Седам километара дуги тунел Теватрона постаје – музеј!

Американци – после 28 година – затворили свој колајдер

  • Физичари које је запошљавао, упркос затварању, неће остати без посла јер ће им за обраду досад прикупљених података бити потребне још године

          ПРЕТХОДНИК европског Великог колајдера – амерички колајдер Теватрон – престао је да после пуних 28 година непрекидног функционисања.

          Искључили су га физичари који раде у америчкој Националној акцелераторској лабораторији „Ферми“.     

          Церемонију „пензионисања“ колајдера отворио је директор лабораторије Пир Одон. После самог Теватрона, искључена су и оба главна детектора CDF и D0.

          Упркос томе, Одон је објавио да за Фермилаб почиње «нове ера». Саопштио је да ће се његови истраживачи окренути изучавању физике високих енергија и честица као што су неитрино и каони. Посебно је поменуо пројекат LBNE (Long-Baseline Neutrino Experiment) у којем је, поред осталог, предвиђено да се сноп неитрина – емитован из Фермилаба – «хвата» подземним детектором удаљеним хиљаду километара.

          Издвојио је и Project X у оквирима којег ће се правити «снопови» неитрина високих и ниских енергија, као и каона, за различите експерименте по целом свету.

          Иначе, Теватрон – протонско-антипротонски прстенасти акцелератор (колајдер) – изграђен је 1983. године. Обезбеђивао енергију судара протона и антипротона од око два тераелектронволта. Министарство енергетике САД почетком 2011. одлучило да – због финансијских проблема земље – не продужава радни век колајдера. Физичари које је запошљавао, упркос затварању, неће остати без посла јер ће им за обраду досад прикупљених података бити потребне још године.

          Зато ће седам километара дугом тунелу Теватрона и у салама његових детектора бити уређен музеј.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари