Откривена Земљи најближа егзопланета

ОД НАС ЈЕ УДАЉЕНА 33 СВЕТЛОСНЕ ГОДИНЕ И НАЛАЗИ СЕ У САЗВЕЖЂУ ЛАВА

  • Новооткривена планета добила је ознаку UCF-1.01  - њен радијус је 4200 километара, отприлике две трећине Земљиног (6371 км). Смештена је веома близу родитељске звезде - период ротације планете износи свега два непуна дана. Због тога су на њеној површини паклене температуре - дневна око 600 степени по Целзијусу

        ТЕЛЕСКОП Спицер је открио малу егзопланету чије су димензије нешто мање од Земљиних, а која је од нас удаљена 33 светлосне године и налази се у сазвежђу Лава, што је чини најближом планетом сличној земљи, саопштава прес служба Лабораторије за реактивно кретање НАСА.  

        „Пронашли смо трагове који говоре да постоји веома мала, веома топла планета слична нашој Земљи. Откривање таквих каменитих планета као што је наша UCF-1.01, омогућиће у скорој будућности да се детаљно изуче њихова својства уз помоћ нових астрофизичких инструмената“ - објаснио је шеф групе научника Кевин Стивенстон са Универзитета државе Флорида у граду Орландо (САД).

        Стивенсон и његове колеге случајно су открили нову камениту егзопланету - првобитно је њихово интересовање било усмерено према „врућем Нептуну“ GJ 436b. Тај гасни гигант открила је 2004. године група америчких астронома на основу осцилација у брзини звезда на небу. GJ 436b се окреће око малог црвеног патуљка Gliese 436 чија маса износи 0,41 масе нашег Сунца, а - 0,42  одсто његовог радијуса.

        Аутори открића су анализирали осцилације интензитета инфрацрвеног зрачења Gliese 436 који су изазивани периодичним проласком „врућег Нептуна“ по диску звезде. Астрофизичари су приметили да светљење црвеног патуљка периодично слаби због још једног објекта који је далеко мањи по димензијама од GJ 436b.

        Искористили су добијене информације о осцилацијама звезде да би израчунали дијаметар, период ротације и друге карактеристике нове планете која је добила шифровани назив UCF-1.01. Резултати истраживања биће објављени у The Astrophysical Journal.

        Према њиховим прорачунима, UCF-1.01 је неколико пута мања од Земље - њен радијус износи 4200 километара, отприлике две трећине Земљиног (6371 км). Ова планета је смештена веома близу родитељске звезде - период ротације планете износи свега два непуна дана. Због тога су на њеној површини паклене температуре - дневна температура UCF-1.01 износи око 600 степени по Целзијусу.

        Научници сматрају да ова егзопланета нема атмосферу због близине звезде и малих димензија. Астрофизичри не искључују да је површина UCF-1.01 прекривена океаном магме због високе температуре на површини.

        Осим овога, Стивенсон и његове колеге су открили осцилације инфрацрвеног зрачења у звезданом систему, што значи да постоји трећа планета. Тренутно научници нису у стању да израчунају масу и хемијски састав планета јер немају довољно осетљиве и прецизне инструменте.

        Шта више, судећи по радијусу UCF-1.01, она је најмања егзопланета која је толико близу Земље. Научници тврде да је једна од најпознатијих егзопланета по својим димензијама мања од UCF-1.01, међутим, она је много удаљенија од наше планете.

        „Надам се да ће будуће опсервације потврдити ово предивно откриће које показује да Спицер може да открива мале егзопланете величине Марса. Чак након девет година после лансирања, резултати мониторинга Спицера настављају да нам нуде нове правце истраживања“ - закључује шеф научног тима телскопа Мајкл Вернер из Лабораторије за реактивно кретање НАСА у Пасадени (САД).

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари