Пронађена прва „бела рупа“ у свемиру?

СНОП ГАМА ЗРАКА ЗАБЕЛЕЖЕН 2006. ДУГО ПРЕДСТАВЉАО МИСТЕРИЈУ,

АЛИ ЈЕ ДОБИО НОВО ОБЈАШЊЕЊЕ

Беле рупе су изузетно нестабилне

         БЕЛЕ рупе представљају чисту супротност црним рупама - објекти у које ништа не може продрети али константно из себе избацују материју.

         Научници су до сада сматрали да је могуће да беле рупе постоје али се то углавном базирало на бројним претпоставкама, на њих су гледали као на математичку игру пре него ли на праву ствар, али, након најновијих сазнања сасвим је могуће да су их пронашли.

         Ако црне рупе постоје, могуће је обрнути једначину тако да добијемо нешто што је обрнуто али у сваком другом погледу сасвим идентично њима - што је по научној дефиницији бела рупа.

         Са друге стране, за разлику од црних, беле рупе изузетно су нестабилне, и по научницима њихово постојање је изузетно кратко пошто се под тежином сопствене гравитације веома брзо и угасе.

         Сноп гама зрака који је забележен 2006. године дуго је представљао мистерију пошто научници нису могли да утврде одакле је дошао. Дужина његовог трајања (102 секунде) могла би једино да буде објашњена експлозијом супернове, али она није у исто време забележена. Истраживачи су заправо изјавили да је то „потпуно нова територија за коју не постоје формуле које би водиле научнике“.

         Пет година касније, научници сматрају да је тај догађај заправо био призор беле рупе. Снага и трајање експлозије могли би да објасне кратко постојање беле рупе, која је на тренутак објавила своје постојање избацујући материју, али је убрзо потом нестала под теретом сопствене снаге у масивној експлозији.

         Ако су ове тврдње тачне, научници сматрају да ће за њих свемир постати знатно компликованији од онога што су до сада мислили али и знатно занимљивији.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари