Пустињски мрави Туниса одлично владају тригонометријом!

СПОСОБНОСТ БРОЈАЊА ИМАЈУ - ГОРИЛЕ, ЦРНИ МЕДВЕДИ, КАПУЦИНИ, ДЕЛФИНИ, СЛОНОВИ, ПТИЦЕ, РИБЕ...

  • Мрави рачунају путању којом иду у односу на позицију сунца користећи иста правила тригонометрије која деца уче на почетку средње школе
  • Пилићи правилно поступају у 80 одсто испитаних случајева „знања основа математике”, а шимпанзе задатке решавају са 90 одсто тачности

         ВЕРОВАЛИ или не, али многе животињске врсте имају развијене математичке способности.

         Ако домаће пиле стоји испред два непровидна екрана, и ако иза првог нестаје једна лопта, а иза другог четири, пиле ће кренути према оном иза кога су сакривене четири лопте. Јер четири лопте су боље од једне. А пиле може да реши и сложенији задатак.

         Једна лопта нестаје иза првог екрана, потом четири иза другог - као у претходном случају, а потом се две лопте иза другог екрана пребацују у први. Пиле је суочено са новим проблемом. Мораће да зброји једну и две нове лопте иза првог екрана и буде свесно да сада ту постоје три лопте. Осим тога, пиле мора од четири лопте иза другог екрана одузети две, и знати да су иза другог екрана сада остале две лопте.

         Пиле мора да савлада почетни импулс да приђе другом екрану иза којег су малопре биле четири лопте и уместо тога приђе првом екрану, који сада крије три лопте. Мислите да је ово прекомпликовано за птицу стару три дана? Младе кокошке правилно поступају у 80 одсто испитаних случајева.

         Шимпанзе исти задатак решавају са 90 одсто тачности. У једном експерименту, научници су ставили шимпанзу испред два сета посуда које су садржале чоколадне комадиће.

         Сваки сет је имао две зделе, а да би добиле посластицу, шимпанзе су морале да одаберу скуп који је имао највећи комбиновани број комада чоколаде, другим речима - морале су да саберу број комада у свакој појединој здели.

         Деценије истраживања су пружиле доказе о бројним животињама које имају способност бројања - гориле, капуцини, делфини, слонови, птице, рибе... Истраживачи са Окланд универзитета у Мичигену тој листи су недавно додали и црне мевдеде.

         А прави чаробњаци бројања у животињском царству су мрави који живе у туниској пустињи. Они владају и геометријом!

         Када пустињски мрав напушта мравињак у потрази за храном, он има важан задатак - да пронађе пут до куће, како би могао да се врати назад. У било којем другом делу света, мрав може да користи један од трикова као што су визуелни оријентир или мирис стазе. Ветрови у пустињи онемогућавају остављање мирисног трага...

         Релативно безизражајан крајолик не пружа баш много кад је визуелни оријентир у питању, осим можда понеки камен или ретка биљка. Еволуција је пустињске праве обдарила тајним оружјем - способношћу да разумеју геометрију.

         Захваљујући томе, мрави су у стању да израчунају тренутни положај на основу пређене путање, те да се, као последица тога, врате на почетну тачку.

         Мрави удаљеност рачунају бројећи кораке. При том рачунају путању којом иду у односу на позицију сунца користећи иста правила тригонометрије која деца уче на почетку средње школе. И што је још важније, мрави стално ажурирају податке у зависности од тога како се Сунце помера на небу.

         И све се то догађа у нервном систему који се састоји од 250.000 неурона (у поређењу са око 85 милијарди у људском телу).

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари