАМА је остало „Сезаме, отвори се“, али се закопана блага проналазе и данас. И у ћуповима. И у окованим сандуцима. И на потонулим галијама.

„Сребро Наришкиних“ у Петербургу

        У марту ове године у Санкта Петербургу су - за време рестаурације старе виле Трубецких-Наришкиних - радници наишли на зазидану собу препуну сребрног посуђа. На већини сервиса налазио се породични грб Наришкиних, док су предмети били у идеалном стању - од 1917. године они су чекали свој час, пажљиво запаковани новинама и ланеном тканином умоченом у сирће што није дало сребру да потамни.  

Благо које је сакривено од Цезара

        Једно од највећих скровишта блага у историји нађено је ове године на острву Џерси на каналу Ла Манш.

        Археолози аматери су открили ризницу са благом укупне тежине веће од 700 кг. Научници сматрају да је нађеним вредним предметима више од 2000 година и да су га, по свој прилици, сакрила келтска племена спасавајући се од војске Јулија Цезара.

        Предмети од метала су се толико сабили за 2000 година тако да су се претворили у огромну златну полугу чија је вредност, на основу оцена разних стручњака, између 5 и 17 милиона долара.

Чак 22 милијарде долара у индуистичком храму

        Прошле године је у индуистичком храму у држави Керала нађена једна од највећих количина драгоцености у историји човечанства.

        Стручњаци сматрају да, ризнице, зазидане у доњим деловима храма Падманабхасвами износи 6 одсто укупних залиха злата у Индији, односно око 22 милијарде долара.  

        Чувари храма, почев од  XIV века почели су да пуне прилозима подземне ризнице, а у XVIII веку донета је одлука да се ова тајна места пажљиво зазидају.  

        Има, међутим, снезационалних проналазака који нису из далеке прошлости. Па, чак ни сасвим неочекивани.

На океанском дну 48 тона сребра

        Готово 48 тона сребра подигнуто је са океанског дна заједно са британским војно-транспортном бродом који је 1941. године потонуо 300 морских миља од града Голеј у Ирској.

        Брод SS Gairsoppa, који је превозио сребро у фебруару „41. гдоине торпедовала је немачка подморница. Од 85 чланова посаде спасио се само други помоћник капетана Ручард Ајрес.

        Од тада је брод лежао на дубини 4,7 км. Британско министарство транспорта је 2010. године склопило уговор са америчком компанијом Odyssey Marine Exploration уговор да сребро подигне на површину. Компанија је специјализована за подизање са морског дна потонулих пловних објеката. У септембру 2011. године Odyssey Marine Exploration открио је остатке SS Gairsoppa.

        Представници компаније су изјавили да су са морског дна подигли 48 тона сребра и пребацили га на обалу и сместили у поуздано складиште у Лондону. Укупно су са палубе извучена 1203 ингота сребра, иако сарадници Odyssey Marine Exploration тврде да је то само 20 одсто драгоценог метала који се налази заробљен на SS Gairsoppa. На основу услова из уговора компанија добија 80 одсто нађеног блага.

        Децембра 1940. г. брод је испловио из Калкуте у Индији на своју последњу пловидбу. На њему је тада било око 7000 тона терета (челик, чај и сребро). У афричкој луци Фритаун (Сјера Леоне) Gairsoppa се 31. јануара 1941. године придружила конвоју бродова SL 64 који су заузели курс на Ливерпул у Енглеској без борбене пратње. Због недостатка горива борд је 14. фебруара 1941. године заостао иза конвоја и самостално се упутио у луку Голеј у западној Ирској.

        Брод је из ваздуха приметио авион Focke-Wulf Fw 200 немачких војно-ваздухопловних снага. На његов курс се упутила немачка подморница U-101 којом је командовао капетан Ернест Менгерсен. Ноћу, 17. фебруара 1941. британски брод Gairsoppa погађа торпедо испаљен са немачке подморнице U-101.

Више од 160 килограма римских новчића

        Пре две године у Великој Британији су отркивени новчићи из времена Римске империје укупне тежине преко 160 кг. Бронзане монете су биле сачуване у глиненом ћупу који је био закопан са свега 30 сантиметара испод површинског слоја земље, а открио га је детектор за метал. Стручњаци сматрају да је ћуп са монетама био намењен приношењу жртава Богу.

Златни брошеви, оклопи и мачеви у Стафордширу

        Археолог аматер Тери Херберт је у Стафордширу 2009. године ископао благо које је припадало англо-саксонској епохи. У њему је било око пет килограма злата, око три кг сребра и драгог камења.

        Међу нађеним стварима било је златних бршева, оклопа и мачева, посуђа и религијских предмета. Детектор за метал открио је благо када је овај археолог аматер тражио тражио тероторију фарме свог пријатеља. Испод земље се налазило више од 1500 разних предмета који су могли да припадају представницима англо-саксонске елите.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари