Остаци „Фобос-Грунта“ неће пасти на Земљу још најмање два месеца

РУСКА КОСМИЧКА АГЕНЦИЈА НИЈЕ УСПЕЛА ДА

УСПОСТАВИ ВЕЗУ СА СВОЈОМ МЕЂУПЛАНЕТАРНОМ СТАНИЦОМ

  • Раније су се појавиле претпоставке да би оно што од станице не изгори приликом уласка у атмосферу могло пасти на територију већег броја земаља:  САД, Кине, Аустралије, Јапана, Украјине, Шпаније, Италије, Француске, Турске...

        РУСКА аутоматска међупланетарна станица „Фобос-Грунт“ неће полетети према Марсу и његовом сателиту Фобосу. Више не постоји могућност да се над њом успостави контрола, па је постала „космички отпад“, али не представља никакву опасност по Земљу барем у наредна два месеца.         

        Станица и даље држи релативно солидну висину (највиша тачка њеног лета је 341, а најнижа 216 киломатара), али не слуша никакве команде са Земље.

        Један анонимни руски космички експерт је изјавио: „Кад би „Фобос-Грунт“ био  макар делимично под контролом, могли бисмо га усмерити - ако већ не можемо према Марсу – барем што даље од Земље. Међутим, лет станице ћемо и даље помно пратити. Бар да бисмо могли да прецизније и на време израчунамо кад ће и где ће ући у гушће слојеве атмосфере“.

        Раније су се појавиле претпоставке да би оно што од станице не изгори приликом уласка у атмосферу могло пасти на територију већег броја земаља:  САД, Кине, Аустралије, Јапана, Украјине, Шпаније, Италије, Француске, Турске...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари