НОБЕЛОВАЦ ГЕРДОН: За 50 година ћемо клонирати људе

МЕХАНИЗАМ КЛОНИРАЊА ЈЕ НАВОДНО ВЕОМА ЈЕДНОСТАВАН ЈЕР СЕ РАДИ

О „ПРОСТОМ КОПИРАЊУ ОНОГА ШТО ЈЕ ВЕЋ СТВОРИЛА ПРИРОДА“

Џон Гердон

        КЛОНИРАЊЕ људи за 50 година биће могуће – саопштио је британски биолог Џон Гердон, овогодишњи добитник Нобелове награде за физиологију и медицину. 

       Већ данас клонирање људи не спада само у област фантастике. У наредним деценијама стручњаци ће усавршити процес клонирања, а то је потребно зато што је је већина генетских копија ембриона дефектна.

       Гердон наглашава да је механизам клонирања веома једноставан.

       „Реч је о простом копирању онога што је већ створила природа“, тврди научник.

       Захваљујући јединственом открићу у руској републици Јакутији, биће могуће и клонирање мамута. Чланови међународне палеонтолошке експедиције из Русије, Кореје, САД-а, Канаде, Шведске и Велике Британије открили су остатке праисторијске животиње са сачуваним органима, у којима су пронађене живе ћелије.

       Овај сензационални „примерак“ чланови експедиције уочили су на дубини од пет-шест метара. Анализа је показала присуство живих ћелија у ткиву, рекао је Гласу Русије шеф експедиције - директор Музеја мамута у Јакутску Семјон Григорјев.

       Први је о таквој могућности говорио професор Кјотског универзитета Акира Иритани. Научник је предложио да се у јајну ћелију слонице унесе једро живе ћелије пронађеног мамута.

       Иритани је био инспирисан успешним експериментом колеге Терухико Вакајама, који је клонирао миша, користећи ћелије које су биле замрзнуте 16 година.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари