Посуђе од тефлона опасно по срце и штитну жлезду!

НАВОДНО УЗРОКУЈЕ И МАЊУ ТЕЖИНУ БЕБА НА РОЂЕЊУ

  • Открили смо да су на неки начин повезани високи ниво перфлуорооктанске киселине (ПФОА) и кардиоваскуларна обољења, саопштио др Ануп Шганкар са Универзитета у Западној Вирџинији

        НОВА истраживања су показала да постоји веза између  перфлуорооктанске киселине (ПФОА), која се користи у производњи тигања и посуђа од тефлона, и срчаних обољења.

        Док су научници опрезни, као и увек, и не желе да кажу да је ова веза стопостотно тачна, неки ипак саветују да „за сваки случај“ треба избегавати ову хемикалију.

        Студија је показала да су код 98 одсто Американаца пронађени трагови перфлуорооктанске киселине, и да они са највећим нивоом ове хемикалије имају два пута веће шансе да добију неко срчано обољење.

        „Открили смо да су на неки начин високи ниво ПФОА и кардиоваскуларна обољења повезани“, каже др Ануп Шганкар са Универзитета у Западној Вирџинији.

        Ово није први пут да се поменута хемикалија повезује са здравственим проблемима. Еколошка радна група класификовала ју је као „вероватно канцерогену“, а то исто сматра и Агенција за заштиту човекове околине.

        Поред тога што је познато да токсична, испарења из посуђа за које се намирнице не лепе могу да проузрокују да птица, на пример, уколико се налази у истој просторији, угине, зна се и да ПФОА узрокује мању тежину бебе на рођењу, као и да се проблеми са тиреоидном жлездом чешће јављају код особа са повишеним нивоом ПФОА у крви.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари