Потрага за ванземаљцима и из Порторика

ОСЛУШКУЈУ ЗВУКЕ ИЗ ДУБОКОГ СВЕМИРА,

ТРАГАЈУ ЗА СИГНАЛИМА ВАНЗЕМАЉСКОГ ЖИВОТА

Oпсерваторијa Аресибо

  • Разне фреквенције примамо истовремено па је њихов заједнички звук нешто као шум радиоапарата када је померен са станице. У ствари, то и јесте делимично звук свемира, каже  радиоастроном Роберт Минчин
  • Снимљени сигнали претварају се у тродимензионалне мапе које научници мере и проучавају. 3Д мапу коју добијају анализиру трагајући за галаксијама, проучавајући њихову структуру, гроздове галаксија и празан међупростор

          ТЕЛЕСКОП Аресибо - који се налази у Порторику и функционише понајвише захваљујући новцу влада те земље и САД - свакодневно ослушкује свемир и константно трага за сигналима ванземаљског живота.

          У овој великој опсерваторији ради 20 научника, специјалиста за три области: радиоастрономију, проучавање Сунчевог система и атмосферске науке. Али, највише је радиоастронома.

          Првобитно се ова опсерваторија бавила проучавањем јоносфере, али су научници убрзо почели да ослушкују сигнале из дубоког свемира.

          Осамнаест челичних каблова носе 900 тона тешку платформу на којој су антене подешене за разне фреквенције.

          Тањирасти рефлектор је стационаран, али зато антене могу да се померају по шинама што омогућава ослушкивање великог дела неба, каже радиоастроном Роберт Минчин.

          Телескоп Аресибо може да се помера од вертикале 20 степени лево или десно. А антене могу и да се окрећу тако да се може ослушкивати обрнута купа од 40 степени.

          Пошто се Земља окреће -  окреће се и купа што омогућава ослушкивање око трећине читавог свемира!

          Рефлектор телескопа саграђен је од перфорираних алуминијумских плоча како се на његовом дну не би скупљала кишница.

          „Разне фреквенције примамо истовремено па је њихов заједнички звук нешто као шум радиоапарата када је померен са станице. У ствари, то и јесте делимично звук свемира“, каже  Минчин.

          Снимљени сигнали претварају се у тродимензионалне мапе које научници мере и проучавају. 3Д мапу коју добијају анализиру трагајући за галаксијама, проучавајући њихову структуру, гроздове галаксија и празан међупростор.

          Телескоп Аресибо може да се користи и као радар за проучавање Месеца и планета, све до Сатурна, али и објеката као што су астероиди. Друге фреквенције користе се за проучавање горњих слојева атмосфере.

Роберт Минчин каже да он и његове колеге трагају и за сигналима интелигентних бића.

          „Потрага за ванземаљцима, у оквиру програма СЕТИ, такође је свакодневна у Аресибу. Једна од важних особина радиосигнала је да могу да се појачавају и деле. Када проучавам сигнале који су мени интересантни, ти исти сигнали одлазе до милиона приватних компјутера у свету који су укључени у програм СЕТИ“, каже Минчин.

          Истраживања у опсерваторији Аресибо заједнички финансирају америчка и порториканска влада, приватни донатори. Део прихода потиче и од улазница за посетиоце.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари